Ga naar hoofdinhoud

KWPN-hengst en Grand Prix-paard Luidam overleden

Luidam onder Billy Twomey op de wereldruiterspelen in AkenFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Op de Facebook-pagina van Euro Stallions Ireland werd gisteren bekend gemaakt dat de KWPN-hengst Luidam is overleden. De zoon van Guidam werd in 1993 geboren in de stallen van Ineke Mosman uit Enschede. Onder Billy Twomey boekte de hengst veel successen, jaren lang was het duo een vaste waarde in het Ierse team.

Luidam is het derde veulen dat Ineke Mosman fokte uit de preferente elitemerrie Eljenohve, de merrielijn waar ook Scandic uit voortkomt. Hij werd aangewezen voor het KWPN verrichtingsonderzoek en kreeg in 2005 de status KWPN-goedgekeurde hengst op basis van zijn eigen prestaties. Als zesjarige was Luidam Foxhunter Champion in Engeland, waarna hij doorstoomde naar de Grand Prix met de Ierse springruiter Billy Twomey.

Vaste waarde Ierse team

Onder Twomey was Luidam een vaste waarde voor het Ierse team. Op het hoogste niveau won hij met het team o.a. de Nations Cup in St. Gallen en Aken. Met het team werd het paar vijfde op het EK in 2003 en zesde op de wereldruiterspelen in Aken. Door een blessure van Luidam kon Twomey niet naar de Olympische Spelen in Athene.

Kinderen op Grand Prix-niveau

Ook in de fokkerij drukte Luidam zijn stempel. Een aantal van zijn kinderen loopt op 1,60m-niveau, zoals Blue Angel van Kent Farrington, Luibanta BH onder Amanda Derbyshire en VDL Groep Amelie onder Leopold van Asten. Bij het AES heeft Luidam vijf goedgekeurde zonen.

Bron Facebook

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook