Ga naar hoofdinhoud

Opnieuw Kamervragen over couperen van staarten trekpaarden

Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP heeft weer Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken over het couperen van staarten van veulens van trekpaarden. Couperen is in Nederland sinds 2001 verboden, maar door mazen in de wet kunnen trekpaardfokkers veulens nog steeds laten couperen.

Aanleiding is nu de hengstenkeuring van de KVTH op 23 januari, waarop verreweg de meeste hengsten geen staart hebben. Trekpaardveulens gaan naar Frankrijk om daar gecoupeerd te worden. Hoewel een groot aantal veulens inderdaad de reis naar Frankrijk maakt, bestaat net als in België het vermoeden dat het ook illegaal in eigen land gebeurt. “Het gebeurt onder de radar”, zegt Van Gerven. Volgens Van Gerven zou het probleem van couperen grotendeels opgelost zijn als de KVTH in haar keuringsreglement zou opnemen dat paarden met geamputeerde staarten niet mogen meedoen. Maar het stamboek zit tussen twee vuren: de fokkers en de maatschappelijke opinie.

Lees donderdag meer in de Paardenkrant. Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »

Gerelateerd:
Kamervragen over gecoupeerde staarten Nederlandse Trekpaarden – 28 januari 2014
Kamervragen over couperen – 2 september 2013
Minister Verburg: ‘Hengsten met staart nemen toe.’ – 21 april 2010
Partij voor de Dieren stelt Kamervragen – 25 februari 2010

9 reacties op “Opnieuw Kamervragen over couperen van staarten trekpaarden

 • Irene

  Belachelijk dat mensen zich liefhebbers van bepaalde dieren noemen en ze dan zo toetakelen.

 • Tj

  Deze Middeleeuwse praktijken MOETEN echt stoppen. De argumenten die de voorstanders van couperen hebben zijn ronduit belachlijk. Alsof die blote konten (ja sorry hoor) zo mooi zijn!

 • micky

  Zolang stambomen en de daarbij behorende stamboom- en hengstenkeuringen de gecoupeerde paarden niet uitsluiten blijft dit gewoon gebeuren…
  Ook niet met een medische verklaring gewoon eraan die staarten zoals het hoort…
  Geen staart is geen keuring!!!

 • Martina

  Niet meer van deze tijd en lelijk : couperen !!! Stamboek…ga met je tijd mee, dit is zoooo middeleeuws !!!!

 • adri

  Door paarden te blijven accepteren geeft dat stamboekje ook blijk van een minachting van de maatschappelijke veranderingen ten aanzien van diervriendelijk, dierhouderij en sport met dieren. Dit werkt als een boemerang naar de trekpaard fokkerij, door deze houding aan te nemen ondermijnt dit stamboek haar geloofwaardigheid zo die nog bestaat. Op zich zal er buiten die kleine fokkerij, niet veel mensen wakker liggen van deze ontwikkelingen. Zelfs niet van het teloor gaan van dit ras. Men vraagt er tenslotte zelf om. Maar wat veel verontrustender is, deze houding van minachting en het niet serieus nemen van alle maatschappelijke signalen straalt ook af op de gehele paardensector! Dit doet de hele paardenhouderij , en vooral de sport, geen goed. De “buitenwereld” ziet niet altijd het verschil. Een sector die de maatschappij niet serieus neemt, heeft geen toekomst! De paardensport staat ook ter discussie. Er zijn meer zaken waar een mentaliteisverandering hard nodig is. Om maar wat te noemen, mest in openbare ruimtes, de veiligheid van de sport. Dus K.N.V.T.H, neem eens je verantwoordelijkheid, of lever die K van koninklijk maar in, voordat hij afgepakt wordt.

 • Sjef

  Mooi in stand houden die traditie.
  Staart eraf gaat mooi pijnloos bij de dierenarts.
  Voordat het veulen door heeft dat het een staart heeft is ze hem al kwijt.
  Zuinig zijn op de oude tradities, en respect voor je de mede paarden liefhebber.

 • Arjan

  Kan iemand mij dan uitleggen waarom de fokkers dit couperen dan wel mooi vinden….want hun argumenten zie ik hier niet terug…Zo’n dier wordt geboren met een staart het afhakken is pure dierenmishandeling!

 • Arjan

  Sjef, die staart eraf mag dan volgens jou pijnloos zijn maaar om dan de rest van je leven niet meer vliegen dn dazen te kunnen wegslaan, lijkt mij geen pretje. Met alle respect hoor, een echte paarden liefhebber verminkt zijn paard niet. En sommige oude tradities kan je soms beter afschaffen als die geen meerwaarde meer hebben. Het is gewoon een kwestie van er aan wennen voor sommigen.

 • marjolein

  Oren uitscheren mag niet meer want dat is niet goed voor het welzijn van het paard. Staarten couperen is schijnbaar wel goed voor het welzijn van het paard…bijzonder dat dit nog steeds mag. En daarnaast zijn de trekpaarden zoveel mooier met staart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.