Ga naar hoofdinhoud

Indoorkampioenschaps-blues

Opinie
Op de KNHS indoorkampioenschappen voor de subtop keek ik mijn ogen uit.Naar Diederik en Expression die zich als waardig teamkandidaat presenteerden, naar de juryverschillen in de Prix St. Georges en naar enkele jonge opkomende toppers.

Maar ook was er de ophef over de meisjes die keurig na binnenkomst van iedere combinatie het witte hekje sluiten. Zij zaten in de hoek met een dekentje over hun benen – het vroor immers dat het kraakte.

Overstuur

Er raakten kennelijk enkele paarden erg overstuur van de dekentjes, waardoor de meisjes werden verzocht de dekentjes weg te doen. Even later wéér ophef: de dekentjes moesten weer terug, want de omstandigheden rond de baan zouden nu niet voor iedereen gelijk zijn, en het resterende deelnemersveld zou er voordeel van hebben.

Nóóit meer

Zullen we dan de volgende keer ook maar het hele publiek verplichten van A tot Z de rubriek uit te zitten? Want een paard kan natuurlijk schrikken van een lege plek die net daarvoor nog bezet was. En dat iedereen die ervoor kiest z’n jas áán te houden, die ook tot het einde van de rubriek aan moet blijven, en als je bij één combinatie kucht tijdens de proef, dat je dat óók bij alle andere combinaties moet doen. En de ruiters raad ik aan thuis nóóit meer een jas of deken over het beschot te hangen, want stel je voor dat je paard schrikt, of misschien nog erger voor een dressuurpaard: eraan went.

Erg pover

Er was overigens maar weinig publiek getuige van deze zaken. De gratis toegankelijke tribunes waren op het hoogtepunt voor een kwart gevuld. Het Grand Prix-indoorkampioenschap is de laatste jaren dan ook erg pover qua deelname.

Ik heb de resultaten teruggaand tot 2005 er nog eens bijgepakt. Paarden als Parzival, Totilas, Siro, Jazz en Painted Black sierden de startlijsten, net als ruiters en amazones als Edward Gal, Hans Peter Minderhoud, Tineke Bartels, en Anky van Grunsven. Dit jaar waren gelukkig Diederik van Silfhout en Adelinde Cornelissen niet te beroerd om naar Ermelo af te reizen, maar veel (lees: bijna alle) kadergenoten schitterden van afwezigheid. Behalve de regel dat er vooraf een bepaald percentage gehaald moest zijn voor deelname, had het net zo goed een lokale Subtopwedstrijd kunnen zijn.

Verplichten

Waarom grijpen topruiters niet de kans om op dit kampioenschap hun nieuwe sterren te presenteren? Wellicht zou de KNHS er goed aan doen hun kaderruiters te stimuleren of zelfs te verplichten hier te starten. Dat lijkt me voor zowel de jonge toppaarden, ruiters als het publiek een mooie zaak. Want wat heb je aan een kampioenschap als de top niet komt?

Bettine van Harselaar, freelance medewerker en hoofdredacteur Dressuur

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook