Ga naar hoofdinhoud

Bezorgde paardenhouders starten petitie meldingsplicht rhino

RhinoDe recente uitbraken van de abortus- en neurologische vorm van rhinopneumonie houden de gemoederen in paardenland flink bezig. Op een aantal locaties is besmetting bevestigd, maar een duidelijk overzicht van getroffen stallen ontbreekt. Volgens bezorgde paardenhouders is de oplossing eenvoudig: rhino moet een meldingsplichtige ziekte worden. Om dit te bereiken is een petitie gestart.

“Naar aanleiding van de toenemende paniek over het Rhinopneumonie-virus bij paarden door de geruchten, maar ook om verspreiding van het virus in de toekomst te verminderen, hebben wij een petitie opgezet”, aldus de initatiefnemers. Zij willen minimaal 10.000 handtekeningen inzamelen en deze vervolgens overhandigen aan Staatssecretaris Bleker van het Ministerie van EL&I. Daarmee hopen ze meldingsplicht van de ziekte te realiseren.

Instanties als Sectorraad Paarden en de KNHS adviseren paardenhouders om paarden en pony’s op dit moment niet te vervoeren, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Vrijwel alle evenementen en wedstrijden in Nederland zijn voorlopig geannuleerd.

Klik hier voor de petitie.
Lees hier al het nieuws over de recente rhino-uitbraken.

Bron: Horses.nl

15 reacties op “Bezorgde paardenhouders starten petitie meldingsplicht rhino

  • paulienzonhoven

    wie zijn die bezorgde paardenhouders. is dit niet meer een taak voor sectorraad paarden. tekenen bij een onbekende parij zou ik nooit doen,

  • Amazone

    En als ik dan teken, teken ik dan enkel voor meldingsplicht, of ook voor een verplicht vervoersverbod (wat helemaal niet erg zou zijn) en (al dan niet ook preventief) ruimen van dieren??

  • minke venema

    ik ben het er helemaal mee eens en hoop dat de mensen zich er eens van buwust worden,om het te melden zodat verdere uitbraken door preventieve maatregelen kunnen voorkomen

  • Annemarie

    kan iemand even aangeven wat de symptonen van Rhino zijn. Hiermee kan dan vroegtijdig behandeld en gehandeld worden.

  • M.

    Heeft iedereen die VOOR een meldingsplicht van rhino is, ook al eens nagedacht over de verdere gevolgen en consequenties daarvan? Vervoersverbod, registratieplicht, ophokplicht, preventief ruimen… Hoe zit het dan met dierenwelzijn? En over welke rhino gaat het dan? EHV1 of EHV4?

    Bovendien is zo’n 80% van alle paarden drager van het EHV4 rhino virus (EHV1 ligt rond de 80%); moeten die dan wellicht allemaal geregistreerd worden en mogen die dan nooit meer op wedstrijd, worden verhandeld, worden verhuist van stal of sociaal contact hebben met andere paarden?

    Natuurlijk moet een stal waar een uitbraak van EHV1 (!) is geconstateerd dit direct melden! Maar als ‘publiek’ kunnen we er ook voor zorgen dat een dergelijke melding niet meer leidt tot stigmatisering, roddel, achterklap en een ‘slechte naam’. We zouden deze bedrijven juist moeten prijzen om hun eerlijkheid en kordate optreden! Doe juist met bedrijven die een uitbraak niet melden geen zaken meer, ga er niet op wedstrijd, koop er geen paard, neem er geen les, etc. Dan wordt meldingsplicht een zeer commercieel aantrekkelijke keuze voor elk bedrijf dat hiermee wordt geconfronteerd.

    Hulde aan de melders!
    Zo… En dat is nou eens mijn oproep!

  • M.

    Edit: Percentage EHV1 dragers ligt rond de 40%

  • Peetje

    Ik ben helemaal voor openheid, maar dan liever vanuit de sector zelf. KNHS etc.
    Ben ook altijd bang dat als de overheid zich er mee gaat bemoeien dat het dan direct niet meer alleen om de meldingsplicht gaat. Dan gaan zich er weer mensen mee bemoeien die er geen verstand van hebben, en als ik dan bijv. in de krant zie dat een meerderheid van de mensen vind dat er geruimd moet worden, krijg ik toch wat nare gevoelens bij. Als de overheid er eenmaal mee bezig gaat, weet je nooit hoe ver ze gaan. Ook al hebben we dan met z’n allen alleen getekend voor openheid…
    Daarom zal ik ook niet tekenen.

  • Astrid

    Als er een stal is waar het virus zich uitbreekt vind ik wel dat ze dit moeten melden ook ter voorkoming van andere uitbraken.
    En ik vindt ook dat de KNHS dit goed moet melden waar het virus zich bevindt

  • Claudia

    Ik teken niet. Zodra een ziekte een meldingsplicht heeft krijg je idd bemoeienis van de overheid. Ik laat mijn paard niet ruimen voor een verkoudheid. Mijn dierenarts heeft gemaild met de ins en outs en ik maak me geen zorgen. Een gezond paard kan het prima zelf aan. Aldus de arts. Elk paard is blootgesteld aan het virus net als wij mensen met het verkoudheid virus.Moeten we dan maar vrezen voor iets wat er altijd is?
    Hou je paard in de gaten en neem actie als je het niet vertrouwd!

  • dressuurliefhebber

    @peetje en Astrid. Jullie kunnen wel vinden dat de KNHS rhino moet melden…maar de uitbraken zijn vooral in de recreatie/pensionstal hoek waar geen wedstrijdruiters staan!!
    Pensionstallen moeten onder controle (van de overheid) worden gesteld zodat het welzijn van paarden beter wordt!

  • Jorieke

    @dressuurliefhebber, gld: ik geloof niet dat het rhinovirus onderscheid maakt tussen wedstrijdpaarden en recreatiepaarden (veel paarden zijn zelfs beide!) Het is wel vrij logisch dat juist op pensionstallen zo’n virus sneller rondwaart, omdat daar veel meer paardenwisselingen zijn. Bij de pure wedstrijdstallen/privéstallen, die geen pensionstalling hebben, hebben de paarden ook minder contact met andere dieren. Het is gemakkelijker om zo’n bedrijf op slot te zetten.

    Wel apart om te zien dat nu ineens paniekerig geroepen wordt om controle van de overheid, terwijl diezelfde paardenhouders niet willen meewerken aan een registratieplicht voor paarden/eigenaren zodat men weet waar paarden staan. Met het oog op andere, nog ernstiger paardenziekten uit Afrika enz die steeds vaker in Europa voorkomen, wordt dit misschien wel noodzaak.

    Vooralsnog denk ik dat de huidige maatregelen voldoende zijn om de verspreiding van het virus in te perken. Het is tenslotte niet mis om alle kampioenschappen, wedstrijden en een groot deel van de verenigingslessen en het vervoeren van paarden paarden stil te leggen, terwijl het aantal (bevestigde) uitbraken tot nu toe nog zeer beperkt is. Naar mijn idee heeft de sector adequaat gereageerd.

  • B

    Eens met M. O. !!!!

    Er is al geschreven over eventueel preventief ruimen bij de afrikaanse paardenpest of het west-nijl virus!!

    Als de overheid zich ermee bemoeit krijg je alleen maar steeds meer paniek oplossingen.

    Er zijn nog geen jaren voorbij gegaan dat de abortus variant er NIET was.
    Een verkoudheid bij een paard vraagt niemand of het Rhino is.
    Nu is helaas een aantal paarden met verlammingsverschijnselen.

    Laten we alsteblieft een beetje nuchter blijven.
    Ik vind het erg voor de getroffen paarden en de eigenaren maar dit soort dingen gebeuren nou eenmaal.
    Ook ik zal veel tranen huilen als het een paard van mij is maar het is niet anders en het verandert ook niet mijn standpunt.

    Ik ben zeker ivm verlammingsverschijnselen VOOR de vervoersrestrictie maar ABSOLUUT NIET voor ingrijpen van de overheid en meldingsplicht.

    Weet iedereen nog hoe het met de koeien ging?? Stel je dat eens voor met de paarden!!!

    Laat iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en zo laten zien dat we het afkunnen zonder regelneukerij van de overheid!!!
    En blijf nuchter; er kan ieder dag iets met je paard gebeuren waardoor je een een vreselijke beslissing moet nemen!!

  • jos wouters

    Graag had ik geweten waar ,en onder welke paarden rhino op dit moment heerst.Als wedstrijdruiter en fokker ,heb ik in 40 jaar niks ernstigs meegemaakt in mijn stal.Zijn het niet de oudere paarden ,paarden met minder weerstand ,zoals elk jaar ook weer bij mensen voorkomt bij een verkoudheid,dat de mensen met de minste weerstand ,het snelst overlijden.Mijn paarden gaan ook naar het buitenland ,maar gelukkig niks aan de hand.
    Denk dat de hygiene en de snelle wisseling van paarden ook wel kan meewegen.Maar in elk geval is er nu meer paniek als andere jaren ,we zijn toch al een jaar of 15 bekend met het virus.Heel Nederland in rep en roer ,terwijl net over de grens alles gewoon doorgaat en de nederlanders zo in Belgie starten,Krijgen we te horen in Belgie ,jullie met je regeltjes ,denken alles goed geregeld te hebben en waar breken de ziektes uit ,in Nederland,geeft toch stof tot nadenken,zijn we zelf niet mee veroorzaker.

  • paardenliefhebber

    Ik vind het wel goed dat ze nu even de wedstrijden stilleggen. Maar nu lees ik op een site van asten dat daar het nationaal springconcours gewoon doorgaat. Maar als echte paardenliefhebber en als je echt van je paard houdt dan geeft je aan dit concours geen gehoor. Zeker omdat daar alle paarden uit nederland komen..

  • stef Pulles

    Herpes is zowel van de paarden als van de mensen.
    Als dit virus gedragen wordt, door in dit geval de paarden, dan is dat zo.Wordt de algehele weerstand minder, dan is er grote kans dat het virus opleeft en overdraagbaar wordt.
    Tot nu toe is alles waarbij de mens “ingrijpt” in de natuur, ontspoort. Het een leidt weer tot het ander.
    Het wezen paard is een wezen van de wind, buiten, bewegen. Dat bepaalt in hoogste mate de weerstand cq. gezondheid.
    Meldingsplicht is niets waard zonder onderzoeksplicht!!! Heb je onderzocht en gemeldt…wat dan???
    Herpes onder mensen is ook niet zonder gevolgen, wat gaan we hier mee doen? De Cafebezoeker op drager of niet drager selecteren. de bezoeker met een koortslip in qarantaine plaatsen??
    Mensen denk na over welk probleem we het hier hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.