Ga naar hoofdinhoud

VERT gaat eigen weg, samenwerking met KNHS van de baan

Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink-van Dijk

Het bestuur van de nieuwe vereniging voor Tuigpaardrijders, de VERT (Vereniging Rijders en Eigenaren Tuigpaard), heeft gisteren een memo gestuurd aan haar leden over het niet toetreden tot de KNHS. Gedoe over de statuten van de nieuwe vereniging ligt daar aan ten grondslag. De VERT wilde zonder goedkeuring van de KNHS haar statuten kunnen wijzigen en daarmee ging de KNHS niet akkoord.

De VERT vindt dat deze bepaling haaks staat op de in oktober gemaakte schriftelijke afspraken (zelfstandige vereniging met eigen regelruimte met nieuwe statuten zonder wurgconstructie): “Zeer teleurgesteld zijn wij in de negatieve opstelling van de KNHS inzake de vaststelling van de statuten van onze vereniging in oprichting. Aan de conceptstatuten die eerder door Trip Notarissen is opgemaakt, is goedkeuring onthouden door directie en bestuur van de KNHS. Wij hebben vervolgens op aandringen van de KNHS de statuten laten herschrijven en alle modelstatuten van de KNHS hierin verwerkt met uitzondering van één artikel (voor statutenwijzigingen altijd goedkeuring benodigd van het KNHS bestuur). De KNHS heeft daarop schriftelijk laten weten de samenwerking met de VERT te zullen beëindigen indien niet uiterlijk 29 april a.s. met de desbetreffende bepaling akkoord zal worden gegaan”, schrijft de VERT in een memo aan haar leden.

KNHS: ultimatum gesteld

De KNHS laat weten afgelopen week inderdaad een ultimatum te hebben gesteld aan de VERT om de in oprichting zijnde vereniging binnenboord te houden voor de KNHS-discipline aangespannen sport. Daarop is geen reactie gekomen “De VERT wilde toetreden tot de KNHS onder de voorwaarde dat ze hun statuten ten allen tijde zouden kunnen veranderen zonder dit aan de KNHS ter goedkeuring voor te leggen”, zegt KNHS- directeur Theo Fledderus. “Dat kan natuurlijk niet. Want dan zou een onder de KNHS opererende vereniging een koers kunnen volgen die strijdig is met het beleid van de KNHS. De KNHS wil geen vereniging die ieder moment de afspraken eenzijdig kan veranderen.”

Geen antwoord

Op de brief van de KNHS met daarin het ultimatum kwam geen antwoord: “We hebben gehoord dat het VERT bestuur een brief naar haar leden heeft gestuurd waarin ze aangeeft dat de KNHS de samenwerking zou hebben beëindigd. De KNHS heeft overigens nog geen bericht van de VERT ontvangen. Dat zegt denk ik wel genoeg.”

Goede afspraken

“Na het uit de KNHS stappen van de VERT ( vereniging eigenaren en rijders tuigpaarden) hebben we ons als KNHS  ingespannen om met de hele Aangespannen Sport, de Friezen, de Hackneys en de Tuigpaardenrijders tot een goede samenwerking te komen. Met goede afspraken over het welzijn van de paarden, de jurering en de organisatie van de wedstrijden. We willen graag de hele paardensport bundelen om het paardenwelzijn te borgen en in samenwerking te kunnen zorgen voor mooie en goed georganiseerde paardensportevenementen.”

Einde aan samenwerking

“Dat betekent dus een einde aan de samenwerking met deze tuigpaardenrijdersvereniging. Wij betreuren dat. Vooral voor het Aangespannen Sport en haar leden”, aldus Fledderus.

‘We staan er positief in

De VERT betreurt het niet: “Vanuit de VERT kunnen wij stellen dat wij, en ook de VHN en VFT ons maximaal en op een eerlijke manier hebben ingezet om tot een goede samenwerking met de KNHS te komen maar wanneer gemaakte afspraken consequent niet worden nagekomen is het in het belang van de leden en de sport om een standpunt in te nemen en het bestuur heeft na zware afweging besloten te accepteren dat de KNHS de samenwerking zal beëindigen. Wij zullen daarom op korte termijn de vereniging oprichten met inachtneming van de eerste versie van de statuten. Ondanks het feit dat het wellicht jammer is dat hiermee een tijdperk met de KNHS eindigt staan wij er als bestuur positief in. We hebben een prachtige sport, een vereniging met fokkers, rijders en eigenaren van een uniek tuigpaard, schitterende evenementen en een geweldige saamhorigheid onder de leden. Het in standhouden van dit alles is het doel wat wij de komende jaren gaan aanhouden.”

Hackneys volgen volgens VERT

Volgens de VERT is het al uitgemaakt dat de VHN (Vereniging van Hackneyrijders Nederland) volgt, de VFT (Vereniging het Friese Tuigpaard) wil eerst met de leden in gesprek. “Met de VHN en VFT is afgesproken dat wij als Commissie Aangespannen Sport gezamenlijk met elkaar verder gaan om het richting concoursuitschrijvende verenigingen zo overzichtelijk mogelijk te houden. De VHN heeft eerder al laten weten de VERT in haar besluiten te zullen volgen, de VFT heeft aangegeven met haar leden in contact te zullen treden alvorens zij een besluit tot afsplitsing zal nemen.”

Lees hier de memo van de VERT

Lees in de volgende Paardenkrant meer over de kwestie.

Bron: Horses.nl

9 reacties op “VERT gaat eigen weg, samenwerking met KNHS van de baan

 • Suzanne Bredero

  Wat eeuwig zonde ! Dat gekrakeel levert alleen verliezers . Vooral de rijders zelf , want ze starten op concoursen die voor hen georganiseerd worden , waar ze gratis willen starten en nog geldprijzen willen verdienen . Deze concoursen zetten ze voor het blok, nee ze worden aan het mes uitgeleverd . Zeker nu wordt het steeds moeilijker om alles rond te zetten voor een organisatie , gebrek aan vrijwilligers en lastige financiering . Kortzichtig ! Zo bloedt de sport dood.

 • marcel dufour

  Ze zullen geen moment gemist worden en het is in mijn ogen een hele goede zaak dat de KNHS niet meer betrokken is bij de tuigpaarden. Temeer omdat dat een club is waar dierenmishandeling nog steeds hoog in het vaandel staat en ze daar vroeg of laat vanzelf grote problemen mee gaan krijgen.

  Dan ben je als KNHS dolblij dat ze niet meer verbonden zijn aan je.

 • Incognito

  Als ik geen wedstrijden zou willen rijden, dan zou ik geen lid zijn van deze bende. Ze bepalen alles en nemen nemen hele foute beslissingen die nog het welzijn van de ruiters als paarden ten goede komen. Het is een monopolistische organisatie. Er wordt geveinsd dat het via de regiobesturen toch democratisch zou zijn, maar als het er op aan komt, dan nemen ze de belangrijkste beslissingen zelf. Bah

 • peter

  Het is heel zielig hoe sommige mensen hierover denken en een reactie geven terwijl ze niet eens weten waar het over gaat en ze helemaal niks van paarden afweten hierbij noem ik : Suzanne Bredero, marcel dufour, Incognito heel zielig dat jullie anderen een mes in de rug steken je moet mensen in waarde laten ook al willen ze wat anders ze vallen er niemand lastig mee jullie zouden is moeten kijken hoe het eraan toe gaat op horse eventing maar daar hoor ik jullie niet over. gr Peter

 • Theo v Straaten

  Waar blijft de tijd vele jaren geleden nodigde de uitschrijvende vereniging de rijders zelf aan hieruit is een groep gekomen van rijders en eigenaren die met plezier de sport beoefende als vriendengroep ,daarna moest alles zo nodig onder een sturende groep komen met ,zelf heb ik meealgevolgen van dien.Even terugkomende aan vorige reactie s ,weet U met hoeveel liefde de eigenaren omgaan met hun beesten die alle zorg en aandacht geven aan deze voor hun vrienden.Zelf hen ik meegemaakt dat een paard die nietmeekonnaar een evenement de hele dag hinnikte en niet at omdat zij niet mee mocht. Laten wij blijven genieten van deze mooie en intensieve sport Theo v Straaten

 • peter

  Meneer v Straaten heeft helemaal gelijk en is een man uit de praktijk en loopt al meer dan 40 jaar mee op de concoursen hij weet dus waar hij over praat dat bij sommigen te betwijfelen valt. hierbij noem ik nog een keer de namen : Suzanne Bredero, marcel dufour en Incognito, verwijder je zielige reactie want jullie weten duidelijk niet waar het over gaat en hebben absoluut geen verstand van paarden en welzijn.

 • Jan

  In plaats personen af te kraken om hun reactie is het beter om in oplossingen te denken. Ieder weldenkend (paarden)mens is tegen dwangmiddelen zoals vastzetten oren en onjuist gebruik opzetteugel in de hippische sport. Reken er maar niet op dat het oprichten van een nieuwe vereniging dit opeens vergoelijkt. Sterker nog de weerstand tegen dit soort uitwassen gaat alleen maar groeien! Dit kon weleens einde tuigsport betekenen!

 • Theo v Straaten

  Even een antwoord op Peter.Hij schrijft dat ik al 40 jaar meeloopt op de tuigpaarden en hackney concoursen dit word dit jaar 75 jaar ,ik reed als 14 jarige mee op het oorspronkelijke U.T.V op de croeselaan in Utrecht daarna altijd in deze mooie sport GEBLEVEN.

 • Peter van de brink

  Geachte Jan zeg dan meteen wat over die Horse eventings daar zijn al duizenden paarden voor de dood weggesleept (is gewoon te vinden op internet)en dat staat de Knhs allemaal toe wat wil je me toch vertellen ik weet heel goed waar ik over praat en lul niet zomaar in het rond ik durf nog altijd mijn volledige naam(+achternaam) te noemen zie ik bij jouw niet terwijl je wel het lef in de donder hebt om te praten waar je helemaal geen verstand van hebt Ik denk dat je nog nooit een paard hebt aangeraakt maar wel commentaar leveren en alles afkraken trap ook even tegen Horse eventing aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.