Ga naar hoofdinhoud

Verzoek om verbod paardensport en paardenfokkerij

Volgens Willem Vermaat (dierethicus) zijn paarden het beste gebaat bij een einde aan de sport en een fokverbod. In zijn opiniestuk gepubliceerd in JOOP BNN VARA op 4 december jl. vergelijkt hij de paardensport met de wielrensport. “Wielrenners met een kapotte fiets, gaan op een nieuwe fiets rijden. In de paardensport werken ruiters volgens hetzelfde principe. Paarden die niet meer bruikbaar zijn, worden afgemaakt”, aldus Willem Vermaat.

De kern van het probleem is, volgens Willem Vermaat, dat paarden als instrument worden gebruikt. Het beste is volgens hem een verbod op fokken. “Paarden zijn volledig overgeleverd aan de wil van de mens. Hun eigen wil wordt onderdrukt. Het is een illusie om te denken dat paarden vrijwillig en met plezier bereden worden”, benadrukt Willem Vermaat in zijn opiniestuk.

Olympisch kampioen

Ook olympische kampioenen moeten het ontgelden in bovenstaand opiniestuk, zo schrijft Willem Vermaat: “Als je echter voor je plezier een paard voor het leven tot gebruiksvoorwerp degradeert, kun je Olympisch kampioen worden”.

Verder worden paarden vergeleken met circusdieren. Dierenartsen, Jeroen Dubbeldam, Zenith, Het Springpaarden Fonds Nederland II, Jacob Melissen een ieder komt aan bod in zijn opiniestuk.

Bron: JOOP.BNNVARA 

13 reacties op “Verzoek om verbod paardensport en paardenfokkerij

 • Sanne

  Helemaal mee eens, open de staldeuren en laat de paarden vrij richting de snelweg. Want er is te weinig land om ze allemaal in een moi stuk wilde natuur vrij te laten. Of nee, dat kan ook weer niet want dan komen er teveel paarden en dat is weer zielig want dan is er niet genoeg te eten voor allemaal. Moeten we ze dan juist wel of niet voeren want je breekt dan wel in op de natuur. Als wij de dieren “vrij” moeten laten, kunnen we de “beesten” misschien weer vastzetten, want daar lopen er immers nog genoeg van rond. Sommige mensen zijn beesten maar niet allemaal en daar lijkt het nu wel op. Dank u wel Willem Vermaat voor deze fijne verwoordingen en deskundige oordeel. Natuurlijk weet u het als geen ander, maar ik kan u wel zeggen dat de dieren hier niets tekort komen en we er alles aan doen om ze een goed en vooral eerlijk leven te geven. Prettige Kerstdagen alvast, hoop toch niet dat u vlees als kerstdiner heeft want dat kan toch echt niet !

 • Annemarie

  Het is duidelijk dat deze meneer geen idee heeft hoe wij onze paarden houden. Jammer dat er weer zo een rare schreeuwerd is opgestaan. Dit is weer voer voor de partij voor de dieren.
  Ik nodig deze meneer graag bij mij thuis uit om te laten zien hoe goed er voor paarden gezorgd wordt en hoe oud ze worden.
  Meneer Vermaat, wanneer zullen we afspreken?

 • Sven

  Even iets anders. “Never Trumpers” doen er ook alles aan om hem in diskrediet te brengen op wat voor manier dan ook. Ik ben blij dat “Never Dierenliefhebbers” maar in hele kleine aantallen in Nederland voorkomen en hun manier om de paardensport in diskrediet te brengen geen vruchten afwerpt! Deze mensen kunnen er ook niks aan doen dat het werkelijke besef van hoe het in de natuur werkt niet met hun gedachtegoed overeen komt.

 • ARTHUR BRIELS

  HET ZOU VEEL BETER ZIJN EEN VERBOD INTEVOEREN OP HET FOKKEN VAN MENSEN, DAN ZOU DE WERELD ER BETER VOOR STAAN!

 • Sonja

  De schrijver geeft aan dat de paarden worden afgemaakt wanneer ze niet meer bruikbaar zijn voor de sport. Wat hij vergeet is dat in de vrije natuur de zwakke of oudere prooidieren sowieso door de hongerige carnivoren worden afgeslacht en opgepeuzeld. Daarnaast zal er nooit een verbod komen op de paardensport want de economische belangen zijn veel te groot. Politiek kan niet om deze grote economische speler heen en zal het daarom echt niet kunnen verbieden….miljoenen verdienen ze aan de paardensport.

 • A. van Duinen

  Beste Willem Vermaat, goed dat u dit doet en niet uw ogen en mond sluit en opkomt voor de paarden die het slecht te verduren hebben. Want die zijn er zeker weten, zelfs veel te veel. Dat moet veranderen en wel nu! Als we meer gaan kijken naar de behoefte van het paard en wel bij de huisvesting en trainingsmethoden in plaats van wat de mensen willen kan het welzijn van paarden zo veel meer verbeteren. Helaas zullen de KNHS en de FEI dat toch niet doen. Zolang de regels en opleidingen niet veranderen zal er niks gebeuren!

 • Erik

  Maatschappelijk probleem! We leven in een democratie waarin je je mening mag geven. Helaas is z’n mening gevormd vanuit een gedachte gang zonder enig idee te hebben hoe het er echt aan toe gaat. Paarden worden met veel zorg en aandacht gehouden. En de band tussen mens en dier is daarbij een heel bijzonder iets, daardoor is het ook mogelijk om top sport met paarden te bedrijven. Het hebben van paarden is emotie, maar dat zal Willem vermaat nooit begrijpen. Daarbij is de paarden sector absoluut niet te vergelijken met de vorige agrarische sectoren!

 • Guido Calsius

  Deze man heeft gelijk een paard is niet geboren om twintig uur per dag tussen drie muren en een tralie hek te staan en voor de rest van die vier uur de mens te plezieren . de mens denkt als we ze voeren zijn ze blij en hebben ze het goed en de springruiters doen het alleen maar om geld verdienen voor hun paarden eigenaren want gewoon werken kunnen ze niet en willen het niet .

 • Marcel Dufour

  De man is een paarden hater, kan niet anders.
  Als je een fokverbod nastreeft wil je dus dat het paard uitsterft.

 • Bos

  Mag een mens nog leven word toch ook gederigeerd

 • Bos

  En al die hobyisten die kosten het alleen maar geld

 • w bemelmans

  Het wordt steeds gekker in Nederland die mensen hebben te veel tijd om te denken.ze hebben last van een
  weelde probleem .ze zitten ook te veel binnen laat ze eens in een stal werken zo dat ze ook moe worden en zien hoe de mensen met dieren werken.en hoe dieren reageren.

 • Jos wouters

  Marcel helemaal mee eens,en dan menigeen die schrijft dat paarden tussen drie muren staan,en meer buiten moeten,zeg ik als ruiter en fokker idioot want paarden worden anders gehouden.Het hedendaagse paard kan bijna niet meer zonder mens.Het paard van nu en 100 jaar terug is een groot verschil,toen kon dat nog in grote groepen door hectares vrij lopen of buiten lopen,hedendaagse paarden zouden het hoogstwaarschijnlijk niet overleven.
  Maar meneer praatjesmaker wat zeg je over de mens daar is een veelvoud van teveel.
  En net zoals Diemens in dit Nederland met deze regering kunnen wij mensen ons kapot werken tot 70 jaar straks en met een beetje geluk kun je nog een paar genieten en dan is het ook einde verhaal,hetzelfde als u over het paard schrijft.
  Zeker niks anders te doen dan deze onzin te verkopen,in veel gevallen is het paard bijna een kind aan huis,en een huisdier.Amen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook