Ga naar hoofdinhoud

Sezuan laat concurrenten ver, ver achter zich

Liveblog Update II
Dorothee Schneider - Sezuan Longines FEI/WBFSH World Breeding Dressage Championships for Young Horses 2016 © DigiShots
Als een-na-laatste starter liet hij zijn fans lang wachten, maar hij loste alle beloftes in. Met een tien voor submission en tweemaal een 9.8 op zijn eindlijst stormde Sezuan naar de top van de eindlijst. Met 89,05% liet hij zijn naaste concurrenten met negen procent achter zich. In Sezuans schaduw gaat het zilver naar Fiorucci HT en het brons naar eerste starter Saphira Royal.

Sezuan maakt zijn reputatie waar. Net als voor Fiontini eerder op de dag had de jury ook voor Sezuan een 10 over voor de submission. Tweemaal een 9.8, voor de draf en stap. ‘Slechts’ een 9.4 voor de galop dit keer “in feite zijn beste gang”, aldus de jury. Maar de lichte spanning die Sezuan toonde voor zijn wissels vandaag zijn minste cijfer. “Maar dank je, dank je wel voor deze proef”, sprak Sanders tegen Dorothee Schneider. Met 89.05 % laat hij zijn concurrenten ver, ver achter zich.

De Zweedse Fiorucci HT neemt onder zijn amazone Jaenne Hogberg de leiding van Saphira Royal over. Met complimenten van de jury meldde Sanders dat zij voor submission voor de vosruin een 9.2 noteerden. De draf werd beloond met een 8.7. Alleen de enkele passen uit de takt in de stap verhinderden een hoger cijfer voor deze gang, een 7.2. Met een 8.8 voor perspectief kwam Fiorucci HT op een eindtotaal van 80.285 %

Gooi naar de leiding

Daley Thompson doet met Heiner Schiergen een serieuze gooi naar de eerste plaats maar haalt het net niet. Met 78.191 blijft het duo net achter eerste starter Saphira Royal. Prettig voorgesteld door Schiergen loopt de Damon Hill-zoon Daley Thompson met veel gemak door zijn oefeningen. Hoogste cijfer gaat met een 9 naar de stap. Submission krijgt een 8.4.

Equirelle W laat onder Kyra Klinkers goede dingen zien maar heeft wat last van spanning. De potentie in het paard is duidelijk aanwezig maar kan vandaag niet worden omgezet naar cijfers. Klinkers heeft vooral problemen in de aanleuning en diverse keren komt de tong uit de mond.  Met een 8.4 wordt de draf het hoogst gewaardeerd. De 6.9 voor submission haalt het gemiddelde naar beneden naar een uiteindelijke score van 73,884

Lynne Maas’ tweede start in de finale Electra laat een goede draf zien die wordt beloond met een 8.8. In de galop houdt de merrie zich wat strak en komen er diverse storingen, met name in de wissels en dat leidt tot een 7.5 voor de galop en een 7.2 voor submission. Op het boe-geroep van het publiek reageert Mariette Sanders direct met: “Dan nemen jullie volgend jaar maar mijn baan over.” Een eindscore van 75,335 zorgt voor een momenteel tweede plaats voor Electra en Maas.

Lastig

Elysias maakt het Karen Nijvelt vandaag niet makkelijk. In de galop wordt de hengst ongehoorzaam en ook de appuyementen mislukken. “Toch zijn beste gang”, oordeelt de jury en deze geeft de Jazz-nakomeling hiervoor een 8.8. De ongehoorzaamheden hebben hun invloed op het cijfer voor submission; een 6. De totaalscore luidt 72,547.

Quater Back Junior laat onder Nicolas Wagner een mooie draf zien die van de grond af is en activiteit uitstraalt, een logische negen wordt op zijn eindlijst genoteerd. De totaalscore wordt gedrukt door de spanning in de stap en het algemeen gebrek aan lossigheid en lengtebuiging. Met een totaal van 72.867 % staat de Hannoveraan vooralsnog vierde.

De door Lynne Maas gereden Eastpoint laat zijn sterkste gedeelten in de galop zien. Die wordt dan ook beloond met een 8.8. De draf krijgt door een licht balansprobleem, met name op de volte een 8. De geregeld open mond en een iets gebrek aan lengtebuiging in de zijgangen zorgen voor een 7.4 voor submission. Eastpoint sluit zijn WK af met een totaalscore van 73,447

Eerste starter

Saphira Royal, de merrie in het bezit van Johann Hinnemann en gereden door Stefanie Wolf zet als eerste starter een resultaat neer van 78,641%. Een cijfer dat is opgebouwd door de paardbeoordeling van drie juryleden en een technische beoordeling van de twee overige juryleden. Het hoogste cijfer was voor de submission, een negen. Ook de stap werd met 8.9 hoog gewaardeerd.

Voor de allereerste WK-finale voor zevenjarige dressuurpaarden is Sezuan de grote favoriet. De tweevoudig wereldkampioen zette onder Dorothee Schneider in de kwalificatieproef al een monsterscore neer van 88,420%. Voor Nederland kunnen Eastpoint, Elysias, Electra en Equirelle voor Oranje successen zorgen.

Bekijk hier de startlijst

Bekijk hier de livescoring

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook