Ga naar hoofdinhoud

Gabriel Coumans heeft alle troeven in handen in Kronenberg

Gabriel Coumans met Flo. Foto: Franck Papelard
"Soms heb je zo'n dag", lacht de tweevoudig winnaar van de 1.40m rubrieken van de eerste dag van het september CSI op de Peelbergen. Gabriel Coumans sloeg zijn dubbelslag in de Big en Medium Tour met respectievelijk Coco Blue de Lui (v. Mr. Blue) en Flo (v. Querly-Elvis), terwijl hij met Baloubet du Rouet-merrie F tussendoor ook nog optekende voor het zilver in de Youngster tour.

“Het is voor mijn doen bijzonder dat ik met deze paarden hier meedoe, meestal worden ze op jongere leeftijd verkocht”, begint de 61-jarige ruiter. “Ik heb twee van deze drie paarden zelf gefokt en tevens opgeleid. Dat maakt het wel extra mooi”. Coumans heeft op zijn stal slechts vijf paarden staan. “Het rijden is niet mijn enige werk, ik ben vooral actief als commissionair. Ik zoek paarden voor een vast aantal klanten in Noord-Amerika en Canada.” Zo kwamen toppaarden als Extreme (team zilver OS 1996 Atlanta) en Priobert de Kalvarie, die binnen één jaar de Grote Prijs van Indoor Brabant, Maastricht en Amsterdam won, via Coumans bij de Amerikaanse amazone Leslie Burr-Howard terecht. Net als Ole (team zilver OS 2008 Beijing) en Cocu (WEG 2002) onder de Canadese ruiter Mac Cone. En niet te vergeten Kroongravin die met Molly Ashe voor de USA o.a. schitterde in de Wereldbeker finales in Gothenburg (2001) en in Las Vegas (2007).

Coumans doet alles op zijn eigen, beproefde manier. “Ik ben dol op spelletjes. Of het nu kaarten is of de paardensport. Ik train mijn paarden zo dat ze zelf ook actief deelnemen aan het spel en meedenken, ik neem ze niet overal mee aan de hand om het zo maar te zeggen”, vertelt de routinier uit Deurne. “Ik rijd zelden om niet te winnen. Ik vind dat met die insteek een proef rijden hoort bij de wezenlijke opleiding van een paard. En soms gaat dat goed en soms niet. Daarnaast is het de aard van het beestje”.

Dat het ECdP tien keer per jaar een CSI dicht bij huis organiseert, is de eigenzinnige paardenman maar wat blij mee. “In een woord geweldig. Helemaal met de graspiste erbij. Het is voor de paarden top, de organisatie is top en ik mag mij zelfs ver excuseren voor de laatste prijsuitreiking van vanavond om te gaan bridgen.” Zij die Coumans langer kennen, weten dat hij zijn donderdagavonden steevast reserveert om te kaarten met een vaste club liefhebbers. “Een fascinerend spelletje vind ik het en top dat ik nu een fles champagne mee kan nemen om de overwinningen te vieren”.

Het internationale springconcours op het Equestrian Centre de Peelbergen duurt nog tot en met zondag en sluit traditiegetrouw af met de 1.45m Grote Prijs die rond 15.15 uur op zondag gepland staat.

Voor de volledige uitslagen en meer informatie klikt u hier.

Bron: persbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook