Ga naar hoofdinhoud

Jonna Schelstraete wint ZZ-Zwaar en GP-rentree: ‘Super blij met allebei’

Update
Jonna Schelstraete met Cupido. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Nadat Cupido (v. Tuschinski) een jaar geleden uitgleed in de wei, maakte het talentvolle Grand Prix-paard van Jonna Schelstraete vandaag zijn rentree in de ring. Op de Subtopwedstrijd in Ammerzoden behaalde duo een score van 67,20% en stond daarmee met maar liefst tien procent voorsprong aan kop. Schelstraete bracht ook haar toekomsttalent Grand-Charmeur (v. Apache) aan de start en won met de score van 66,71% met overmacht het ZZ-Zwaar.

Cupido liep vorig jaar in de Zware Tour naar scores van boven de 70 procent, totdat een ongelukje in de wei een noodgedwongen wedstrijdpauze betekende voor de Tuschinski-zoon. “Cupido rent altijd wel een keer heen en weer, maar hij stopte niet meer. Hij maakte een flinke sliding en gleed onderuit. Daarbij liep hij trauma in z’n knie op en moest hij geopereerd worden. Uiteindelijk hebben we echt geluk gehad en is hij er hartstikke goed uitgekomen”, legt Jonna Schelstraete uit.

Eigen showtje

Als rentree had Schelstraete eigenlijk een oefenwedstrijd in gedachte. maar door de drukte met haar wedstrijdrijdende kinderen kwam dat er niet van. “Daarop dacht ik aan hors concours, maar mijn man Luc zei: ‘Ga gewoon starten, waarom niet?’ Bij het losrijden maakte Cupido er zijn eigen showtje van maar eenmaal in de ring lukte eigenlijk alles.”

Kicken

Het duo werd beloond met hoge punten voor de serie om de twee, de eners, het uitstrekken zowel in draf als galop en de passage. “De piaffe was nog iets te veel naar voren, de pirouettes waren nog niet zo mooi zoals hij ze kan en de zigzag was misschien nog iets zoekerig. En daarnaast hadden we nog genoeg kleine dingetjes “, blikt Schelstraete kritisch terug op haar proef. “Maar verder liep Cupido alsof ie het gisteren nog heeft gedaan. Echt kicken en ik ben hartstikke blij dat ik hem zo weer naar binnen kon rijden. Ik had natuurlijk wel gehoopt dat we terug zouden kunnen keren in de sport, maar volgens Luc was het beter dan ooit. Cupido is écht goed teruggekomen.”

Kilometers maken

Grand Charmeur beleefde vandaag zijn tweede optreden in de Subtop. “Bij ons debuut in het ZZ-Zwaar op Geldrop Hippique kreeg hij nog teveel spanningsdingetjes en fouten in het halthouden. Daarin kan hij wat nerveus zijn. Vandaag stond hij wel netjes stil. Hoewel de proeven hem heel makkelijk afgaan, heeft hij nog wel wat meer kilometers nodig. Maar ook met hem ben ik heel blij.”

Van alles wat

Smetje in de proef was dat de Apache-zoon aangaloppeerde in het schouderbinnenwaarts, wat een twee opleverde. “Om hem weer in het ritme te krijgen draaide ik daarna een volte waardoor we nog twee punten aftrek kregen. Dat was jammer maar de tweede schouderbinnenwaarts liep hij wel weer voor een acht. En hoewel de keertwendingen thuis en bij het losrijden heel goed gingen, waren die in de proef gewoon slecht. We hadden achten en nullen, echt van alles wat”, vervolgt Schelstraete lachend.

Vaker mee

De dingetjes die nu mis gingen wijt Schelstraete aan het gebrek aan kilometers. “Grand-Charmeur is natuurlijk pas zes en doet al hele mooie dingen. Hij is een sensibel paard, wil heel graag en ik ben er van overtuigd dat het straks wel goed komt. Ik ben van plan hem nu wat vaker mee te nemen en een beetje meters te gaan maken”, besluit Schelstraete die overweegt om de bruine ruin op de selecties voor de indoorkampioenschappen te starten.

Overige rubrieken

Schelstraete reed alleen de eerste proef ZZ-Zwaar. De tweede kwam op naam van Barbara de Klerk met Eclair (v. Akribori) en bleef onder de zestig procent. Sanne Vos won met Daria (v. Gribaldi) beide ochtendrubrieken met 65% en 63,79%. Daarnaast won de young riders met Bensie (v. Johnson) de gecombineerde landenproef voor junioren en young riders met 64,80%. De Deense Thea Bech – die traint bij  Dressuurstal van Baalen – was met Dionisos (v. Spielberg) met 68,29% de beste in de individuele proef voor junioren. Karen Nijvelt zette haar zegereeks van vorige week voort en reed Darwin (v. Maestro) met 65,39% naar de hoogste score in de Inter I.

Lees ook:
Dinja van Liere stuurt For Gribaldi bij PSG-debuut richting 70 procent

Klik hier voor de uitslagen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook