Ga naar hoofdinhoud

Keuringscommissie erkent Uthopia voor KWPN-fokkerij

Carl Hester UthopiaDe hengstenkeuringscommissie heeft besloten de KWPN-geregistreerde Uthopia te erkennen voor de KWPN-fokkerij. De Metall-nakomeling won afgelopen weekend teamgoud en twee individuele zilveren medailles met zijn Britse ruiter Carl Hester tijdens het EK dressuur in Rotterdam.

Uthopia is volgens het KWPN foktechnisch een interessante hengst voor wat betreft de bloedspreiding, met name voor merries die nauw verwant zijn aan Jazz. De hengst heeft een stokmaat van 1.64m. en zijn stamboomindex is 149 met een betrouwbaarheid van 42%. Naar de mening van de hengstenkeuringscommissie kan Uthopia vooral instelling en bewegingstechniek aan de fokkerij toevoegen. Geadviseerd wordt om bij aanparing met Uthopia vooral merries met maat en lengte in het lichaam te gebruiken. Uthopia voldoet aan de röntgenologische en cornage eisen van het KWPN. Met de erkenning van Uthopia kunnen zijn veulens rechtstreeks zonder aanvullende eisen worden opgenomen van het veulenboek van het KWPN.

Op 23 april 2001 werd Uthopia geboren in de stallen van J.J. van Zetten Sr. in het Gelderse Kesteren uit zijn sport-dressuur merrie Odelia (v. Inspekteur). “Het was een heel lief veulen, maar hij was ook heel mooi, met een prachtig hoofd. Ook kon hij goed bewegen. We hebben hem als veulen verkocht aan Van Manen en er daarna een tijd niks meer van gehoord”, aldus Van Zetten. Ivonne Lawrence kocht Uthopia als driejarige hengst en reed hem succesvol in de VSN finale. Een jaar later deed het tweetal mee aan de Pavo Cup, waarin ze doordrongen tot de finale. Daarna was de belangstelling voor Uthopia erg groot en besloot Lawrence hem te verkopen. Van Zetten: “We zijn wel blij dat Uthopia als jong paard bij zo’n goede amazone is terechtgekomen. Anders hadden we er misschien niks meer van gehoord. Maar omdat Ivonne Lawrence het zo goed deed met Uthopia is hij uiteindelijk bij Carl Hester beland en is hij nu internationaal bekend. Dat is voor ons als fokkers natuurlijk prachtig.”

Bron: Horses.nl/De Paardenkrant

© Horses.nl, overname niet toegestaan. Op dit artikel rust copyright.

3 reacties op “Keuringscommissie erkent Uthopia voor KWPN-fokkerij

  • jan

    Ohhh, KWPN erkend waar wordt hij ter dekking aangeboden, ik denk dat hij goed bij mijn merrie zal passen.
    Nu maar hopen dat hij ook niet verkocht wordt aan PS.
    Jammer dat hij niet in Harskamp terecht is gekomen vroeger.

  • Jorieke

    @jan, ik geloof dat de Brit Carl Hester er anders ook erg fijn mee kan rijden 🙂

  • jan

    @jorieke, ja Carl kan er heel goed mee sturen, maar ja hij had goud voor Engeland, en dat is niet Nederland.

    Wel om te kwijlen zo moet een uitgestrekte draf zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.