Ga naar hoofdinhoud

NVWA gaat hengstenhouders controleren

De NVWA gaat dit dekseizoen bij hengstenhouders die sperma winnen voor de nationale markt (nationale wincentra) controleren of deze voldoen aan de eisen van de Regeling paardensperma 2015. Deze regeling is in de plaats gekomen van de certificering hengstenhouderij die met het verdwijnen van het PVE is gestopt.

Het aantal aanmeldingen bij de NVWA ligt nog ver achter bij het aantal hengstenhouders dat vorig jaar aangesloten was bij de certificering hengstenhouderij van het PVE. “Nu het dekseizoen echt gaat beginnen, lijkt het lijkt er dus op dat de wijziging van de regelgeving nog niet bij alle hengstenhouders goed bekend is, aldus Jan de Haan van het NVWA.

In de regeling is opgenomen dat de hengstenhouder, voordat er met de winning gestart wordt, zich aangemeld moet hebben bij de NVWA. Dit kan via de website van de NVWA. Via ‘erkenningen’ en ‘erkenning aanvragen’ komt men bij het ‘aanvraagformulier verleningen’. Door ‘levende dieren en levende producten’ aan te vinken en vervolgens ‘registraties’ kan een registratie voor ‘paardenspermawincentrum Nationaal’ (PRDSWN) aangevraagd worden.

In de Regeling is ook opgenomen dat de hengsten (en evt. bokmerrie) aan het begin van het winseizoen getest moeten zijn op EVA en CEM bij een erkend laboratorium. Dit is vooralsnog alleen bij het CVI, maar binnenkort zal de CEM kweek ook bij de GD gedaan kunnen worden.

De wincentra moeten verder protocollen hebben over de werkwijze en hygiënevoorschriften. Tenslotte moet alles administratief inzichtelijk zijn door het bijhouden van de registers van de aanwezige hengsten, winningen en transacties. Klik hier voor de volledige tekst van de regeling paardensperma 2015.

Als bij een NVWA-controle tekortkomingen worden geconstateerd kan dat leiden tot een bestuurlijke boete. Als men zich niet aangemeld heeft of de dieren niet op CEM en EVA getest heeft, zal dat direct leiden tot een boete van 2.500 euro.

Voor vragen over de regeling paardensperma 2015 kunt u zich wenden tot de Bond van hengstenhouders (info@bvhh) of de NVWA meldkamer ([email protected]) of telefonisch op 0900-0388.

Bron: Persbericht.

2 reacties op “NVWA gaat hengstenhouders controleren

  • John

    Regeltjes, regeltjes en nog meer regeltjes……………

  • jw

    John helemaal gelijk.Tja is echt Nederlands,regels betalen ,mensen op kosten jagen,en wat komt van die klote regels allemaal terecht niets,opgelegd door onze ministers,die zomaar kunnen opstappen,en de rotzooi wat ze gemaakt hebben ,en banenverlies achterlaten,Nederland is en gaat kapot aan regeltjes,en zakkenvullers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.