Ga naar hoofdinhoud

NRPS-verrichtingsonderzoek: gastruiters testen op derde verrichtingsdag

Forty v. UB40.
Gister zijn de aan de verrichtingsonderzoek deelnemende hengsten weer actief geweest op het KNHS-centrum in Ermelo. De hengsten toonden eerst hun vorderingen aan de commissies onder de eigen ruiter of amazone. Vervolgens nam een van de gastruiters plaats in het zadel om de rijdbaarheid en het atletisch vermogen te testen.

De dag begon met de ponyhengsten. De gastamazone hierbij was zoals gebruikelijk Alice Naber-Lozeman. Zij testte Zadar van de IJsseldijk (v. Zodiak), Kinetic Wizard (v. Klein Roderijs Cocktail), Don Bosco du Bois (v. Don Cremello du Bois) en Fergie (v. First Stayerhof’s Ramzi H). De vier hengsten lieten zich naar behoren zien en hebben progressie geboekt ten opzichte van de vorige keer. Met Alice in het zadel waardeerde vooral Don Bosco zich tijdens het springen enorm op. De palominohengst blijkt zeer vlug in zijn reflexen te zijn en over een mooie techniek te beschikken.

Het middagprogramma was voor de rijpaardhengsten, te beginnen met de veterinaire inspectie van Very Well Semilly (v. Mylord Carthago), die nog niet eerder voor de verrichtingscommissie is verschenen. Deze vijfjarige schimmelhengst had dispensatie voor de eerste beoordelingsdag omdat hij al in de sport loopt. Op de tweede dag kon hij niet meedoen vanwege een licht veterinair ongemak. Voor hem was dit dus de ’tweede dag’ en zodoende hoefde hij alleen de drie basisgangen onder het zadel te tonen en het parcours een keer te springen. De testruiter neemt pas bij de volgende beoordeling in zijn zadel plaats.

Daarna volgden nog tien rijpaardhengsten. De dressuurhengsten Forty (v. UB40), Well Done (v. Wup), Jefferson (v. Johnson) en Crosby (v. Chippendale) werden getest door commissielid Hellen Rotteveel. Romanus (v. Rubiquil) werd wel voorgesteld door de eigen amazone maar bleek niet helemaal rad en heeft de baan daarop weer verlaten. Voor het aanvoelen van de springhengsten had het NRPS Chantal Megchelenbrink gevraagd. Nadat ze door hun eigen ruiter waren voorgesteld, reed zij Carcassonne DN (v. Cardento), Zeppe Blue (v. Zirocco Blue VDL), Cormac Z (Caretano Z), Grenoble DN (v. Gaillard de la Pomme) en Hilton (v. Harmony) en stelde de commissie op de hoogte van haar bevindingen. For Your Pleasure (v. For Pleasure) bleef deze dag afwezig en behoort nu dus ook tot de hengsten die op de dag voor het verrichtingsexamen hun gemiste beoordeling kunnen inhalen. Omdat de terrein- en weersomstandigheden zich er prima voor leenden, hebben alle hengsten ook weer gegaloppeerd op het buitenterrein.

Bron: Horses/NRPS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.