Ga naar hoofdinhoud

15 springhengsten door op magere dag

245 (Ugano Sitte x Heartbreaker) FOTO JACQUELIEN VAN TARTWIJK
Vijftien springhengsten verdienden vandaag een ticket voor de tweede bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring, maar toch was het een magere dag vandaag in Ermelo. Het begin was goed en met de laatste groep werd de dag goed afgesloten, maar het midden was een lange zit. Dat beaamde ook commissievoorzitter Cor Loeffen. "We begonnen goed, maar tussendoor was het toch wat gewoon. Veel paarden sprongen geforceerd: ze verkrampten als de afstand even niet ideaal was. Dat ging ten koste van het lichaamsgebruik en de techniek", aldus Loeffen.


“De hengsten verschilden vandaag duidelijk in maat en formaat. Ze varieerden van 1,60 m tot 1,74 m!”, vertelt Loeffen, die samen met zijn collega’s Hester Klompmaker en Wout-Jan van der Schans niet heel enthousiast was over de derde springdag. “De begeleiders hadden het druk vandaag. Er waren maar weinig paarden die van nature op de sprong aantrokken. Dat kan een vorm van voorzichtigheid zijn, maar door de hoogte van deze hindernissen wordt een paard niet zomaar afgeblufd en dan moeten ze er toch naar toe en erover willen. Een aantal paarden werd dan toch wat strak op de sprong.”

Goed begin
Het begin was vandaag goed, want de eerste hengst – 66 (Catoki x Landor S) – imponeerde meteen met een heel losse manier van springen, waarbij hij constant de sprong achter extra goed afmaakte. Ook een iets stijve, maar mooi gemodelleerde 89 (Corland x Lord Z) en niet al te bloedgemaakte, maar wel vermogende 256 (Verdi x Kannan) verdienden een ticket voor Den Bosch. In groep twee viel 207 (Quasimodo Z x Silverstone) – net als 89 een fokproduct van familie Van Straaten – positief op met een goede afdruk en gemak over zich. De knappe, eveneens met gemak springende 246 (Ukato x Roven xx) kreeg van de jury groen licht.

Magere oogst
Van de vijf Spartacus-zonen werd niet één doorverwezen. Ook voor Tornesch en Taloubet – beide met hun eerste omvangrijke jaargang op de hengstenkeuring – was de oogst maar karig. De zeer knappe, voorzichtig springende 240 (Tornesch x Cornet Obolensky) viel wel positief op en ook 236 (Tornesch x Veron) werd doorverwezen. Van Taloubet werd alleen de wat stijve, maar vermogende 227 (Taloubet Z x Kannan) uitgenodigd voor Den Bosch. Van Taloubet kwamen vijf zonen op de keuring en van Tornesch zeven. “De nakomelingen van Tornesch zijn aansprekend in model en springen ook wel voorzichtig. Wel zijn ze snel gespannen en dat gaat ten koste van de techniek. De Taloubet-zonen zijn opvallend royaal ontwikkeld, maar mochten atletischer zijn”, oordeelde Loeffen achteraf.

Topper van Ugano
De absolute topper van de dag was 245 (Ugano Sitte x Heartbreaker). De symphatieke kleinzoon van Clinton excelleerde op de sprong: veel overzicht, geweldige reflexen, uitmuntende techniek, extra lichaamsgebruik en veel atletisch vermogen. Daarbij galoppeerde de bloedgemaakte hengst zeer lichtvoetig met veel balans en gemak. Eén van de opvallendste hengsten tot nu toe.
Verder werden de goed springende 220 (Sir Shutterfly x Lincoln), de vermogende 249 (Untouched x Vingino), de zeer sterk opbouwende 234 (Tjungske x Chin Chin), de met gemak springende 247 (Ultimo x Cezaro), de voorzichtige 218 (Singapore x Lupicor) en de met afdruk springende 261 (Vivant van de Heffinck x Tangelo van de Zuuthoeve) doorverwezen.

Bekijk hier de foto’s.

Bron: Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook