Ga naar hoofdinhoud

Veniss troeft wereldtop af in dramatische barrage

Pedro Veniss met Quabri de l'Isle Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Niet de nummer 1 van de wereld Christian Ahlmann, niet de winnaar van de Rolex Grand Slam Scott Brash, maar de Braziliaan Pedro Veniss en zijn tophengst Quabri de l'Isle schreven zojuist de Rolex Grand Prix van Genève op hun naam. In een barrage vol bizarre gebeurtenissen eindigde Harrie Smolders knap als zevende met Don VHP Z.

Vanmorgen bij het ontbijt meldde Pedro Veniss zich bij CHIO Aken-directeur Frank Kemperman. “Ik heb vannacht gedroomd dat ik een startplaats voor Aken kreeg”, aldus de jonge Braziliaan. Die startplaats heeft Veniss nu automatisch toegewezen gekregen, aangezien Aken de volgende stop is in de Grand Slam-competitie van Rolex (Genève – Aken – Calgary). En passant verdiende Veniss vandaag ook nog eens vier ton in Zwitserse francs.

Stop van Taloubet Z

Wanneer zagen we Christian Ahlmann verrast worden door een stop van Taloubet Z? In de barrage om het grote geld van Rolex gebeurde dat vanmiddag zo maar. Ahlmann eindigde in deze barrage voor 16 combinaties als 15-de, alleen Martin Fuchs, die bij een stop van Clooney het hoofdstel over de oren van zijn paard schoof, stond nog een plekje lager.

Stop van Nino des Buissonnets

Nóg dramatischer: Steve Guerdat, tot de barrage doorgedrongen met Nino des Buissonnets – zijn gouden Olympiër die vandaag voor de laatste keer in actie kwam – vroeg op de tweede hindernis van de barrage net iets te veel van zijn super voorzichtige paard, dat prompt zijn kwalijknemende benen in het zand stak. Een prachtig afscheid van de nog topfitte Nino, maar toch ook een teleurstelling voor Guerdat, die nu als twaalfde eindigde.

Grote risico’s

Met 16 in de barrage moest de wereldtop wel grote risico’s aangaan, vandaar dat er enorm veel gebeurde in de beslissende omloop, waarin 400.000 Zwitserse francs (en een Rolex-horloge) klaar lagen voor de winnaar. Niels Bruynseels – in topvorm stekend – reed als eerste een super slim parcours, waarin hij van zijn voorzichtige merrie Cas de Liberté (v. Cracky Z) precies datgene vroeg wat ze aankon: 0/40,52.

Galoppade naar de laatste

Als vierde starter speelde Pedro Veniss de grote troefkaart van zijn hengst Quabri de l’Isle uit: met een geweldige galoppade richting de afsluitende Rolex-steilsprong pakte de Braziliaan meters én tienden van seconden die voor anderen niet waren weggelegd: 0/38,96.

Falende toppers

Falende toppers als Penelope Leprevost (dubbelsprong fout getaxeerd met Flora de Mariposa) en Simon Delestre (twee springfouten van Qlassic Bois Margot) maakten de weg al helemaal vrij voor Pedro Veniss, die met Quabri ook zeer goed presteerde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Olivier Phillipaerts

Uiteindelijk was het Olivier Phillipaerts, die met de voorzichtige en pijlsnelle Legend of Love nog het dichtst bij Veniss uitkwam: 0/39,21. De Belg verdiende hiermee 240.000 francs. Laatste starter Scott Brash durfde na alle dramatiek van deze barrage geen dolle dingen van Ursula XII te vragen en eindigde als derde (0/39,41, 180.000 francs).

Harrie Smolders

Heel sterk reed Harrie Smolders de zeer goed springende, maar iets terughoudende hengst Don VHP Z naar de zevende plaats (0/41,31).

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook