Ga naar hoofdinhoud

Dopingcontroles Spelen van start

Het grootste antidopingprogamma in de geschiedenis is van start gegaan. Onder toezicht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de komende weken rond de 6250 dopingtests gedaan, meer dan ooit tevoren.

Eén van de eerste Nederlandse atleten die een controle moest ondergaan, was Anky van Grunsven. ,,Goodmorning dopingcontrol”, twitterde de amazone maandagochtend vroeg.

Zo’n 1000 medewerkers van de zogeheten ‘Anti-Doping-Workforce’ beoordelen tijdens de Spelen alle urine- en bloedmonsters van de atleten in het laboratorium in Harlow. Onder hen zijn 150 wetenschappers. Voor de organisatie in Londen (LOCOG) geldt dan ook de slogan citius, altius, fortius. Ze beloven snellere analyses van de dopingmonsters, hogere gevoeligheid van de testen en sterkere bewijsvoering bij elke dopingovertreding. Bovendien zullen er met 6250 dopingtestst, 25% meer controles worden uitgevoerd dan bij de Zomerspelen in 2008. En de uitslagen zullen in de meeste gevallen al na een dag bekend zijn.

Bij de Spelen van Athene (2004) en Peking (2008) werden respectievelijk 26 en 20 atleten betrapt op het gebruik van verboden middelen. Nederland heeft echter al 40 jaar een ‘clean sheet’ op de Spelen.

Bron: Horses/ TCTubantia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook