Ga naar hoofdinhoud

Dertien springhengsten overtuigen jury

139 (Hors la Loi II x Nabab de Rêve). Foto: Jacquelien van Tartwijk

Dertien springhengsten overtuigden vandaag de hengstenkeuringscommisie op de eerste dag van de KWPN eerste bezichting in de springrichting. Naast Hester Klompmaker en de voor het eerst als voorzitter optredende Cor Loeffen maakte Wout-Jan van der Schans de commissie compleet. "Het was een interessante dag", sprak de als hengstenkeuringscommissielid debuterende springruiter.

“We hadden vandaag weinig uitschieters, maar wel een aantal fijn springende paarden. Het was vandaag wel een beetje de tendens dat sommige hengsten weinig lichaamsgebruik lieten zien. Ook begonnen sommige paarden erg geforceerd, maar we hebben er bewust geen paard uitgestuurd. Wel nemen we dit sterk mee naar Den Bosch, waar we dus bij twijfel wel zullen ingrijpen”, sprak commissievoorzitter Loeffen.
Voor Wout-Jan van der Schans was het de eerste keer als lid van de HK-commissie. “Het losspringen heb ik in het verleden natuurlijk wel gevolgd, maar het straatje niet zo. Daar kon ik nu opvallend veel informatie vandaan halen wat je bij het lospringen weer kon gebruiken”, aldus Van der Schans, die zijn plek in het team direct kon vinden. “Het is net als bij voetbal: als je een goed team hebt, valt het niet zo op dat er een nieuwe speler bij is”, lacht de springruiter. “Het ging erg voorspoedig en ik heb zin in de komende dagen!”

Met 13 van de 39 doorverwezen hengsten was het niet direct een heel sterke start van de eerste bezichtiging, maar toch lieten een aantal hengsten opvallende dingen zien. Van Eldorado van de Zeshoek kwamen negen zonen in de baan, waarvan er twee een ticket voor Den Bosch verdiende. 124 (mv. Chellano Z) liet veel springkwaliteit zien en viel op door afdruk en reflexen. De 1,73 m-metende 119 (mv. Indoctro) lijkt extra veel vermogen te hebben en toont zich voorzichtig.

In de tweede groep was 125 (Elvis Ter Putte x Guidam) op allerlei fronten een opvallend paard. De uit de 1,50 m-springmerrie Vesther gefokte vos begon zeer extreem met wat overdreven sprongen. Maar desalniettemin bleef de interessant gefokte hengst extra goed springen en overtuigde hij ook op de laatste oxer met voorzichtigheid, achterhand techniek en macht. Mr. Blue kreeg in 159 (mv. Hors la Loi II) – wiens grootmoeder de volle zus van Numero Uno is – een vermogende zoon doorverwezen. Datzelfde gold voor Emerald, die 128 (mv. Ultimo) een ticket voor Den Bosch zag verdienen.

De compleetste hengst van de dag was 139 (Hors la Loi II x Nabab de Rêve). De kleinzoon van topmerrie Sauterelle de la Pomme (For Pleasure x Darco) – zelf internationaal gesprongen, moeder van Vagabond de la Pomme en dochter van topmerrie Narcotique de Muze II – beschikt over een opvallend type met veel uitstraling. Hij galoppeerde vandaag fantastisch: lichtvoetig, gemakkelijk schakelen en opvallend veel balans. Bij het springen liet de temperamentvolle vos veel reflexen en voorzichtigheid zien, maar was hij soms nog iets afgeleid.

Falaise de Muze deed het goed met twee van de drie zonen doorverwezen. 131 (mv. Celano) lijkt veel vermogen te hebben en 133 (mv. Vincenzo) is een complete springer met goede reflexen. Ook Indoctro deed nog goede zaken met de vermogende 145 (mv. Ahorn), de goed gemodelleerde, krachtig springende 146 (mv. Chin Chin) en de voorzichtige 147 (mv. Veron). Van Mylord Carthago werd de vermogende, iets stijve 163 (mv. Coriano) doorverwezen. Van Lux verdiende de aansprekende 157 (mv. Libero H) – volle broer van Tornesch – een ticket voor Den Bosch.

Doorverwezen hengsten:

Nr. 124 (Eldorado van de Zeshoek x Chellano Z)
Nr. 125 (Elvis ter Putte x Guidam)
Nr. 131 (Falaise de Muze x Celano)
Nr. 159 (Mr. Blue x Hors la Loi II)
Nr. 128 (Emerald van ‘T Ruytershof x Ultimo)
Nr. 133 (Falaise de Muze x Vincenzo)
Nr. 145 (Indoctro x Ahorn)
Nr. 146 (Indoctro x Chin Chin)
Nr. 157 (Lux x Libero H)
Nr. 119 (Eldorado van de Zeshoek x Indoctro)
Nr. 139 (Hors la Loi II x Nabab de Reve)
Nr. 147 (Indoctro x Veron)
Nr. 163 (Mylord Carthago x Coriano)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook