Nieuw onderzoek: overgewicht ruiter kan kreupelheid veroorzaken

Foto Lonneke Ruesink

Uit een recente studie in Groot Brittannië is gebleken dat ruiters die te zwaar zijn voor hun paard, tijdelijke kreupelheid bij hun paard kunnen veroorzaken. Dit pilot research project over de effecten van ruitergewicht werd deze week gepresenteerd.Hoe hoger het ruitergewicht is ten opzichte van hun paard, hoe groter het discomfort voor het paard is, en hoe groter ook het risico op kreupelheid wordt.

De kreupelheid die tijdens het onderzoek werd waargenomen was steeds tijdelijk. Wel werd duidelijk dat een ruiter die boven het geschikte gewicht was, een negatieve invloed had op de prestaties van het paard.

Passend paard

“Deze resultaten betekenen niet dat zware ruiters niet moeten rijden,” stelt Dr. Sue Dyson, die het onderzoek leidde, “maar stevige ruiters moeten wel een paard vinden die zwaar en stevig genoeg is, en ook een zadel dat zowel voor paard als ruiter geschikt is. Het gewicht van de ruiter moet dus kloppen bij het paard. Vergeet niet dat dit slechts een pilot studie is, er wordt nog verder onderzoek gedaan,” benadrukt ze.

Discomfort

Er deden zes paarden mee in de studie. Ze werden allemaal gereden met vier verschillende ruiters met een verschillend gewicht, alle paarden liepen daarin met hun eigen harnachement. De bewegingen van het paard, het gedrag, de hartslag, ademhalingssnelheid en de bewegingen van de rug werden daarin bestudeerd. In bijna alle gevallen toonden de paarden bij de zware tot zeer zware ruiters tekenen van discomfort of zelfs kreupelheid. Niet alle zware ruiters pasten goed in de zadels waarmee de paarden liepen, waardoor het discomfort voor het paard nog groter werd. Ook slecht passende zadels hadden met zwaardere ruiters een veel grotere impact op de paarden.

Er zal binnenkort nog meer materiaal uit de studie beschikbaar komen. Ook wordt er nog aanvullend onderzoek verricht.

Bron: Horse & Hound 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Nieuw onderzoek: overgewicht ruiter kan kreupelheid veroorzaken
  1. 1

    Ja is niks nieuws,mensen die zwaar tillen krijgen eerder rugklachten,
    Mijn inziens moet men het ook niet willen ,100 kilo bij een groot paard 172m met een beetje body,zou max moeten zijn.
    Daar en tegen is ook ooit bewezen dat lichtere ruiters die bij springen steeds achter op de lepel vallen en niet goed meegaan ook veel problemen veroorzaken.

    Maar zoals bij de mens kan de een meer verdragen als de ander,bij de paarden zal dit ook zeer zeker zijn.