Drie Nederlanders in jurypanel Zweedse hengstenkeuring

Drie Nederlanders in jurypanel Zweedse hengstenkeuring featured image
Het jurypanel voor de  Zweedse hengstenkeuring, die jaarlijks wordt gehouden in de vorm van een zeven dagen durend verrichtingsonderzoek voor drie tot en met vijfjarige hengsten, telt dit jaar maar liefst drie Nederlanders: Frenk Jespers is in de Zweedse commissie verantwoordelijk voor het beoordelen van de gangen, Pieter Kersten maakt deel uit van de commissie als vertegenwoordiger van de springsport en dressuurruiter Theo Hanzon zal als testruiter fungeren. 

De hengstenkeuring van het Zweedse stamboek (SWB) begint dit jaar op zaterdag 23 februari en is precies een week later, 2 maart, afgelopen. In die week worden de hengsten in Flyinge door de jury bekeken aan de hand en aan de tand gevoeld onder het zadel.

In de jury is flink wat Nederlandse invloed. Frenk Jespers, die al meerdere jaren deel uit maakt van het Zweedse jurypanel, is dit jaar voor het eerst juryvoorzitter wat betreft de basisgangen van de hengsten en daarmee hoofdjury voor de dressuurhengsten. Hij volgt het internationale jurylid Dieter Schüle op, die tot vorig jaar die taak had in de Zweedse commissie. Pieter Kersten, die negen jaar deel uit maakte van de KWPN-hengstenkeuringscommissie, is vertegenwoordiger van de springsport in de Zweedse commissie. Theo Hanzon mag dit jaar in het zadel stijgen als testruiter en daarmee volgt hij Emmelie Scholtens op, die vorig jaar de Zweedse hengsten testte. Hanzon zal de dressuurhengsten samen met de Duitse Hella Kuntz aan de tand voelen. Testruiters voor de springhengsten zijn Peter Eriksson en Henry Ankacrona.

De Zweedse commissie bestaat verder uit Christine Olsson (voorzitter en verantwoordelijk voor exterieur), Mikael Nolin (hoofdjury springen), Malena Behring (veterinair), Susanne Gielen (vertegenwoordiger dressuursport), Emma Thorén (genetisch fokkerijleider).

Klik hier voor meer informatie over de Zweedse hengstenkeuring. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

You might also like