Ga naar hoofdinhoud

Onrust door sluiting NHB Deurne

Het nieuws dat NHB Deurne geen nieuwe leerlingen aanneemt en over drie jaar de deuren sluit is ingeslagen als een bom. Leraren, leerlingen, oud-leerlingen en paardensportliefhebbers zijn geschrokken van het nieuws. “Niet te bevatten, onze school, ons NHB… Gewoon doodzonde”, aldus studente Natasja. “Hoe is het mogelijk dat zo’n opleiding zijn deuren gaat sluiten. Als verwoed liefhebber van de paardensport gaat me dit zeer aan het hart. Hoe kan het zijn dat een land als Nederland met zoveel kennis en interesse in deze sport dit laat gebeuren”, meent Piet van Erkel.

Oud-studenten noemen het verdwijnen van NHB Deurne een enorm verlies. Melissa: “Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Misschien was de opleiding niet meer zoals deze vroeger was, toch was het de enige in zijn soort. De hippische sector verlies een grote bron aan kennis en ervaring.” Ook oud-leerlinge Lotje Moerdijk beaamt het verlies. “Jammer, toch een belangrijk deel van paarden-Nederland. Uitbreiding naar groot-groter-grootst heeft de das om gedaan denk ik.” Voor Gabriëlle komt de sluiting niet als een verrassing. “Het 1e jaar zaten we met 23 leerlingen, het 2e jaar met 4 en het laatste jaar was ik alleen over!”

De gewijzigde onderwijsstructuur is volgens sommigen debet aan de verminderde belangstelling voor de opleiding. “De opleidingen waren hier en daar best achterhaald gezien de kennis die we nu over paarden hebben”, meent Femke Dölle. Hellen Versteeg voegt toe: “Ik denk dat de opleiding al jaren geleden meer had kunnen investeren in richtingen waarbij paarden ingezet kunnen worden. NHB heeft kansen laten liggen.” Dit beaamt ook voormalig studente Charlotte, die vind dat de rol van theorie te groot werd: “In de laatste paar jaar zijn er veel veranderingen gemaakt binnen de opleidingen. Ik heb juist geleerd van het grote praktijkdeel in mijn sportopleiding. Na de laatste grote veranderingen stak Deurne amper nog boven andere dergelijke hippische opleidingen uit.”

Veel potentiële studenten moeten hun toekomstplannen aanpassen. “Ik vind het zeer jammer, het is namelijk mijn droom om na mijn school hier heen te kunnen gaan. Helaas kan dat nou niet meer”, aldus Jeske Holle. Hetzelfde geldt voor Lola: “Ik vind het zwaar balen want zou zelf ook graag naar die school gaan!”

F.J. Dros is van mening dat de FNRS actie moet ondernemen. “Juist de maneges hebben goed geschoold personeel nodig. Opleiding kleinschaliger en de hoogste kwaliteit.” Ook de KNHS wordt genoemd als partij die voor nieuwe plannen kan zorgen. De huidige leerlingen van NHB Deurne laten het er niet bij zitten en ondernemen actie om de school te redden.

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Onrust door sluiting NHB Deurne

  • Agnes van den Broek

    Het was toch alleen voor rijkelui,als kind uit een 1 ouder gezin kon je die opleiding toch niet volgen i.v.m. alle kosten en spullen paarden die je nodig hebt….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook