Ga naar hoofdinhoud

Kijk hier de ritten van de Nederlanders terug

Jeroen Dubbeldam en Zenith Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De Nederlanders presteerden wisselend vandaag in de kwalificatieproef in Rio. Jeroen Dubbeldam kreeg vier strafpunten met Zenith, omdat hij een nat voetje haalde in de sloot, Maikel van der Vleuten stuurde Verdi fenomenaal foutloos rond en voor Jur Vrieling eindigde de rit met Zirocco Blue met het luiden van de bel na twee weigeringen. Harrie Smolders bleef als laatste starter voor Nederland ook foutloos met een sublieme rit met Emerald.

Jeroen Dubbeldam reed een geweldige proef met SFN Zenith N.O.P., maar de geweldenaar sprong net niet ver genoeg op de sloot en zette een voetje in het water. Vier strafpunten voor de eerste Nederlander, die verder uiterst gecontroleerd zijn eerste ronde volbracht. “Ik ben meteen scherp nou”, zegt Jeroen Dubbeldam na het eerste onderdeel van het Olympische springtoernooi. “Ik reed iets te relaxed naar de sloot. Een fout mag natuurlijk nooit, maar van deze lig ik niet wakker.”

De eerste nulrit voor Nederland kwam van Maikel van de Vleuten en VDL Groep Verdi TN N.O.P., die op geen enkele hindernis in de problemen kwam. De 14-jarige hengst was ook tussen de hindernissen prima bij de les en oogde superfit. Volgens Van der Vleuten kon hij precies de ronde rijden zoals hij die zich had voorgesteld. “Na drie, vier sprongen voelde ik dat Verdi goed bij de les was en kon ik genieten van dit rondje.”

Jur Vrieling en Zirocco Blue werden vervolgens uitgebeld. De machtige schimmel galoppeerde in 7 galopsprongen naar de driesprong, kwam slecht uit op de middelste steil en stopte. Daarna leek de de zoon van Mr. Blue wat onzeker te zijn geworden en liep nog tegen een weigering aan, waarna de bel voor Vrieling klonk. De weigeringen van zijn hengst zetten Vrieling voor het individuele Olympische kampioenschap op de eerste dag al buitenspel. “Hier heb ik jaren voor gewerkt. En vooral de laatste twee jaar heb ik me hier helemaal op gefocust. Dit is de zwartste dag van m’n leven”, aldus Vrieling na afloop.

Harrie Smolders wist als laatste starter voor Nederland wel van het hout te blijven met Emerald N.O.P.. Gedecideerd reed Smolders de gretig ogende hengst  rond. Op de sloot had het duo het geluk aan hun zijde, toen de vos maar net over het lijntje landde. “Lekkere ronde vandaag”, zegt Harrie Smolders als hij met Emerald de tweede nul voor Nederland op het scorebord heeft gezet. “Ik ben klaar voor de komende dagen.”

Kijk hier de ritten terug van Jeroen Dubbeldam en Jur Vrieling en interviews met de ruiters

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/NOS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook