Ga naar hoofdinhoud

Oscar gediskwalificeerd vanwege bloed aan de mond

Update III
Titelverdedigers Wilbrord van den Broek en Oscar
Een harde klap voor Wilbrord van den Broek en het Nederlandse team. Bij de bittencontrole na afloop van zijn dressuurproef is er bloed aan de mond van Oscar ontdekt. Hierdoor is de combinatie uitgesloten van verdere deelneming. Derde teamlid voor Nederland, Rudolf Pestman zette een score neer van 54.03. Het landenteam bezet de zesde plaats

De aderlating van de eliminatie van Van den Broek is zichtbaar in het landenklassement. Hier neemt Nederland met de negende plaats van Pestman en de negentiende plaats van Siebers vooralsnog de zesde plaats in. Aan de leiding gaat Duitsland, voor Frankrijk en de USA.

Wateroverlast

Individuele deelnemers Anniek Schuiling en Eline Houterman eindigden respectievelijk met 57.87 en 59.37 op de 21e en 29e plaats. Houterman ondervond nog behoorlijke last van het noodweer dat boven Piber uitbrak. Doordat de rijbaan onbegaanbaar was geworden door de hevige regenval werd de wedstrijd ruim een uur stilgelegd. Nadat het water goeddeels was weggetrokken konden de laatste drie deelnemers, waaronder Houterman, alsnog hun proef rijden.

Diskwalificatie (bericht 13.35)

Een harde klap voor Wilbrord van den Broek en het Nederlandse team. Bij de bittencontrole na afloop van zijn dressuurproef is er bloed aan de mond van Oscar ontdekt. Hierdoor is de combinatie uitgesloten van verdere deelneming.

Website Hoefnet meldt dat er onderling jury- en veterinairoverleg is geweest waaruit besloten is Van den Broek voor de rest van het concours uit te sluiten. In het menreglement bestaat geen eenduidige regelgeving omtrent bloed aan het paard. Zo mocht Amerikaanse vierspanrijder Chester Weber op de WEG in 2010 in de vaardigheid gewoon doorrijden, hoewel er duidelijk bloed aan de mond van een van zijn paarden zat.

In Aken in juli dit jaar werd er na de marathon bloed geconstateerd aan een spanpaard van vierspanrijder Theo Timmerman. Ook hij werd hier niet op uitgesloten, maar mocht dit paard alleen niet meer inzetten in de afsluitende vaardigheid.

Ondergewaardeerd

Diesel, de vosbonte ruin van Oranjes derde teamrijder Rudolf Pestman, toonde als een van de weinige paarden lengtebuiging ruggebruik. Toch werd de proef van Pestman beloond met slechts 54.03. Voor het algemeen beeld lijkt dit iets aan de lage kant, maar de jury zal toch zwaar hebben laten meewegen dat Diesel in de overgangen de rug iets wegdrukte en het hoofd er enkele malen opzette. Vooralsnog bezet het duo een achtste plaats.

Twintigjarige Oscar pakt leiding in de dressuur (bericht 9:45)

Niet alleen in Rio maakt het Oranje-team dankbaar gebruik van de kwaliteit van veteranen zoals Parzival (19 jaar). Op het WK enkelspan in Piber pakt de twintigjarige oud- en regerend wereldkampioen Oscar, gereden door Wilbrord van den Broek, de leiding in de dressuur.

Op het –voor zo’n topcombinatie– schandalig vroege tijdstip van 9.10 betreden Wilbrord van den Broek en Oscar voor het laatst in hun carrière de dressuurring.

Kaarsrecht

Oscar zet met het wegrijden een pas opzij. Het publiek schrikt. Verder is de proef van de regerend wereldkampioenen uit Nistelrode een toonbeeld van precisie. Toegegeven, Oscar komt enkele malen iets kort in het frame en is in stap en het uitstrekken iets gehaast. Maar hij is ook kaarsrecht en de overgangen zijn op de millimeter op de letter.

Driemaal op 1

Drie juryleden zetten in hun puntentelling Van den Broek en Oscar op 1, alleen hoofdjury Klaus Christ prefereert de momenteel tweede geplaatste Suzy Stafford. De Hongaarse Barna Fejér bij F verkiest verassend genoeg Oostenrijker Georg Moser boven Van den Broek.

Met een totaalscore van 45.23 staan Van den Broek en Oscar momenteel vier punten los van de Amerikaanse Suzy Stafford.

Vanmiddag wordt de overige Oranje-menners in de baan verwacht. Teamlid Rudolf Pestman start om 13.40, individuele starters Anniek Schuiling en Eline Houterman starten om respectievelijk 15.00 en 16.10.

Gisteren reed regerend Nederlands kampioen Saskia Siebers het eerste Nederlandse resultaat. Zij staat voorlopig zestiende.

De wedstrijd is live te volgen via het FEI YouTube-kanaal

Klik hier voor alle startlijsten en uitslagen via Hoefnet

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/ Hoefnet

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “Oscar gediskwalificeerd vanwege bloed aan de mond

  • sijtsm

    oui très dommage mais c pour protéger des conditions que les chevaux ne souffre pas; donc c’est très bien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook