Ga naar hoofdinhoud

FEI moet fikse kritiek op ‘paycard-systeem’ slikken

Exclusief
John Madden (r.) en FEI-springdirecteur John Roche. FOTO WWW.ARND.NL
Op het FEI Sports Forum sloeg de vlam vanmiddag even in de pan. Na een rustige discussie, vanmorgen, over de toekomst van de Nations Cup, zorgde de behandeling van een nieuw systeem voor inschrijvingen en uitnodigingen voor oproer.

Tot twee keer toe werd de critici van de deal die de FEI sloot met de Global Champions League van Jan Tops de mond gesnoerd. John Madden, die samen met FEI-voorzitter Ingmar De Vos verantwoordelijk is voor de gewraakte afspraken rond de teamwedstrijd van de Global Champions Tour, reageerde aanvankelijk helemaal niet op gerichte kritiek van Alban Poudret, organisator van CHI Geneve.

Henk Nooren

Op een gerichte vraag van Henk Nooren moest Madden, vice-voorzitter van de FEI en voorzitter van het springcomité, wel antwoorden. Nooren vroeg: “Als ik niet tot de beste 15 van de wereldranglijst behoor en ik heb geen sponsor die jaarlijks 2 miljoen betaalt voor een team, hoe kan ik dan meerijden?”

Nooren verwees naar de afspraak die vorig jaar nog werd gemaakt en die enige bescherming tegen paycards biedt: de inmiddels welbekende regel die uitgaat van tenminste 60 procent van de wereldtop (van nummer 1 omhoog).

‘Allemaal echt goede ruiters’

Madden antwoordde dat het niet tot de competentie van de FEI behoort om te bepalen wie welk bedrag waarin investeert. En dat de ruiters op de Tops-wedstrijden tot de beste 250 van de wereld behoren ‘en dat zijn allemaal echt goede ruiters’.

Paycards

Madden herhaalde de woorden van voorzitter De Vos dat paycards niet zijn toegestaan in de deal met Tops. “Als het geen ‘paycard’ mag heten, wat verstaat u er dan wel onder?’, wilde een kijker via YouTube weten.

Stephan Conter

De dagvoorzitter probeerde uit alle macht de discussie te beëindigen, maar werd overstemd door Stephan Conter, organisator van een prestigieuze reeks, waaronder een 5* in België. “Kunt u mij bevestigen dat de afspraken die u nu met de GCL heeft gemaakt ook op mijn evenement van toepassing zijn?”, wilde de Belgische tophandelaar en organisator weten.

Dezelfde rechten als Tops

FEI-voorztter De Vos kon moeilijk anders dan toegeven dat Conter dezelfde rechten heeft als Jan Tops. De FEI-top had het er maar moeilijk mee. De discussie in Lausanne wordt  vandaag en morgen met verhoogd stemgeluid gevoerd.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook