Ga naar hoofdinhoud

Spaanse stichting wil Rozenburgse Koniks redden

Update

De stichting Spaanse Paarden in Nood, geleid door de Nederlandse Laura Hoitsema, heeft FREE Nature aangeboden de twee Koniks met afwijkende kleur over te nemen. FREE Nature heeft het aanbod van Hoitsema afgewezen, omdat het niet in hun beleid past en de dieren van de reis naar Spanje teveel stress zouden hebben. FREE nature exporteert zelf echter geregeld Koniks. 

Laura Hoitsema en Jos Vrolijk, van FREE Nature, waren vanochtend te horen op Radio Rijnmond. Gisteren had Hoitsema al een gesprek met de adjunct-directeur van FREE Nature. Op de Facebookpagina van haar stichting schrijft Hoitsema hierover: “Een kleine nette discussie over de twee paardjes. Die naar de slacht moeten omdat ze niet de juiste kleur hebben.”

“Wij kunnen ze in Spanje een natuurlijk leven bieden in een kudde van 40. Zij zeggen dat ze eigenlijk niet willen dat de paarden in een gesocialiseerde kudde komen.” Hoitsema heeft daarop geantwoord dat twee kennissen van haar op 10 minuten afstand van de landtong wonen en dat de paardjes vanzelf naar mensen toekomen.

“Ze zijn zelfs knuffelbaar en aaibaar”, aldus Hoitsema, “Ze leven nu ook niet in een natuurpark van rust. Boten, auto’s, mensen  denderen voorbij. Wat willen jullie nou? Wat is het doel?”

In het radio-interview voegt Hoitsema hier nog aan toe: “We kunnen ze een fantastisch leven bieden op 300 hectare vrije natuur.”

“Voor ons is het geen oplossing”, reageert Vrolijk, ” Onze policy is dat dieren in een natuurlijk omgeving in kuddeverband het beste tot hun recht komen. Wij hebben de ervaring dat het herplaatsen van dieren niet echt de oplossing is.  Los van het feit dat ze hiervoor ook helemaal naar Spanje moeten en dat ook weer de nodige stress met zich mee zal brengen.”

“Wij hebben geen goede ervaringen met oplossingen in andere landen. De dieren hebben door het transport toch veel stress”,aldus Vrolijk. In de afgelopen jaren heeft FREE Nature diverse Koniks geëxporteerd naar onder andere Letland, Frankrijk, Bulgarije, Slowakije en óók Spanje (Zie nieuwsoverzicht onderaan).

Hoitsema: “Ze praten zichzelf nu gigantisch tegen. De stress van een reis naar Letland is dezelfde als die naar Spanje. Deze paarden worden niet naar een ander land geëxporteerd omdat ze een andere kleur hebben. Dit is een belachelijk argument. Voskleur is gewoon een natuurlijke kleur die veel bij wilde paarden voorkomt.”

“Mevrouw Hoitsema mag daar iets van vinden”, reageert Vrolijk, “maar het is niet vanwege de kleur dat ze niet naar Spanje mogen. Ons beleid is dat overtalligheid een aspect is. Herplaatsing in Nederland kunnen we goed controleren. In noodsituaties herplaatsen  naar het buitenland is voor ons in het algemeen geen goede oplossing.”

Het is nog niet bepaald wanneer de twee paarden van de landtong af moeten. “Dat hangt niet op een dag”, aldus Vrolijk.

Update: Stichting Spaanse Paarden in Nood is ondertussen een petitie gestart. Deze kan hier getekend worden.

Gerelateerd:

Pechkonik

FREE Nature ruimt twee Konikpaarden met afwijkende kleur

Wilde paarden Munnikenland worden filmsterren

Konikpaarden naar Bulgarije

Koniks uitgezet in Spanje 

Konikpaarden van Nederlands naar Slowaaks natuurgebied

Bron: Paardenkrant-Horses/ Facebook Los Caballos Luna/ Radio Rijnmond/ FREE nature 

 

2 reacties op “Spaanse stichting wil Rozenburgse Koniks redden

 • H. Waninge

  En IK bepaal en IK heb macht en IK speel voor God en IK heb de wijsheid in lacht en als IK zeg : dood, dan ìs het dood.
  Pffff…
  Wat een walgelijke vertoning van deze ‘natuurliefhebbers’.
  Dat iets dood moet vanwege een foute kleur… Komt erg nazistisch over.
  Ik heb er geen goed woord voor over.

 • Annemarie

  Na het lezen van bovenstaand artikel begrijp ik helemaal niets van de natuurclub. Wat is hun doel en missie??? Dieren fokken en naar de slacht brengen om zo wat te verdienen? Ik krijg de indruk dat de stichting Free Nature goedbedoelde amateurs zijn die er niets van begrijpen en totaal verkeerde beslissingen nemen. Misschien is het handig als zij uitleggen hoe het zit en wat hun doel is. Als goedmakertje is het verstandig de 2 ter dood veroordeelde paarden een goed tehuis te geven. Wie o wie heeft nog plaats voor deze 2 paarden??????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook