Ga naar hoofdinhoud

Dopingcontroles Spelen van start

Het grootste antidopingprogamma in de geschiedenis is van start gegaan. Onder toezicht van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de komende weken rond de 6250 dopingtests gedaan, meer dan ooit tevoren.

Eén van de eerste Nederlandse atleten die een controle moest ondergaan, was Anky van Grunsven. ,,Goodmorning dopingcontrol”, twitterde de amazone maandagochtend vroeg.

Zo’n 1000 medewerkers van de zogeheten ‘Anti-Doping-Workforce’ beoordelen tijdens de Spelen alle urine- en bloedmonsters van de atleten in het laboratorium in Harlow. Onder hen zijn 150 wetenschappers. Voor de organisatie in Londen (LOCOG) geldt dan ook de slogan citius, altius, fortius. Ze beloven snellere analyses van de dopingmonsters, hogere gevoeligheid van de testen en sterkere bewijsvoering bij elke dopingovertreding. Bovendien zullen er met 6250 dopingtestst, 25% meer controles worden uitgevoerd dan bij de Zomerspelen in 2008. En de uitslagen zullen in de meeste gevallen al na een dag bekend zijn.

Bij de Spelen van Athene (2004) en Peking (2008) werden respectievelijk 26 en 20 atleten betrapt op het gebruik van verboden middelen. Nederland heeft echter al 40 jaar een ‘clean sheet’ op de Spelen.

Bron: Horses/ TCTubantia

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook