Ga naar hoofdinhoud

Meningen over de veiligheidshelm

Veiligheid op en rondom het paard is een populair en veel besproken thema. Australische onderzoekers hebben de verschillende meningen over het gebruik van een veiligheidshelm onder de loep genomen.


Het onderzoek test de verschillende sociale factoren op het gebruik van een veiligheidshelm.
Ze zijn tot de conclusie gekomen dat er drie verschillende meningen zijn over het gebruik van een helm: “ik heb controle over de risico’s”, “het voelt niet goed” en “ongelukken gebeuren”.
Deze opvattingen kunnen zowel een positieve als een negatieve stimulans zijn voor het gebruik van een veiligheidshelm.

De deelnemers aan het onderzoek die zeiden controle te hebben over de risico’s zagen het gebruik van een veiligheidshelm als onderdeel van de controle of zien juist het zijn van een goede ruiter of het hebben van een goed en braaf paard als controle van de risico’s en denken daardoor geen cap nodig te hebben.

De ruiters die de mening hebben dat een cap niet goed voelt maken soms toch een gewoonte van het dragen van een cap, ondanks dat ze dat oncomfortabel vinden. Voor anderen is het zelfs ondenkbaar om een cap te dragen; zij rijden consequent zonder.

De laatste groep die aangeeft dat ongelukken nu eenmaal gebeuren draagt een cap omdat ze zich bewust zijn van de gevaren en willen de kans op letsel beperkt houden. Sommigen denken echter dat het dragen van een cap de kans op een ongeluk of letsel niet verkleint en maakt daarom geen gebruik van een veiligheidshelm.

De onderzoekers stellen als conclusie dat de opvatting over capgebruik per persoon verschilt. De mening over een veiligheidshelm wordt bepaald door meerdere factoren zoals kennis over veiligheid en de persoonlijkheid van de ruiter.

Bron: horsetalk

10 reacties op “Meningen over de veiligheidshelm

  • Christine Punselie

    2,5 jaar geleden gelanceerd van een jong paard net mijn hoofd tegen de muur geklapt. Mijn cap was kapot. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik hem niet op had gehad!

  • kari dirkzwager

    Ik zit al 50 jaar “in de paarden’ en van alle ongelukken met paarden heb ik alleen gebroken benen, armen, polsen, bekken, rug en armen gezien. Ik pleit voor meer kennis met opvoeding van paarden. Vanaf het moment van geboorte beginnen met inprinting van het veulen, rustig afspenen en dan tot de leeftijd van ‘het zadelmak maken’kan je een paard veel leren, dan heeft het paard meer vertrouwen in de mens en zal rustig en ontspannen zijn, wat resulteert in veel minder ongelukken. Dus dan is een cap eigenlijk niet nodig, want anders kan je wel helemaal inpakken, maar is het dan wel een sport? Voor kinderen vind ik dit anders, zij zijn nog in de groei, capje op dus. Dit is natuurlijk een heel beknopt antwoord, daar er maar 400 woorden gebruikt mogen worden.

  • mieke

    “De onderzoekers stellen als conclusie dat de opvatting over capgebruik per persoon verschilt. De mening over een veiligheidshelm wordt bepaald door meerdere factoren zoals kennis over veiligheid en de persoonlijkheid van de ruiter.”

    Pfff, wat een inkoppers. Was daar nou onderzoek voor nodig? Dachten ze soms dat het ook had gekund dat iedereen dezelfde opvattingen heeft over capgebruik? En dat het gebruik ervan *niet* bepaald wordt door kennis over veiligheid en persoonlijkheid?

  • Linda

    Daar hebben ze toch geen onderzoek naar hoeven doen dit is algemeen bekend

  • jos wouters

    Rij al meer dan 40 jaar zonder cap,nooit iets gebeurd ,hekel een cap,maar de verplichting maakt dat ze gedragen moet worden.
    Mijn inziens kan een cap in geringe mate maar bescherming bieden.
    Hoeveel ruiters met ervaring rijden thuis zonder cap ,veel zie ik.

  • Wout

    Gewoon dom om zonder cap en zelfs Bodyprotector je sport te beoefenen.
    Letsel bij ongelukken met paarden is bijna altijd ernstig.
    Het is de sport met de meeste ernstige blessures.
    Ach je kunt onderzoeken wat je wilt , veiligheidsvoorzieningen zijn altijd lastig !
    Wout

  • P. Broekhuizen

    Studenten van Nordwin College MBO3&4 Paardenhouderij die stage lopen, zijn verplicht om een cap te dragen als zij tijdens de stage rijden. Van de stagebieders wordt verwacht dat zij toezien op het capgebruik tijdens het rijden. Als lesmateriaal is een deerlijk gehavende cap van één van de studenten voorhanden. De studente in kwestie is nagenoeg hersteld en leeft nog, dank zij haar cap!

  • Sanne

    Een ieder moet doen wat hij/zij niet laten kan, maar caps zijn er niet voor niets, net zoals helmen bij motorrijden. Waarom geen cap dragen… ik snap dat echt niet… Een goed passende cap voel je niet en douchen moet je na het rijden toch dus een bezweet koppie maakt mij niet uit. vergeet niet dat een hele boel mensen het dragen van een cap niet stoer vinden immers denken zij dat diegene die geen cap dragen, goed kunnen rijden. Het dragen van een cap is preventief en raad ik dan ook echt iedereen aan. Bij mij geen ruiters/amazones zonder cap en zelf draag ik er nog steeds een. maakt niet uit welke klasse of hoe lang je rijdt, het goede voorbeeld geven is erg belangrijk. Vergeet niet dat de paarden niet meer te vergelijken zijn met de paarden van vroeger en dat nu bijna iedereen paard rijdt. Daarbij zijn er diverse ongelukken gelukkig met een sisser afgelopen door het dragen van een cap, het is echt een extra bescherming voor je hersens en meer steun/bescherming voor je schedel om de klap mee op te vangen. Ieder voor zich…maar altijd een cap gedragen en zal hem dan ook zeker niet af doen. En ja…ik ben ouder dan de jeugd !!!

  • jos wouters ruiter en fokker

    Zou misschien willen aanvullen aan mijn vorige reactie, dat voor iedere ruiter wel verplicht zou moeten worden ,een stukje val breken te leren.
    Maar je bent met iets levendigs bezig,en zoals bij mensen kan ook een paard exploderen.
    Maar belangrijk is wel zoals Sanne schrijft ik ben ouder als de jeugd ,dat je zelf op en top fit bent en blijft,dus een beetje sport,of zoals ik gedaan heb en nog doe vecht sport.
    Je kan geen ongeluk voorkomen of voor zijnmaar hoe je je kan opvangen bij een val kan ook al veel schelen,maar gezien het grote aantal beoefenaars van deze mooie sport valt het aantal ernstige ongelukken nog wel mee,ja ik weet dat er doden zijn gevallen,maar iedere sport ,of elk beroep kent gevaren.
    Michael Schumacher droeg ook een helm met skien en jammer genoeg toch,en zo zijn er zoveel voorbeelden,maar wat dan: niks meer doen.

  • Desiree Hanen-van Baardewijk - endurance amazone

    Mijn laatste val is alweer een tijd geleden (afkloppen!), maar eentje zal ik nooit vergeten en ik dank het toch echt aan mijn helm dat ik dit hier nog kan navertellen.
    Ik rij echt niet zonder helm.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.