Ga naar hoofdinhoud

Jeroen de Bree: ‘Super om zo te beginnen’

Update
Jeroen de Bree met Esmeralda

Jeroen de Bree reed met Esmeralda (v. Maestro) vanmorgen op de Subtopwedstrijd in Breukelen als eerste starter de ring binnen. Na 22 combinaties bleek het resultaat van 67,36% ruimschoots goed voor de winnende score in het ZZ-Zwaar.

Jeroen de Bree startte Esmeralda vandaag voor de eerste keer in het ZZ-Zwaar. Het debuut werd beloond met mooie punten voor de galopappuyementen, de uitgestrekte stap en achten voor de uitgestrekte galop. “Esmeralda sprong vlak voor een pirouette om en alles mocht nog net wat strakker en rechter. Maar ik heb hartstikke lekker gereden”, vertelt de ruiter die de laatste vier jaar niet meer in de Subtop reed. “Super leuk om zo weer te beginnen.”

Wissels

De ruiter rijdt de zwarte merrie nu zo’n anderhalf jaar voor eigenaar NC De Graaf Sporthorses van Natascha de Graaf en Iliass Tanouti. “Ik heb Esmeralda een keer in het Z1 gereden en ben toen aan de slag gegaan met de wissels. Omdat ze zo heet is heeft dat even geduurd maar toen het bevestigd was sprong ze ook al gauw de series. Vervolgens zijn we een paar keer Z2 gestart met scores van zeventig procent en hoger”, legt De Bree uit.

Eerder teveel

Afgelopen winter werd het duo reservekampioen ZZ-Licht van de regio Utrecht en eindigde op de indoorkampioenschappen als tiende. “In Ermelo reden sterke combinaties, maar Esmeralda heeft daar heel goed gelopen, het kon eigenlijk niet beter. Ze is een hele vlijtige, werkwillige merrie en doet eerder teveel dan te weinig”, looft de Bree de achtjarige Maestro-dochter. “In dat opzicht doet ze me veel aan m’n voormalige Lichte Tour-paard Ultiem denken.”

Roer om

Voorheen reed De Bree dagelijks zo’n tien africhtings- en handelspaarden maar gooide het roer twee jaar geleden om. “Door het grote aantal paarden kwam ik niet echt aan wedstrijden toe. Nu heb ik vijf wedstrijdpaarden van eigenaren die de tijd willen nemen. Daardoor kan ik aan ieder paard meer tijd besteden waardoor de vooruitgang veel sneller gaat. Het is een hele goede stap geweest.”

Selectietraject

Naast Esmeralda heeft de ruiter twee zesjarigen van Totilas, een vierjarige Apache en de vijfjarige bij het NRPS gekeurde hengst Corleone (v. Chinook) te rijden. “Nu het debuut met Esmeralda zo goed heeft uitgepakt denk ik erover om haar op de selectiewedstrijden te starten. Met Corleone richten we ons op het traject voor het WK jonge paarden”, vertelt De Bree over zijn planning.

Achtjarigen vormen top 3

De gehele top drie van het ZZ-Zwaar werd gevormd door achtjarige paarden. Achter winnares Esmeralda mocht haar leeftijdgenote Esina zich als tweede opstellen. De Jazz-dochter werd door Martien Willig naar 64,86% gereden. Met een score van 63,21% eindigden Sarah van de Meer en haar Johnson-ruin Elton John als derde.

Jeugd

In de gecombineerde rubriek voor junioren en young riders mocht junior Amber de Groot het oranje lint ophalen. Ze reed R Banderas (v. Rubi’s Radetzky V), die eerder Grand Prix liep onder Thamar Zweistra, naar 65,54%. Myrthe Wedda was de enige young rider in de rubriek. Ze behaalde met Diamond Geezer (v. Diamond Hit) 65%.

Lees ook:
Eline van Egmond: ‘Eindelijk fit én controleerbaar’

Klik hier voor de uitslagen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook