Ga naar hoofdinhoud

Dubieus goud voor Dujardin, Cornelissen slechts zilver

17.06 uur: Goud voor Charlotte Dujardin met 90,089%. Een onterechte uitslag omdat er een groot kwaliteitsverschil zat tussen de afwachtende kür van Dujardin en de gedurfde en geslaagde kür van Cornelissen. Bovendien maakte de Britse nog een grote fout bij de overgang van de galop naar de draaipirouette. Ook artistiek gezien was dit geen bijzondere proef. Charlotte Dujardin had een moeilijkheidsgraad die niet te vergelijken was met die van haar Nederlandse concurrente. Dat bleek onder andere uit enkelvoudige pirouettes en eenvoudige lijnen. Een uitslag waarvoor de jury zich zal moeten verantwoorden. De enige die Dujardin niet liet winnen is Wim Ernes, de andere juryleden plaatsten Dujardin op één. Zilver is daarmee voor Adelinde Cornelissen. Laura Bechtolsheimer legde beslag op de bronzen medaille. Anky van Grunsven eindigt op een knappe zesde plek. Edward Gal eindigde als negende.


Bekijk hier de reactie van Adelinde Cornelissen op het zilver
Bekijk hier de fotoserie van Paardenfotograaf Arnd Bronkhorst

16.49 uur: Zilver voor Adelinde Cornelissen, maar wordt het ook goud? Charlotte Dujardin zal straks een foutloze proef met een voldoende hoge moeilijkheidsgraad moeten neerzetten om Adelinde Cornelissen van de olympische titel af te houden. Cornelissen leverde met Parzival sportief gezien de sterkste prestatie van vandaag tot nu toe, met een extravagante uitvoering van de zwaarste oefeningen, zonder dat het er erg geforceerd uit ging zien. De zeer hoge moeilijkheidsgraad zorgde er niet voor dat er ook maar één moment van twijfel ontstond. Met 88,250% staat ze unaniem op de eerste plaats. Zeer terecht en Charlotte Dujardin zal zich straks werkelijk het snot voor de ogen moeten rijden om hier overheen te gaan.

16.34 uur: Met koorzang en de woorden ‘God save the Queen’ sloot Carl Hester zojuist de Kür af in een proef waarmee hij hoogstwaarschijnlijk niet op het podium gaat komen. Daarvoor ontbreekt het Uthopia toch aan expressie in oefeningen als de pirouette en de wissel om de pas. In de laatste oefening ontstond nog een fout. Bij het herhalen van de eners viel op dat Uthopia weinig houding heeft. Opvallend waren uiteraard weer de drafonderdelen en de passage. Punten liet de hengst ook liggen in stap. Een score van 82,857% was het resultaat. Jurylid Alonso Maribel zag hier zelfs de voorlopige leider, maar dat is ver bezijden de waarheid.

16.30 uur: Een Britse neemt zeer terecht de leiding over. Laura Bechtolsheimer en Mistral Hojris werden zojuist door het stadion toegejuicht na hun Kür. Imponerend was het vloeiende beeld van de choreografie op de muziek van de Lion King. Technisch gesproken waren de piaffe en de dubbele pirouettes hoogtepunten en ook de galopwissels werden met houding en veel techniek gesprongen. Een foutje ontstond in de wissels om de twee. 84,339% was het eindresultaat.

16.20 uur:  Anky van Grunsven zag zojuist niet nog een tweede Duitse amazone langszij komen. Dorothee Schneider zette met Diva Royal het voorlopig derde resultaat neer: 81,661%. Het was een zeer waardig afscheid van de combinatie Schneider en Diva Royal. Dorothee Schneider moet dit paard immers weer teruggeven aan haar eigenaresse Charlotte Roth. De dochter van Don Frederico zette opnieuw een heel degelijke proef neer, al ontstonden er foutjes in de galopwissels om de pas. Imponerend was de piaffe waarbij Dorothee Schneider de merrie simpel zowel links- als rechtsom kon laten draaien, zonder dat het er geforceerd uitzag.

16.11 uur: Met 84,196% neem Helen Langehanenberg de leiding over van Anky van Grunsven. Alleen Leif Tornblad vond de proef van Anky van Grunsven en Salinero nog beter dan die van Langehanenberg met Damon Hill NRW. De Duitse scoorde hoge cijfers voor de passage, de uitgestrekte draf en de galoptour. Net als in de voorgaande dagen was de piaffe verre van bevestigd, al zal de derde piaffe een dikke voldoende hebben opgeleverd.

15.45 uur: De juryleden waren sterk verdeeld over de Kür van Kristina Sprehe en Desperados. Vier juryleden zetten de Duitse amazone op de eerste plaats, maar Gary Rockwell en Wim Ernes zagen een tweede positie en bij de Deen Leif Tornblad duikelde ze zelfs naar de zevende positie. De Kür kende dan ook hoogte- en dieptepunten. Het was genieten van de piaffe, gevolgd door de uitgestrekte draf op de AC-lijn en ook de wissels schudde Desperados makkelijk uit zijn mouw. Op de draaipiaffe met één hand gereden na viel het met de moeilijkheidsgraad wel mee, dus dat zal niet aan de score hebben bijgedragen. Als vanouds had Desperados grote moeite met het maken van gedragen overgangen. De score waarmee de Duitse amazone Edward Gal van de tweede plaats verdrong bedraagt 81,375%.

15.36 uur: Twee jaar geleden lag het Amerikaanse publiek aan de voeten van Juan Manuel Munoz Diaz en zijn opvallende PRE-hengst Fuego de Cardenas. Twee jaar later ontbreekt de betovering. Daarvoor is de Utrerano-nakomeling niet genoeg durchlässig en rijdt Munoz Diaz met onvoldoende precisie. Dat de hengst niet helemaal durchlässig is blijkt uit de overgangen die onvoldoende gedragen waren. Een showman is Munoz Diaz nog steeds, getuige de ener wissels op de AC-lijn die hij met één hand reed. Vanaf het passageren op de AC-lijn richting het afgroeten had hij toch even zijn tweede hand nodig. Een totaal van 79,357% verscheen op het scorebord.

15.23 uur: 23.000 toeschouwers namen net badend in de zon en toch met kippenvel afscheid van Salinero. Een meer dan waardig afscheid van een wereldster op het wereldtoneel. De ouweheer was vandaag zeer los, stond er goed aan, liet zich volledig bedienen en zette een foutloze en imponerende Kür neer. Met precies 82% nam Anky van Grunsven de leiding over. Zes juryleden zetten haar op de eerste plaats. Alleen het jurylid bij B, de Duitse Evi Eisenhardt, zette de combinatie op de vierde plaats met duidelijk een lagere score.  Onbegrijpelijk gezien het zeer hoge niveau dat Anky van Grunsven en Salinero bij hun afscheid hebben weten te behalen.

15.07 uur: De gloednieuwe Kür van Glock’s Undercover beleefde zojuist een briljante première. Wat een talent, wat een vakmanschap van Edward Gal om in zo’n korte tijd zo’n moeilijke, maar ook harmonieuze kür neer te zetten op het moment dat het nodig is. Onverwacht hoog was al de moeilijkheidsgraad met draaipiaffes en dubbele pirouettes. Onverwachts was ook de mate van rust en concentratie die al uitging van de zeer onervaren Undercover, die meer nog dan in de Grand Prix en de Spécial bij zijn ruiter was. Met 80,267% neemt Gal de leiding over en dit percentage is zeker niet overdreven.

14.57 uur: Steffen Peters gokte en verloor. Ten opzichte van de Grand Prix en de Spécial nam de Amerikaan met Ravel veel meer risico nu het om de individuele medailles ging. Maar dat pakte niet goed uit. Ravel stond er veel beter aan dan in voorgaande dagen en toonde meer verzameling en daardoor meer uitdrukking in met name de piaffe. Maar er ging veel mis. In de uitgestrekte galop sprong Ravel om en Peters moest zichtbaar ingrijpen. Ook in de uitgestrekte draf ontstonden taktfouten en zowel de eners als de tweeërs bevatten fouten. Hij kwam uit op 77,428%.

14.33 uur: De leiding in de wedstrijd is in handen gekomen van de Zweedse amazone Tinne Vilhelmson Silfven met Don Auriello met 79,268%. Vilhelmson scoorde met de sterke punten van haar paard: een schitterend silhouet en zeer aansprekende basisgangen. Een elektrische krachtpatser is de zoon van Don Davidoff zeker niet. Ruimte genoeg voor de twaalf combinaties die nog komen om deze Zweedse amazone naar de middenmoot van deze laatste olympische competitie te verwijzen.

Het Judges Supervisory Panel bleek de Kür van Victoria Max-Theurer en Augustin nog mooier te hebben gevonden dan de zeven gewone juryleden. Het resultaat van de Oostenrijkse, waarvan wordt gefluisterd dat zij de nieuwe eigenaresse gaat worden van Valegro en Uthopia, werd opgeschroefd naar 79,053%.

14.22 uur: De Olympische Spelen zijn een groot succes voor componist Phil Collins. Ook Victoria Max-Theurer liet haar paard Augustin op muziek van deze Britse popmuzikant dansen. Daarbij hield zij niet steeds het gewenste ritme en de correcte takt vast bij de oefeningen en in de overgangen. Toch mocht Max-Theurer de leiding overnemen van Patrik Kittel. De score kwam uit op 78,928%.

14.08 uur: Anna Kasprzak en Donnperignon konden geen gelijke tred houden met Valentina Truppa en Patrik Kittel. De jonge Deense amazone toonde op muziek van Phil Collins wissels in alle soorten en maten, maar kon niet verhullen dat Donnperignon veel moeite heeft met de overgangen in en uit de piaffe. Ook viel de zoon van Donnerhall na de pirouette uit de galop. Het resultaat kwam uit op 76,446%.

13.50 uur: Patrik Kittel heeft met Scandic de leiding overgenomen in de strijd om de individuele dressuurmedailles. Kittel en zijn KWPN-hengst dansten perfect op de beat van de stevige rockmuziek. Net als voorgaande dagen slopen er in de wissels een paar oneffenheidjes, maar de vos compenseerde meer dan voldoende met een imponerende passage/piaffetour en noteerde 78,678%.

13.46 uur: Valentina Truppa is de olympische kampioenschappen om de Kürmedailles goed begonnen. Ze zette met Eremo del Castegno als eerste combinatie een hoog percentage neer met 78,214%. De zoon van Rohdiamant liet zich opnieuw van zijn zeer rittige kant zien, al zette hij in de wissels om de twee passen op de gebroken lijn even de bokkenpruik op. De zeer hoge moeilijkheidsgraad met draaipiaffes en overgangen van uitgestrekte galop naar piaffe zorgen mede voor dit goede resultaat.

13.15 uur: Het is bijna zover. Vandaag wordt voor de laatste keer door de hippische sporters in het Greenwich Park in Londen gestreden om de felbegeerde olympische medailles. Om 13.30 uur rijdt de Italiaanse Truppa Valentina als eerste de ring binnen voor de allesbeslissende Kürfinale. De strijd om individueel dressuurgoud wordt waarschijnlijk pas in de laatste ritten beslist. De favorieten voor goud, Adelinde Cornelissen (16.40 uur) en Charlotte Dujardin (16.50 uur), verschijnen als laatste twee starters in de ring.

Edward Gal verschijnt als eerste Nederlander in de ring met Undercover. Hij start om 14.55 uur. Om 15.15 uur is het de beurt aan Anky van Grunsven en Salinero. Daarna komen nog een aantal kanshebbers voor de medailles in de ring. Dit zijn achtereenvolgens Juan Manuel Munoz Diaz, Kristina Sprehe, Helen Langehanenberg, Dorothee Schneider, Laura Bechtolsheimer en Carl Hester. Het toernooi sluit vervolgens af met Adelinde Cornelissen met Parzival en Charlotte Dujardin met Valegro. De resultaten van de Grand Prix en de Spécial worden niet meegerekend voor de individuele medailles. Alleen de score van de Kür telt.

Klik hier voor startlijst en liveuitslagen.
Klik hier voor de livestream.

37 reacties op “Dubieus goud voor Dujardin, Cornelissen slechts zilver

 • mj kochx

  Ik vind de Portugees Goncalo Carvalho met Rubi de verrassing van het toernooi. Vond ‘m in de GPS al heel goed, met name Pi-Pa toer en ook nu in de Kür vind ik ‘m origineel qua muziek en choreografie. Hij maakt optimaal gebruik van de ijzersterke takt van zijn paard en rijdt zeer sympathiek. Ik ben een fan van deze man met zijn kleine Lusitano!

 • Icarus

  inderdaad:
  een verfrissing binnen het assortiment van al die warmbloeden die we zien!
  Leuk, jong & prachtig gereden met hele gave muziek.
  Gááf als je je eigen ras zo promoot.
  Dat vind ik trouwens ook van Spanje 😉

 • mj kochx

  mooie proef van Edward en Undercover, absoluut het maximum eruit gereden door deze ruiter. In de loop van de proef werd Undercover rustiger na een wat hectisch begin. om de Mart te citeren … CHAPEAU, Sjenk joe Ed

 • mj kochx

  Salinero staat er goed aan, wat een afscheidsproef. Anky kan absoluut tevreden terugkijken op deze wedstrijd, wat het resultaat ook gaat zijn. hij blijft ‘kontje hoog’ in het eerste changement van de serie om de pas, maar dat is kenmerkend voor hem. en hij staat (bijna) stil …

 • mj kochx

  Bij Carl Hester en Uthopia leek de puf er een beetje uit in deze laatste proef. Jammer, had ‘m meer gegund.

  Mes tussen de tanden en gaan, dat is de instelling van Adelinde en Parcival. Ze gaan SUPER. Voorlopig 1e en de druk staat erop bij Charlotte. Ze zijn GOOOEEED!
  Super wedstrijdmentaliteit en meer dan dit kun je echt niet doen.

 • mj kochx

  Tja … zeg ’t maar. Persoonlijk vond ik Adelinde sterker, maar gunnen ze t Charlotte …

  Ik zet mijn geld op Adelinde

 • mj kochx

  Ik word dus geen professioneel gokker … dat moge duidelijk zijn. Jammer voor Adelinde, maar super voor Charlotte.
  Harmonie is overduidelijk bij deze combinatie, geen twijfel mogelijk.

  Anky toch nog Olympisch diploma met haar 6e plek (had ze ook al toch?) en de doelstelling van Edward om bij de eerste 10 te eindigen is met een 9e plek ook gehaald.

  Maurits Hendrix mag de ruiterploeg wel dankbaar zijn met VIER medailles in deze Spelen

 • mj kochx

  Beetje zuur commentaar van DWR …

 • Kataja, België

  Het is natuurlijk een jurysport, maar deze uitslag kan niet! De strakke proef van Adelinde om duimen en vingers bij af te likken, en dan Charlotte die zo een zware fout maakte en dan goud wint! Ben zwaar teleurgesteld.

 • H.O.

  Van het nieuwe jurylid van Nederland, MJ Kochx, worden wij ook niet wijzer.
  Gezien zijn commentaar kan hij maar beter zijn mond houden, want hij weet alles veel beter dan een ander.
  Dujardin had niet mogen winnen vandaag. Wim Ernest had het goed gezien.

 • Feanaro

  @mj kochx: ik ben het met het commentaar van DWR eens. Qua moeilijkheidsgraad, artistiek gezien en de wat zwaarmoedige uitvoering hier en daar… leek Adelinde’s proef beter uitgevoerd. Maar ja, met zulke nationalistische thema’s in de proef van Charlotte kon het niet anders denk ik.

 • marijn

  Genoten van Adelinde, super weer voor de dressuur in ons kikkerlandje!
  Maaruh meneer Rosie, tis wel nogal een reactie hé, die laatste. Volgende keer de emotie eerst even af laten vloeien? Dat komt wat professioneler over….

 • Karel de Lange

  Als Rosie de FEI regels er eens op na zou slaan en zou begrijpen, zou hij zich niet aan dit soort tendentieuze en onprofessionele uitspraken wagen.
  Charlotte Dujardin was een van de weinigen die de stang niet dwars in de mond had en nagenoeg constant de neus voor loodlijn en de nek als hoogste punt had waardoor de tact, de balans, het ritme en de natuurlijke schoonheid optimaal tot hun recht komen. Een goede zaak dat de jury deze bindende FEI-voorwaarden in de beoordeling heeft meegenomen. De enige die Dujardin niet liet winnen is Wim Ernes, die kennelijk nog geen afstand van de polderdressuur kan doen. De andere juryleden plaatsten Dujardin terecht op één. Het kleine misverstand op eind van Valegro en diens amazone weegt daardoor ruimschoots op tegen de open mond van Parzizal, de stang dwars in de mond en het hoofd voortdurend achter de loodlijn.

 • mj kochx

  @HO, ff beter lezen graag, ik had Adelinde ook absoluut op goud staan … waar mijn commentaar over harmonie op slaat, werd ook door Mariette Sanders bij de NOS becommentarieerd. De aanleuning bij Charlotte is nog net iets stiller.
  Wat ik jammer vind en waar ik op reageer, is de toon van DWR onmiddellijk na de proef. Je kunt ’t er niet mee eens zijn hoe het muntje gevallen is, maar ze heeft een super toernooi gereden en ’t blijft een jurysport.

  ennuh bytheway, ik ben van het andere geslacht ;-D

  Ik heb op de punt van mijn stoel gezeten gedurende de wedstrijd.

 • Patricia

  Wat een pracht combinatie onze Adelinde en haar Parzival. Trots op alles wat zij met dit geweldige paard heeft bereikt… Er mag dan geen goud gewonnen zijn,met zilver mogen we ook blij zijn! Voor mij is ze een KAMPIOEN! Dujardin wint goud,maar bij Adelinde is het toch gewaagder en de moeilijkheidsgraad ligt veel hoger! Ik ben trots! Trots op Adelinde en Parzival. Wij zitten hier en geven commentaar,maar zij heeft het met haar kanjer van een paard toch maar even gedaan!

 • H.O.

  Kareltje..Kareltje waar ben je toch in gods naam weer mee bezig met je rot commentaar!!!! Er zijn vandaag ZES juryleden die op herhalingscursus kunnen.
  En dan mag jij ook nog mee…..

 • fg

  Karel heeft op zo’n beetje alles commentaar maar wat zijn zijn eigen verdiensten??
  Presteer je niet goed genoeg bij een stamboek richt je er zelf toch een op enz..

  Je blijft zeldzaam in je gedachten!!

 • Iemand

  Veel foute info bij het commentaar door Laurens van Lieren.
  Hij legt het jurysysteem verkeerd uit, en daarna corrigeert hij zijn mede-commentator niet wanneer hij Helen Langenhanenberg verwisseld met Schneider wanneer hij vertelt dat de amazone het paard na de Spelen weer terug moet geven aan de eigenaresse…….

 • Karel de Lange

  @H.O en @FG
  Onkunde en ordinaire scheldpartijen gaan meestal samen. Een typisch kenmerk van lieden die zich achter initialen verschuilen en zich niet bepaald aan hun geestelijke bagage vertillen.

 • Ellen schuthof

  Ik vind dat Dujardin terecht heeft gewonnen, de moeilijkheidsgraad was weliswaar lager, maar er was wel sprake van lichtheid en een correct gaand paard in de bovenlijn EN het neusje voor de loodlijn….mooi gereden!

 • fg

  Nog geen antwoord Karel!

 • Jojo

  Altijd lachen om die reacties van K de Lange, je begint te lezen, en zonder te weten wie het schrijft dan denk je halverwege het verhaal Oja dat is vast K de Lange. Ik krijg bijna medelijden met die man. Als alles zo slecht is dan snap ik niet waarom de Nederlandse paarden het zo goed doen bij de O.S en niet alleen bij de O.S. maar daar heeft Dhr K de Lange vast wel weer een antwoord op. Laten we toch lekker genieten van de Nederlandse successen met of zonder Nederlandse ruiter er op.

 • Vf

  Ik vond het van beide dames een mooi gereden kur. Daarbij vind ik dat ook dat dujardin wel een betere kur heeft gereden als je naar het totaal kijkt. Jammer van de laatste 20 seconde maar het blijft een combinatie van ruiter en paard en dan kunnen van zulke momenten voorkomen.
  Verder moet ik zeggen dat ik de titel van dit artikel een beetje, hoe zal ik het noemen, achterlijk vind. Het is niet slechts zilver naar mijn mening.
  Het is prachtig zilver gewonnen! Vergeet niet dat dit de olympische spelen zijn en het een prachtige prestatie is van adelinde!! WELL DONE!

 • H.O.

  @Karel….wij hebben helemaal geen onkunde en ordinaire scheldpartijen maar reageren gewoon op jou reaktie.
  Als U Wim Ernest afkraakt dat die geen afstand kan doen van polderdressuur ben je wel helemaal verkeert bezig, want als er iemand het goed gezien heeft, is Wim dat wel… En Wim kennende, weet ik zeker dat Wim het beter kent als jij.

 • Ina

  En toch klopt wat Karel zegt over de mond van Parzival… Die staat continu open en Adelinde lijkt veel gewicht in haar handen te hebben. Daarnaast wordt naar mijn idee zijn hals er soms ‘wat opgetrokken’. Maar… De oefeningen werden door Parzival veel expressiever en beter uitgevoerd dan door Valegro en had zij gewoon moeten winnen!

 • Lylith

  Ik vond er niets dubieus aan. Ja Dujardin maakte een flinke fout maar in totaal was het een beter en vooral ontspannener plaatje dan Cornelissen. Ik sluit niet uit dat het krampachtige teugelgebruik van Cornelissen, waar ook voor de finale al veel commentaar op was, heeft meegespeeld bij het oordeel van de jury. Overigens was de reactie van Cornelissen respectvol, maar Janssen is slechte verliezer. Wat een negatieve publiciteit voor de sport levert dat op. Bah.

 • Leandra

  Dubieus???? Eerlijk waar, hoe durven jullie! Charlotte is een van de weinige ruiters die ik met zoveel vriendelijkheid en zo ontzettend correct zie rijden. Een paard dat door zijn lijf loopt, met plezier beweegt, vanzelfsprekend, dat zijn bekken onder zijn lijft trekt, en buigt in het achterbeen, dat licht is in de aanleuning, een vriendelijke hand van de ruiter, een correcte meegaande zit… Dít is wat dressuur hoort te zijn, en tevens ook het einde van mijn abonnement op horses.nl. Belachelijk, zulke uitspraken, hoe haal je het in je hoofd…

 • Marja Avenhuis

  Geheel met Karel de Lange en Ellen Schuthof eens!

  Parzival kan dan wel spectaculairder bewegen en liet dat goed zien in de kür, maar liep vaak achter de loodlijn, geen fijne aanleuning, hoog kruis, veel stanggebruik, mond open en knarsen.
  Als dit ook oké was, dan had Adelinde natuurlijk goud mogen winnen!

 • Lylith

  Het verbaast me dat er in de Nederlandse pers vrijwel geen enkele noot van kritiek is op de rijstijl van Adelinde. Het zag er vreselijk uit. Gespannen, open mond, blauwe tong, horizontale stang. Niet het goud was dubieus, het zilver was dubieus. En dan krijgt Sjef Janssen in de pers ook nog eens volop de gelegenheid om zeer onbeschoft te reageren. Ik ben helemaal klaar met het Nederlandse dressuurwereldje. Mijn abbonnement op Bit is opgezegd en ook deze website zal ik voortaan links laten liggen.

 • Folkert Frans

  @H.O.
  Uw bijdragen munten niet uit in kennis van de rijkunst en de regels. Door persoonlijk te worden, wordt dit manco nog eens extra onderstreept. De heer De Lange geeft haarfijn en goed onderbouwd aan welke afwijkingen gedemonstreerd werden. Het zou u sieren als u uw waarneming liet leiden door dezelfde objectiviteit en niet door deze goedkope emotionaliteit.

 • Floris

  Wat mogen we trots zijn op onze Nederlandse succesen!!! Een zilvere medaille, een zesde plek en een 9 de plaats.
  Het KWPN paard op plaats: 1, 2,5,9 en 17 Twee paarden in de top 18 afgericht door Edward.

  Om nog maar te zwijgen van alle directe en indirecte invloed die Anky en Sjef de afgelopen jaren gehad hebben op de POSITIEVE ontwikkeling van de dressuursport.

  We zijn het kleinste, maar tevens grootste landje in de paardensport: Wat mogen we trots zijn!!!

  Ik kijk vol verwachting uit naar de toekomst

 • Lylith

  @Floris: De Nederlanders hebben een positieve invloed op de dressuursport???? Dan heb je zeker de FEI Facebook pagina nog niet bezocht. Video’s van Nederlandse ruiters in verboden rollkur. Parzival met een blauwe tong en zeer veel woedende reacties van het publiek. Nee, we staan er heel fraai op, internationaal.

 • Leandra

  Nog even voor meneer Rosie, die vind dat dat de jury zich moet verantwoorden omdat deze ‘de lichtheid en harmonie die Dujardin uitstraalde’ voorop stelde:

  Rule #1 van het FEI Object and General Principles of Dressage:

  The object of Dressage is the development of the Horse into a happy Athlete through
  harmonious education. As a result, it makes the Horse calm, supple, loose and flexible, but also confident, attentive and keen, thus achieving perfect understanding with the Athlete.

  These qualities are demonstrated by:
  • The freedom and regularity of the paces.
  • The harmony, lightness and ease of the movements.
  • The lightness of the forehand and the engagement of the hindquarters, originating
  from a lively impulsion.
  • The acceptance of the bit, with submissiveness/throughness (Durchlässigkeit) without
  any tension or resistance.

  Lijkt me duidelijk?

 • Henk

  Vraagje, afgelopen dagen is er op het allerhoogste nivo paardensport be-oefend. Zelfs een kleine wond aan het been van een paard van het Canadees paard is al een reden van uitsluiting van deelname. Je denkt toch niet dat de jury een proef lang zoals hierboven meerdere malen gesuggereerd naar het martelen van een paard gaat kijken. Tot een topprestatie kom je als je maatje bent met je paard, PAARDENMENSEN weten dit. Dus MENSEN MET PAARDEN aanschouw, leer en doe je je voordeel er mee, in zover je de paardensport beoefend en bekwaam bent.

 • Lylith

  Ach Henk. Ik heb ooit meegewerkt aan een onderzoek van de Nederlandse Agrarische Bond. Dit ging over paardenwelzijn. Men heeft toen het kennisniveau van verschillende doelgroepen in kaart gebracht. Dit waren 3 catergorieen: 1. hobbyisten, 2. paardenmensen/sportruiters en 3. recreatief/natuurlijk (de mensen met paarden zeg maar). Het kennisniveau op het gebied van welzijn, ook onder het zadel, was verreweg het hoogst bij de recreatief/natuurlijk groep. Kom dus niet meer aan met die dooddoener van paardenmensen en mensen met paarden. Die vlieger gaat al jaren mooi niet meer op.

 • mvdb

  Ik ben het helemaal met Henk eens!

 • Marian Raven

  De laatste 6 starters in de kür hadden allemaal hun onvolkomenheden, waardoor de betovering ontbrak, die normaal wordt toegevoegd door het rijden op muziek (ik ga het niet benoemen want dat is hier boven al wel gedaan). Dat vind ik jammer, maar wij kunnen het allemaal niet beter.
  Het echte genieten had ik van te voren al gedaan.
  Bij Undercover kun je zien dat hij nog niet op niveau is, maar wat paste de muziek prachtig bij dit paard en wat reed Edward dit paard met gevoel voor de mogelijkheden die hij op dit moment heeft.
  Anky reed zonder verwachtingen de baan in en heeft wat mij betreft één van de mooiste proeven met Salinero gereden die ze ooit gedaan heeft. Ik heb deze kür eerder gezien van haar, vond hem wel aardig, maar deze keer kwamen de muziek en de emotie helemaal bij elkaar. Goed voor kippenvel en een brok in mijn keel.
  Van deze twee combinaties heb ik het meest genoten, al kwamen ze niet voor een medaille in aanmerking.
  Verder zijn de punten gegeven (wat een moeilijke taak, deze keer) en de prijzen verdeeld. Daar verandert niets meer aan. Misschien moeten wij ons daar gewoon bij neerleggen en ophouden de ruiters, amazones, jury’s en elkaar naar beneden te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook