Ga naar hoofdinhoud

Dochter LT-merrie Astrid Sollenburg uitschieter IBOP Vlaardingen

Astrid Sollenburg

Het was geen lange IBOP-dag vandaag in het Zuid-Hollandse Vlaardingen, maar juryleden Dirk Reijne en Petro Trommelen hadden zeker niet te klagen over de kwaliteit van de voor de aanlegtest aangeboden merries. Op de accommodatie manege ‘Die Flardingha Ruiters’ slaagden acht van de negen merries die voor de jury kwamen.

De Bretton Woods-dochter Hera Sollenburg (uit Lichte Tour-merrie Astrid Sollenburg van F.M. Dröge en A. Zekveld Almere) was het beste paard vandaag. Zij eindigde afgelopen week nog als derde tijdens de VWF Dressuur bij Manege Prinsenstad in Delft, en slaagde nu met 81 punten voor de IBOP. Dirk Reijne over de kampioen van de CK in Limburg dit jaar: “Dit is een hoogbenig, smal paard. Een mooi dressuurpaard met veel front, veel voorkant eraan. In de stap zou ze meer mogen overtuigen, wat meer ruimte mogen tonen en losser mogen laten. Maar voor de draf en de galop krijgt ze een 8,5, hierin heeft ze veel techniek, een mooie afloop van het voorbeen en een achterbeen dat goed buigt en onder komt. Daarbij heeft ze veel souplesse in het lichaam en kan ze heel goed schakelen in zowel de draf als de galop. Een fijn paard.”

Met 80,5 punten ging de vierjarige Spielberg-dochter Gracia naar huis, die na vandaag – vanwege haar register A status – volledig in het stamboek kon worden opgenomen door dit resultaat en ook ster kon worden verklaard. “Een charmante verschijning die een mooi front heeft”, aldus Reijne. “Ze kan heel goed stappen: zuiver, met ruimte en souplesse. De fijne galoppade is goed op het achterbeen en ze kan hierin goed schakelen en heeft veel houding. In draf zou ze wat meer schoudervrijheid mogen tonen, maar ze laat zich fantastisch bewerken en is zeer goed aan de hulpen. Een plezier om naar te kijken.” De merrie kreeg een 9 voor de rijd- en bewerkbaarheid. Overgrootmoeder Wulia (v. Amor) bracht maar liefst drie goedgekeurde hengsten: Farmer, Jimtown en Pardon.

Het beste springpaard van de dag was Geronada B, door Brennerhoeve VOF gefokt uit Nadironada ster sport-spr (v. Indoctro). Ze verdiende 80,5 punten mede dankzij haar reflexen en vermogen. “Een merrie met een hele fijne galoppade, die lichtvoetig is en met een krachtig achterbeengebruik. Ze is zeer snel van de grond op de sprong en is eigenlijk vlug in alles. Ze krijgt dan ook een 8,5 voor de reflexen. Ook heeft ze heel veel vermogen. Een best paard, mooi om naar te kijken.” Haar moeder sprong zelf op 1,35 m-niveau en onder andere het internationale springpaard VIP van de Keersop (v. Quasimodo Z) komt uit deze stam.

Bron Horses/KWPN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook