Ga naar hoofdinhoud

Royaal kansen aan bewezen hengsten

537, Johnson x Farrington Foto: Jacquelien van Tartwijk

Op de eerste dressuurdag van de KWPN hengstenkering werden vandaag in Ermelo 29 van de 58 hengsten aangewezen voor de tweede bezichtiging. Daarbij werd aan zonen van bewezen en buitenlandse hengsten royale kansen gegeven met ondermeer zeven zonen van dressuurtopper Johnson en drie van Negro en Fürstenball.

“We hadden vandaag een grote groep met zonen van topverervers. Dat neem je positief mee en probeert dan royaal door te verwijzen. Dat zullen niet alle dekhengsten worden, maar er zit wel veel potentie in voor de sport”, verklaart jurylid Marjan Dorresteijn.

De jury was zeer tevreden over de doorverwezen groep. “Vanochtend hadden we al de indruk dat we een heel mooie groep konden krijgen.  We hebben over het algemeen hengsten kunnen selecteren met formaat die bergop bewegen’”, vertelt de nieuwe juryvoorzitter Bert Rutten die ook aangeeft dat afstamming soms in positieve zin is meegenomen. Het fundament daarentegen fungeerde in een paar gevallen als struikelblok. “We hebben van de fokkerijraad meegekregen dat het fundament aandacht vraagt en we proberen ons zoveel mogelijk aan die richtlijnen te houden. “

Opvallend was het wel dat deze dag veel hengsten met veel front en voorkant in de baan hadden die nog wel eens ras en jeugd misten. Daarentegen leek de jeugdigheid soms wat afgestraft te worden.  De stap lijkt een aandachtspunt ook bij diverse doorverwezen hengsten. “De stap moet je bekijken bij het begin en naar de uitgang toe, dan zie je wel vaak de stap die je graag ziet”, is de les van Rutten.

De zonen van Johnson vielen volgens de jury op door dat ze met  afdruk en opwaarts bewegen.  Nr 537 (mv. Farrington) is een zeer aansprekend type met veel rasuitstraling en opwaartse houding die nog net wat gespannen en vlug bleef in beweging. Negro-zonen werden gewaardeerd vanwege het onderbrengende achterbeen met name in de galoppade. Van hem maakte zijn zoon 563 (mv. Vivaldi) een goede indruk. Een mooi rijtypische hengst met een goede zelfhouding en nette bewegingen.

Veel voorkomen en veel ruimte in beweging heeft 515, een van de twee doorverwezen Florencio –zonen. Hij komt uit een volle zus van Negro.  Van de drie Fürstenball-zonen is de in Hannover reeds goedgekeurde 523 (mv. Lord Sinclair) al veel hengst met een makkelijke galop.  De dag werd goed afgesloten met 578 (Sir Donnerhall x Krack C) die opviel met een actievolle draf en lichtvoetige galop.

Klik hier voor de uitslagen

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook