Ga naar hoofdinhoud

Kürfinale: Isabell Werth vanzelfsprekend naar WB-winst

Isabell Werth wint met Weihegold OLD in de Wereldbekerfinale 2018 in Parijs. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
26 jaar geleden won Isabell Werth haar eerste Werelbeker met Fabienne. Vandaag in Parijs werd het haar vierde. Laura Graves scherpte haar PR met 4% aan, en haalt nét niet de 90%, maar het was niet genoeg om Isabell Werth en Weihegold te verslaan: zij scoorden 90,657%, waarmee Werth wéér een titel op haar al zo enorme palmares kan bijschrijven. Alléén het Franse jurylid en naamgenote Isabelle Judet, zag in Laura Graves de winnares. Edward Gal en Glock's Zonik N.O.P. scoren 79,65%, Madeleine Witte-Vrees en Cennin 81,336%.

Werth flikt het wéér

Zodra de muziek aan gaat bij Isabell Werth en Weihegold OLD (v. Don Schufro) straalt het beeld één en al vanzelfsprekendheid uit. Vanaf het moment dat Weihegold één hoef binnen de ring zet is eigenlijk al duidelijk dat ze vandaag geen fouten gaat maken. En dat doet ze dan ook niet. Eén en al balans en harmonie kenmerkt de kür van het succesvolle duo. In de fenomenale laatste draaipiaffe verschijnt er al een enorme grijns op het gezicht van Werth, ze wéét dat het goed genoeg was: 90,657% en de winst!

Jessica von Bredow-Werndl heeft met Unee BB (v. Gribaldi) de lastige taak om net na Isabell de ring in te gaan. Hun podiumplek van de Grand Prix kon het duo vasthouden, wat de amazone tot tranen roerde. Unee BB kruipt regelmatig wat achter het bit en verliest daardoor soms ook wat aan kracht vanuit het achterbeen. Ze maken geen fouten en komen uit op een keurige 83,725%. Een prachtige proef, wat waarschijnlijk het afscheid van Unee BB op internationaal niveau was.

Muziekproblemen bij Dorothee Schneider

Isabell Werth en Weihegold OLD hebben de Wereldbeker in zicht tijdens hun kür. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dorothee Schneider geeft in het zadel van Sammy Davis Jr (v. San Remo) het teken dat de muziek gestart kan worden… En nogmaals, en nogmaals… De muziek start echter niet. De stadionspeaker legt iets in het Frans uit, maar nog steeds geen muziek. Na nog wat momenten én eindelijk een Engels teken dat ze het nogmaals mag proberen, start dan eindelijk de muziek. Geen ideaal begin. Schneider laat zich niet van de wijs brengen en rijdt een goede kür. De wisselseries zijn nog iets slingerend en Sammy Davis duikt soms nog wat te veel voorover, met name in de pirouettes. 81,843% en daarmee net boven Cennin.

Laura Graves haalt alles uit de kast

Laura Graves is vastberaden vandaag Isabell Werth het vuur aan de schenen te leggen. Met een nieuwe kür haalt de amazone met Verdades (v. Florett As) alles uit de kast: krachtige passages, expressieve uitgestrekte draf, vloeiende wisselseries, piaffepirouettes en vier dubbele galoppirouettes. De tweede galoppirouette verliest iets balans en de uitgestrekte galop kon wellicht nog meer naar voren worden gereden, maar dat zijn echt kleinigheden. Met 89,082% tikt ze de 90% niet aan, maar scherpt ze wel haar PR met maar liefst 4% aan!

Deja charmeert jury

Laura Graves rijdt met Verdades naar 89,082% en het zilver in de Wereldbekerfinale 2018 in Parijs. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Vader in spé Patrik Kittel en de charmante merrie Deja (v. Silvano) swingen op hun bekend muziek van Stevie Wonder naar 83,146%. De piaffe zal nooit het sterkste punt worden van Deja, ook vandaag wordt de merrie achter wijd en duikt ze wat op de voorhand. Ook in de wisselseries mag het beeld meer bergop, maar verder rijdt Kittel een dijk van een kür, tot zijn grote vreugde.

Cennin oogt fris

Madeleine Witte-Vrees loopt met Cennin (v. Vivaldi) in het begin iets voor op de muziek. Maar Cennin oogt frisser en meer gesloten dan in de Grand Prix, hoewel hij in de piaffe- en passagetour nog wat meer van achteruit zou mogen doortrekken. Mooie kleine pirouettes, een super uitgestrekte stap en kaarsrechte eners brengen ze op 81,336%.

Belinda Weinbauer en Söhnlein Brilliant MJ (v. Shakespeare in Love) komen vandaag niet helemaal in het ritme van de piaffe. De stap is wat gespannen en er sluipen foutjes in de wisselseries. Wel een aansprekend en voorwaarts beeld. 74,032%.

Zonik nét onder zijn vader

Edward Gal en Glock’s Zonik N.O.P. (v. Blue Hors Zack) imponeren, maar krijgen nog net niet het vanzelfsprekende beeld dat je zou willen zien. Vooral in de piaffe en pirouettes duikt Zonik iets voorover. Een klein foutje in de tweeërs en wat balansverlies in de eerste pirouette drukken de score iets. Spectaculaire draf- en galopverruimingen en passages scoren daarentegen weer punten. Gal kom, in tegenstelling tot in Amsterdam en Den Bosch nét niet aan de 80%: met 79,654% duikt Zonik nét onder zijn vader Zack.

Madeleine Witte-Vrees met Cennin in de Wereldbekerfinale 2018 in Parijs. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Direct na het binnenkomen en groeten krijgt Inessa Merkulova met Mister X (v. Egejus) de het publiek al op haar hand: ze is haar kür nog niet begonnen, of het publiek klapt enthousiast mee met de ritmische piaffe en passage op bombastische muziek. Dit sterkste punt van haar Mister X laat ze dan ook vaak terugkomen in haar kür. In de pirouettes mag de bruine meer om het binnenbeen blijven. De inwerking van de Russische amazone is nog altijd verre van stil en subtiel, maar Mister X loopt gewillig zijn proef en maakt geen fouten. Geen bijzonder hoge moeilijkheidsgraad. 79,139%.

Zack scoort in galop

Daniel Bachmann Andersen liet vlak voor de Wereldbekerfinale zijn kür nog aanpassen om de moeilijkheidsgraad fors omhoog te brengen. Blue Hors Zack (v. Rousseau) loopt moeiteloos door de proef heen. Springt wel iets te enthousiast voorwaarts uit de tweede draaipiaffe. Verder een zeer aansprekende kür, met een mooi opwaarts beeld en vooral veel kracht in galop. De piaffes mogen nog mooier in het ritme blijven. Hij gaat vandaag als eerste over de 80%-grens: 80,532%.

Hayley Watson-Greaves en Rubins Nite (v. Rubin Royal) beginnen hun kür met een pittige galoptour met veel wisselseries, pirouettes en scherpte appuyementen. De tweeërs gaan de mist in. In de eerste twee piaffes verliest de zwarte ‘Squeeks’ het ritme. Over het algemeen mag Rubins Nite nog wat soepeler in de bovenlijn en meer verzameld. De leerlinge van Carl Hester scoort 75,346%.

Barbancon Mestre piekt in de finale

Edward Gal en Zonik op hun laatste lijn in de Wereldbekerfinale 2018 in Parijs. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Yvonne Losos de Muniz (uit de Dominicaanse Republiek) en Foco Loco W (v. Sierappel) willen vandaag alles uit de kast halen, met tot gevolg dat ze in een erg hoog tempo door haar draftour raast en verder ook wat rommeltjes krijgt. De ruin verliest wat ritme in de verzamelde stap en er sluipt een fout in de eners. Ze rijdt op dezelfde aansprekende muziek die Spaanse ruiter Borja Carascossa ook al met dit paard gebruikte. 72,675%.

Morgan Barbancon Mestre en de beeldschone Sir Donnerhall II OLD (v. Sandro Hit) scoren met hun ruime drafappuyementen en uitgestrekte gangen. De pirouettes komen vandaag beter uit de verf dan gisteren. In de wisselseries wordt de hengst hoog in het kruis, komt hij terug in het tempo en kruipt hij achter het bit. De piaffes zijn weinig stabiel en erg voorwaarts, maar de proef kent geen grote fouten. De in Nederland woonachtige leerlinge van Alex van Silfhout is zeer tevreden met haar kür en moedigt het publiek na afloop aan voor meer applaus. Met 76,207% rijdt ze de beste kür van haar seizoen.

Zippo heeft niet z’n weekend

Ook vandaag komende piaffes bij Patrick van der Meer en Zippo (v. Rousseau) niet geheel uit de verf: de vos heeft moeite met het ritme en de overgang eruit. Verliest daarnaast ook wat takt in de drafappuyementen. De pirouettes kunnen nog meer gedragen en ook de wisselseries zijn niet geheel vloeiend doorgesprongen. Zippo scoort wel punten met z’n mooi ontspannen uitgestrekte stap. Met 72,289% blijft hij helaas ver onder zijn beste score van dit seizoen (76%+).

De enige combinatie voor thuisland Frankrijk, Ludovic Henry en After You (v. Abanos), kan geen potten breken met 72,786%. Aan het enthousiaste geklap van het publiek op de laatste lijn heeft het niet gelegen. De imponerende bruine heeft veel losheid in het lijf, maar mist kracht en stabiliteit, met veel heen en weer swingen in bijvoorbeeld de wisselseries en piaffe en passage tot gevolg.

Shelly Francis kiest voor a capella

Patrick van der Meer en Zippo betreden de ring voor de kür in de Wereldbekerfinale 2018 in Parijs. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Op vrij bijzondere, geheel a capella gezongen ‘muziek’ bijt Shelly Francis voor de USA vandaag het spits af met haar aansprekende Danilo (v. De Niro). De ‘muziek’ past de zwarte ruin echter wonderwel en zonder grote technische problemen komen ze aan het einde. Fijne, harmonieuze kür met een klein foutje in de wisselserie om de twee.  74,189%.

Zodiak (v. Zidane Velvet) en Hanna Karasiova uit Wit Rusland rijden net als gisteren zonder grote fouten, vandaag wel op vrij dramatische muziek. In de piaffes verliest de bruine vandaag het ritme en komt achter het been. De wisselseries op de grote volte zijn misschien leuk voor de moeilijkheidsgraad, maar moeten door Karasiova nog met enig kunst en vliegwerk worden gereden. 70,621%.

Starttijden Nederlanders

Patrick van der Meer – Zippo: 14:30 uur. 72,289%
Edward Gal – Glock’s Zonik N.O.P.: 15:45 uur.  79,654%
Madeleine Witte-Vrees – Cennin: 15:55 uur. 81,336%

Handige links:

Klik hier voor de live uitslagen 

Klik hier voor de startlijst

Klik hier voor de livestream van FEI TV (betaald)

Klik hier voor het verslag van de Grand Prix van gisteren

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook