Ga naar hoofdinhoud

Veel kwaliteit op kleinschalige VDL stamboekkeuring

Sinds enkele jaren organiseert regio Friesland in het najaar een kleine stamboekkeuring bij de VDL Stud in Bears. Daar werden gister zeven van de negen merries ster verklaard.

Zes spring- en drie dressuurmerries kwamen naar de late stamboekkeuring in Bears. “We organiseren in Friesland al enkele jaren een stamboekkeuring in het najaar, voor alle merries die eerder in het seizoen er nog niet klaar of niet fit waren. Dit jaar hebben we negen merries beoordeeld, waarvan er zeven het sterpredicaat verdienden. Een mooie score”, vertelt inspecteur Bart Henstra.

Atletisch vermogen

Met een bovenbalk van 75/80 deed de goed ontwikkelde Cornet Obolensky-dochter Kayana M (uit Bayana M d-oc van Voltaire) van fokkers G.H. Morsink en J. Morsink uit Wierden de beste zaken. “Deze merrie staat goed in het rechthoeksmodel, heeft een goed lichaam en veel balans in galop. Bij het springen viel met name haar grote mate van atletisch vermogen op. Ze kan op de sprong goed naar voren door rekken en springt met een goed lichaamsgebruik. Voor het vermogen konden we haar 85 punten geven. Ze deed alles met opvallend veel gemak.”

De combinatie Morsink had nog een troef mee naar Bears. De Freeman VDL-dochter Kiana M behaalde een score van 70/75. Deze zelfde score werd toegekend aan de register A-merrie Karine B (v. Ferrari SFN), die werd gefokt door J.H. Broersma uit Kollumerzwaag.

Kardenta Loma behaalde voor beide onderdelen 75 punten en behaalde hier mee de tweede plaats. De Cardento-dochter werd gefokt door H.S. Andrea uit Bears.

Oudere merries

De zevenjarige Gerina (v.Indoctro) van de VDL Stud had al het sportpredicaat op zak, en verdiende met 70 punten voor exterieur het sterpredicaat. “Dit is een royaal ontwikkelde merrie met veel schoft-/schouderpartij, die goed in het rechthoeksmodel staat.”.

Dressuurmerries

Naast de zes springmerries verschenen er ook drie dressuurmerries voor de jury. Twee daarvan werden ster verklaard. Met een bovenbalk van 75/75 presteerde Vivaldi-dochter Jeanouque JS gefokt door en in eigendom van J. Schaper uit Oosthem het beste. Uit deze merrielijn komt o.a. het drie sterren eventingpaard Calidore, de Lichte Tour-merrie Recital en het 1,50-meter springpaard Varano.

Ook slaagde voor de test Genji (v. Apache), die werd gefokt door Irma Sieling en Kees Kloet uit Grolloo en nu in eigendom is van A.K. Dijkstra uit Franeker. Genji werd geboren met de naam Geweldige Roos en heeft als halfzussen Wildroos (keur EPTM), Adelheid-Roos (elite sport dressuur), D Evita Roos (keur) en Elizeroos (prok). Ook Genji is al in het bezit van een prokpredikaat en kan met 70 punten voor het exterieur en 75 punten voor de beweging het sterpredikaat achter haar naam voegen.

Klik hier voor de uitslag.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook