Ga naar hoofdinhoud

Zweden wint, Nederland gedeeld vijfde

Liveblog
Zweedse team wint Nations Cup Rotterdam Foto: Danielle Smits / www.arnd.nl

Een inschattingsfout van slotruiter Marc Houtzager deed Nederland uiteindelijk definitief de das om. Sterrehof's Calimero kreeg geen ideale afstand naar de sloot en nadat het water had gespetterd ontstond ook nog een fout op de aansluitende insprong van de dubbel. Na de zege van vorig jaar moet het Nederlandse springteam vandaag op eigen Rotterdamse bodem genoegen nemen met de vijfde plaats, gedeeld met Ierland en Duitsland. Zweden wint de wedstrijd.

In de zwaarder gebouwde tweede omloop veranderde een aanvankelijk bloedeloze landenwedstrijd in een tombola. Het kon steeds alle kanten op en tot de laatste rit van Martin Fuchs met Clooney stond de winnaar niet vast.

Bengtsson uitgevallen

De fout van Fuchs wierp Zwitserland terug naar plaats twee, achter de verrassende Zweden die in de tweede manche door een blessure van Bengtssons hengst Clarimo met drie man verder moesten.

Italië en Spanje deelden de derde plaats, België eindigde als achtste en laatste.

Vrieling en Glasgow

In de eerste omloop verslikten Jur Vrieling en Glasgow van ’t Merelsnest zich in het eerste onderdeel van de driesprong. In de tweede ronde sprong Glasgow van ’t Merelsnest huizenhoog over 9A, zó hoog en zó ver, dat de balk van 9B niet te vermijden was. Daardoor slonk de kans voor Nederland om veel Nations Cup-punten te verzamelen.

Jur Vrieling en VDL Glasgow van ’t Merelsnest Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Zwaardere tweede manche

Het parcours van de landenwedstrijd is voor de tweede manche aanzienlijk zwaarder gemaakt, maar Harrie Smolders bleef zojuist toch op imponerende wijze voor de tweede keer foutloos met Don VHP Z. Dat er  zes hindernissen zijn verhoogd of verbreed blijkt wel uit het aantal balken dat in de tweede manche valt. Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc namen er daarvan twee voor hun rekening. Er pakken zich donkere wolken samen boven het Nederlandse team, vorig jaar in Rotterdam nog glorieus winnaar.

Harrie Smolders en Don VHP Z Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Goed begonnen

De eerste omloop van de landenwedstrijd in Rotterdam begon zo goed voor Team Ehrens. De eerste ruiters Harrie Smolders en Gerco Schröder bleven gemakkelijk foutloos, evenals overigens veel buitenlandse concurrenten. Maar de kans om de prestatie van vorig jaar te herhalen is aanzienlijk geslonken.

Gerco Schröder en Glock’s Cognac Champblanc Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Driesprong

De derde combinatie namens Oranje, Jur Vrieling en Glasgow van ’t Merelsnest, verkeek zich op de insprong van de driesprong. En slotruiter Marc Houtzager kreeg met Sterrehof’s Calimero een fout in de technisch lastige lijn naar steilsprong 7.

Marc Houtzager en Sterrehofs Calimero Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gedeeld vijfde

Nederland deelt na de eerste manche de vijfde plaats. De verschillen zijn bijzonder klein in deze omloop van de FEI-landencompetitie. Na de eerste manche bleven maar liefst vier landen foutloos: Duitsland, Zweden, Ierland en Zweden. Normaal gesproken bevindt zich de winnaar van deze Nations Cup zich onder dit viertal. Nederland, België, Italië en Spanje verzamelden in de eerste omloop elk vier strafpunten en lijken daarmee voor de overwinning kansloos.

Parcours verhoogd

Maar liefst zes hindernissen van het niet erg lastige parcours worden voor de tweede manche verhoogd.

Gelijk bij de eerste ruiters per land werd al duidelijk, dat het parcours vandaag weliswaar fysiek zwaar, maar technisch zeker niet ingewikkeld is. Alleen de lijn van triple bar 6 naar steilsprong 7 is een lastige keuze tussen vijf of zes galopsprongen.

Foutloos

Marcus Ehning/Pret A Tout, Henrik von Eckermann/Cantinero, Olivier Philippaerts/Ikker, Piergiorgio Bucci/Casallo Z en Steve Guerdat/Bianca floten foutloos rond.

Vijfde startpositie

Het Nederlands springteam gaat vanmiddag als vijfde van start in de FEI Nations Cup. Een sterk deelnemersveld strijdt om de punten die toegang verschaffen tot de finale, later dit jaar in Barcelona.

In het Nederlandse team rijden Harrie Smolders (Don VHP Z), Gerco Schröder (Glock’s Cognac Champblanc), Jur Vrieling (Glasgow van ’t Merelsnest) en Marc Houtzager (Sterrehof’s Calimero).

Tussenstand

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook