Ga naar hoofdinhoud

Veel zadels slecht voor paard én vrouw

Foto Lonneke Ruesink

Een slecht passend zadel kan bij het paard pijn en blijvende schade tot gevolg hebben. Wereldwijd zou het om miljoenen slecht passende zadels gaan. Maar ook voor ruiters - vooral vrouwelijke - is er terrein te winnen als het gaat om de pasvorm van het zadel. Oud-eventingruiter Jochen Schleese stortte zich op de studie over het paard en het zadel, en schreef er een boek over: Suffering in Silence.

Het toppaard van Schleese, Pirat, begon steeds minder te presteren en ging uiteindelijk op vroege leeftijd met pensioen. Schleese is 99% zeker dat dit kwam doordat het zadel slecht paste. “Achteraf schaam ik me dat ik mijn vriend dit onbedoeld heb aangedaan, omdat ik de kennis niet had.”

Het uitgebreide onderzoek dat Schleese vervolgens uitvoerde leidde tot vele inzichten. Zo ontdekte hij dat vrijwel alle paarden bij de schouders asymmetrisch zijn. Volgens de onderzoeker heeft hij 150.000 paarden over de wereld gemeten. Bij deze paarden waren in meer dan 70% van de gevallen de spieren aan de linkerkant sterker ontwikkeld. Bij slechts 10% was er sprake van symmetrie. Wanneer het zadel, of onderdelen van het zadel, niet aangepast zijn op de specifieke lichaamsbouw, leidt dat tot problemen.Ondersteund met vele tekeningen en foto’s gaat Schleese hier in zijn boek gedetailleerd op in.

Schleese keek niet alleen naar de paarden, maar ook naar de ruiters. En wat bleek? Het zadel is gebouwd voor mannen, en past niet goed bij de anatomie van de vrouw. Uit gipsafdrukken bleek dat de drukpunten bij mannen en vrouwen verschillen. Bij de man zijn er twee drukpunten, terwijl er bij de vrouw drie zijn, die bovendien verder van elkaar verwijderd zijn.

Volgens Schleese heeft dit tot gevolg dat vrouwen harder moeten werken om in het zadel in balans te blijven. Daarbij ‘stuurt’ het zadel het vrouwenlichaam in een verkeerde positie, wat chronische pijn in de heup en knieën tot gevolg kan hebben. Schleese meent dat er naast de huidige ‘mannenzadels’ ook aparte vrouwenzadels moeten komen.

Bron: Horses / Horsetalk

 

 

4 reacties op “Veel zadels slecht voor paard én vrouw

 • Frans Berings

  150.000 paarden die over de hele wereld gemeten zijn?
  En gij geleuft da?

 • Aimée Albers

  Ja, Frans. Dat geloof ik, want ik heb de meetresultaten zelf gezien tijdens de cursussen die ik bij Jochen Schleese heb gevolgd.

 • Marjolijn

  En gij geleuft da nie?
  Heel goed om kritisch te blijven! Houd echter in het achterhoofd dat dergelijke studies in de praktijk niet door een enkele persoon worden uitgevoerd en ook niet in een paar weekjes. Dan kun je met genoeg motivatie en moeite ver komen.

 • Wendy van den Barselaar

  Het ligt niet alleen aan de zadels.
  Laat de rug van het paard en ook je eigen rug testen. Pakweg 80(!)% van alle mensen en paarden hebben rugproblemen door uitglijders waarvan meer dan de helft nog geen last heeft maar het paard het wel merkt. Ongemerkt passen ruiter en paard en zadel zich op elkaars afwijkingen aan hetgeen uiteindelijk resulteert in blessures. Voor de jeugdigen is het qua rug nog erger, google maar eens op ‘gameboyrug’.
  Zonder goede osteopaat of chiropractor of orthomanueel therapeut of fysiotherapeut of craniosacraaltherapeut en zadelpasser zijn vele carrières van zowel ruiter als rijpaard geen fijne carrières meer. Investeer hierin voor zowel uzelf als uw paard en er wordt u een hoop leed bespaard. Als u toch bezig bent, raadpleeg dan ook een triggerpointcoach en verdiep u in de spieren van uzelf en uw paard. Ze mogen nooit aangespannen blijven als dat niet nodig is.
  En nee, ik heb geen aandelen en ben zelf geen therapeut. Ik ben wel ervaringsdeskundige en begaan met ieders welzijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook