Ga naar hoofdinhoud

‘Dier & Recht’ pleit voor verbod aangespannen sport

Lobbyorganisatie 'Dier & Recht' heeft zijn vizier gericht op de aangespannen sport. De activisten van de dierenwelzijnsorganisatie filmden op 12 september de tuigpaardwedstrijd in Houten en zegt daar ontoelaatbare dingen te hebben geconstateerd. Volgens Dier & Recht worden bij tuigpaarden standaard  dwangmiddelen gebruikt om deze in volstrekt onnatuurlijke houdingen te forceren. 'Pogingen vanuit de paardensector om de sport diervriendelijker te maken, lopen steevast stuk op onwil bij de verenigingen', aldus een persbericht.

Stichting Dier&Recht roept op tot wetgeving om paarden te beschermen tegen de uitwassen van de paardensport.

Opzetteugel

Het persbericht van ‘Dier & Recht’ stelt dat er veel gebruik wordt gemaakt van de ‘controversiële opzetteugel om het paardenhoofd pijnlijk omhoog te trekken aan de mondhoeken’. Het natuurlijke gedrag van de dieren wordt volgens de stichting belemmerd. ‘De paarden worden getraind met metalen kettingen om hun benen, die op de gevoelige bovenrand van de hoeven slaan. Zo dwingen trainers de paarden om te lopen op de kenmerkende wijze met de bizar hoog opgetrokken knieën’, aldus het persbericht.

Misstanden bij wedstrijd in Houten

Dier&Recht zegt ‘ernstige misstanden tijdens een aangespannen wedstrijd in Houten op 12 september’ te hebben geconstateerd en op video vastgelegd. ‘Bijna de helft van de paarden reed met opzetteugels en bij enkele paarden was de tong vastgebonden. Meerdere paarden werden hard geslagen met de zweep, of met een vlakke hand of vuist in het gezicht geslagen’, aldus het persbericht.

Zelfregulering faalt

De KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) eist dat de aangespannen paardensport werk maakt van welzijnsverbeteringen. De koepelorganisatie voor de paardensport wil een verbod op het gebruik van oordoppen en een limiet op de dikte van hoefijzers en de lengte van de staartbeugel. Daarnaast wil de KNHS vanaf 1 april 2021 ook de opzetteugel verbieden. De strengere welzijnseisen stuitten op veel verzet bij de verenigingen voor de aangespannen sport, die daarop uit de KNHS stapten.

Wetgeving noodzakelijk

Frederieke Schouten, directeur Dier&Recht en dierenarts: “De zelfregulering binnen de sector gaat niet ver genoeg en faalt structureel. Een ‘sport’ die alleen kan worden uitgeoefend met pijn en dwang moet gewoon verboden worden.” Dier&Recht is een petitie gestart, de dierenbeschermingsorganisatie roept de overheid op om haast te maken met wetgeving die paarden beschermt tegen pijn en dwangmiddelen.

Bron: persbericht

 

5 reacties op “‘Dier & Recht’ pleit voor verbod aangespannen sport

 • Dick de Jong

  Kijk en hier was dus al voor gewaarschuwd maar de verenigingen dachten van het loopt wel los, niet dus

 • ms

  Het filmpje spreekt voor zich, dus goed dat er mensen zijn die zich hard maken voor verandering.

  De petitie richt zich overigens niet op een verbod voor de aangespannen sport, maar op diverse dwang- en trainingsmiddelen die binnen gehele paardensport worden toegepast. De kop van het artikel sluit dus niet aan bij de inhoud van de petitie.

 • Wilco vd Meulen

  Hoi er moet strenger op paardenwelzijn gekeken worden maar we moeten ook niet overdrijven slaan met hand of vuist kan absoluut niet neusriemen te strak mag en kan ook niet maar ga niet overdrijven een tong vast met een panty is om veilig te rijden dat het paard de tong niet over het bit kan en dat dus het paard stuurbaar blijft zonder pijn maar we moeten mooie sport houden en daar moeten we voor vechten

 • Astrid

  Er moet zeker een verandering komen in hoe we in het algemeen met paarden omgaan. Het welzijn van het paard moet bij iedere tak van de paardensport herzien worden en de grote “sterren” geven helaas geen goed en realistisch beeld van hoe dat eruit hoort te zien. Was zelf aanwezig bij de hengstenkeuring en met name voor de ring zag ik dingen die niet oké waren. Bij Jumping Amsterdam vond ik het niet meer natuurlijk maar jury’s waarderen het wel hoog! Dus overal de bezem erdoor.

 • Maarten

  Astrid ben het in grote lijnen wel met Je eens.
  Ik bedoel we zeiken nou politiek correct/gemakshalve die kleine group tuigers af vanwege die opzet maar wat is het verschil met de basis sport waar ze de koppen de andere kant op trekken zonder been??? die tuigers zijn tenminste nog reeel”van achter naar voren” en het gros ziet er een stuk gelukkiger uit Dan die afgestompte robots die Je in de basis dressuur sport tegenkomt.
  En dan nog dit:we moeten af van de term HAPPY ATHLETES,dat moet worden BLIJ PAARD, want bij happy athletes wordt daar vooral in de dressuur wereld een bepaalde(meestal nep) houding aan vast gekoppeld.
  waardoor de file bij Vianen is verplaatst naar de file bij veearts,masseur,para medici, homeopaten,APK spuiters(even weer door de APK.heen),goeroes,fluisteraars en alle andere B.de Hazen met een zwemdiploma en een snelle babbel die van dierenleed een verdien model maken,om de schade te beperken of herstellen.
  zo dat moest er even uit ga nu weer lekker aan de gang want ze hebben me weer een nieuwe hersendode robot gebracht hier in Shanghai (ex 1.40m.paard in Holland, hier verkloot)die is met paar weken weer los en blij.
  mijn bijdrage aan dierenwelzijn want als ze”het niet meer doen”gaan ze hier in de hotpot.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.