Ga naar hoofdinhoud

Code of Points is dichtbij voor dressuur

Een Code of Points, een standaardwerk waarin de uitvoering van de onderdelen en de waarde hiervan in punten tot in detail beschreven staat. Dat moet de reddende engel voor de dressuursport zijn. Op het FEI Sports Forum in Lausanne liet Frank Kemperman, voorzitter van het FEI dressuurcomité, weten wat de huidige stand van zaken is bij het inzichtelijker maken van de dressuurjurering. 

Volgens Kemperman en de Dressage Judging Working Group is educatie het belangrijkste issue van de dressuurjurering. “Iedereen is het eens dat we het systeem moeten verbeteren en dat we moeten beginnen bij educatie.” Als educatie wil de werkgroep onder andere een videohandboek, maar dat videohandboek voor FEI-juryleden kan er pas komen als de Code Of Points er is.

Consistentie van de jurering

Richard Davison deed op het FEI Sports Forum één en ander uit de doeken over zijn onderzoek, dat hij samen met de Universiteit van Nottingham op persoonlijke titel deed, over wat er op cognitief niveau eigenlijk gevraagd wordt van een jurylid.

Volgens hem zijn er vijf zaken belangrijk in een jurysysteem: het moet makkelijk te begrijpen zijn, transparant, eerlijk, makkelijk te gebruiken en makkelijk aan te passen. Punten die volgens Davison veel met elkaar te maken hebben: de begrijpelijkheid, eerlijkheid en transparantie heeft veel te maken met de consistentie van de jurering. En daar gaat het nog wel eens mis. Volgens Davison gaat een Code of Points daarbij helpen.

Code of Points Pilot Study Advisory Group

De FEI heeft naast de Dressage Judging Working Group nu de Code of Points Pilot Study Advisory Group in het leven geroepen. In die groep zitten Stephen Clarke (als jurylid), Katrina Wüst (als jurylid), Uwe Mechlem (vanuit het judging supervisory panel), Anky van Grunsven (als amazone), Wayne Channon (vanuit de IDRC) en Linda Keenan (vanuit de IDTC).

Deze groep mensen is door de FEI gevraagd om met een Code of Points te komen voor bepaalde Grand Prix-oefeningen als pilot. “We hebben deze mensen gevraagd om bij een paar oefeningen een nieuwe schaal te maken van 10 naar 0”, zegt Bettina de Rham, FEI-chef van alle hippische jurysporten.

Als voorbeeld werd een (nog niet volledig uitgewerkte) Code of Points voor Piaffe getoond:

Code of Points Piaffe

‘Robots ver weg’

Kort komen juryrobots, die onder andere bij turnen al deels worden ingezet op de Olympische Spelen in Tokyo, aan bod. “Ik denk dat dit ver weg is voor dressuur, maar je weet het nooit”, aldus Kemperman.

Volgend jaar rapport

Volgend jaar hoopt de dressuurjureringwerkgroep de definitieve uitkomsten van hun werk in een rapport te kunnen presenteren.

Kijk hier de presentatie van Kemperman, Richard Davison en Bettina de Rham (vanaf 1u40min):

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Code of Points is dichtbij voor dressuur

  • MJ Kochx

    Hoe was het rijm ook weer? Lang gewacht, stil gezwegen, nooit gedacht … TOCH GEKREGEN?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook