Ga naar hoofdinhoud

‘Laatsten der Mohikanen’ in Deurne

De mededeling dat NHB Deurne haar deuren gaat sluiten bracht november 2013 een schokgolf teweeg in hippisch Nederland. Diverse partijen leken het iconische opleidingscentrum over te willen nemen of voort te willen zetten, maar sinds afgelopen voorjaar is het stil rondom de school, die waarschijnlijk in juni 2016 voorgoed haar deuren sluit. Hoewel er steeds minder leerlingen en medewerkers rondlopen, is de sfeer er goed. Wat is de huidige stand van zaken? 

Ja, het is stiller in Deurne. De school waar generaties paardensporters hun hippische opleiding hebben gevolgd loopt op zijn laatste benen. Na de beslissing van onderwijsinstelling Helicon om met de opleidingen in Deurne te stoppen, bevinden de schoolactiviteiten zich nu in een fase van afbouw. Dat wil niet zeggen dat er niets meer gebeurt in en om het complex. Want hoewel er sinds begin vorig jaar een relatieve mediastilte heerst rondom de school, worden de lesactiviteiten nog gewoon voortgezet. Althans, totdat ook de allerlaatste leerlingen hun diploma hebben gehaald. Dat duurt niet veel langer meer dan anderhalf jaar, want omdat er geen nieuwe leerlingen meer zijn ingestroomd afgelopen jaar, zitten er momenteel alleen tweede- en derdejaars in Deurne. Opleidingen die normaal vier jaar duren, worden versneld aangeboden of er is in overleg met de leerlingen een alternatief leerplan geboden. In juni 2016 zullen de laatste leerlingen hun papiertje halen en dan is het echt afgelopen.

Ervoor gaan

Momenteel volgen 166 leerlingen één van de hippische opleidingen in Deurne. Het vorige schooljaar (2013/2014) waren dat er 341 en nog een jaar eerder 409. Het is volgens Helicon-woordvoerder Koos de Bie overigens niet zo dat er afgelopen jaar, nadat bekend werd dat de school ging sluiten, meer studenten zijn gestopt dan in voorgaande jaren. “Er is altijd een bepaalde mate van uitval in het eerste jaar, dat is vorig jaar niet anders geweest dan anders.” Het docentenbestand is eveneens ingekrompen. “Er zijn geen vaste medewerkers ontslagen. Wel zijn er een aantal met vervroegd pensioen gegaan en anderen zijn, in overleg, elders bij Helicon aan de slag gegaan”, aldus De Bie, die stelt dat de echte vakmensen zijn gebleven. “De oude garde, zeg maar. Zij zijn erg gemotiveerd om de leerlingen tot het laatst toe goed onderwijs te bieden.” De sfeer onder leraren en de resterende leerlingen is goed. “Het feit dat zij de laatsten zijn, schept een band. Zowel leerlingen als leraren gaan er echt voor. Ze hebben het gevoel dat zij de laatsten der Mohikanen zijn.”
Faciliteiten die niet worden gebruikt, zitten inmiddels dicht. Zo is één van de vier stalunits afgesloten omdat daar geen paarden meer staan. In de leerlingenflat zijn de twee bovenste verdiepingen leeg. Het is echter niet zo dat er minder lessen zijn; er wordt zelfs nog gewerkt aan nieuwe lesstof. Ook wordt er fatsoenlijk getoetst of leerlingen de stof beheersen.

Overname

Na de bekendmaking dat NHB Deurne de deuren gaat sluiten, kwamen er diverse initiatieven om Deurne over te nemen. Onder andere door Lincom Stables in Nuenen, evenementenbedrijf Blue Mountain Events en AC Stables in Rosmalen. Maar half 2014 lijkt de verkoop van Deurne verder weg dan ooit. De onderhandelingen met de verschillende partijen zijn zo goed als zeker gestrand. In december 2014 blijkt van de gegadigden die zich hebben gemeld voor Deurne er nog één in de running. Totdat deze gesprekken zijn afgerond, maakt Helicon niets over deze kandidaat bekend.

Lees het hele verhaal over de huidige stand van zaken op NHB Deurne in De Paardenkrant Extra van januari/februari 2015.

2 reacties op “‘Laatsten der Mohikanen’ in Deurne

  • oude garde

    De oude garde is allang verdwenen. Die was er al uitgebonjoured voordat de mededeling van sluiting kwam.

  • Tineke

    Hier “om-de-hoek” (Sevenum) wordt gelukkig al weer een nieuw paardensport centrum van enkele miljoenen uit de grond gestampt. Verzorgings tehuizen voor ouderen sluiten hun deuren. Sorry hoor, maar ik ben een beetje “lost” in de BV Nederland……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.