Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe dimensie

Startcoupons digitaalHelp, paniek. Gaat de KNHS de startcoupons afschaffen? Dat kan toch helemaal niet? De schrik sloeg me om het hart toen ik een maand of twee geleden het eerste bericht over de afschaffing van de startcoupons las. Niet alleen als amazone, maar ook als wedstrijdsecretaresse. Ik zag al allerlei noodscenario’s voor me. Van lange rijen wachtende mensen voor de secretariaten tot getatoeëerde streepjescodes op m’n voorhoofd. Dat laatste is natuurlijk onzin, maar het woord ‘digitale startpas’ nam een loopje met mijn fantasie. Waar moet dat heen in de toekomst? Waar houdt het op? Gaan we straks al ‘bliepend’ langs de scanapparaten van ringmeesters, officials en juryleden?

Zonder gekheid; zo gaat het vast niet worden, maar de invoering van de startpas en de afschaffing van de coupons riepen wel veel vragen op. Stilstand is achteruitgang, ook daar ben ik me van bewust en dat er iets moest veranderen is logisch. Zelfs mijn schoonmoeder vond ons systeem met de startcoupons hopeloos verouderd. Wel grappig overigens dat ik gelijk aan de negatieve aspecten dacht en niet aan de positieve. Want nu ik het beter bekijk, heeft het wel degelijk voordelen. Het scheelt toch een hoop rompslomp dat je geen coupons meer op hoeft te sturen en je hoeft je geen zorgen te maken om het tijdig bestellen van een nieuw setje coupons. Ook aan secretariaatszijde heeft het voordelen.

Mensen kunnen zich in de toekomst niet meer opgeven zonder een inschrijfformulier in te vullen. Dat zorgt ervoor dat een organisatie alle gegevens meteen binnen heeft en er dus naderhand facturen gestuurd kunnen worden.

Toch denk ik dat veel mensen schoorvoetend met hun kersverse startpas richting het concoursterrein vertrekken. Het afscheid van de zo geliefde startcoupon zal voor velen zwaar vallen. Gewoon omdat het er zo bij hoort. Paardenmensen zijn vooral in de praktijk bezig en ze begeven zich liever in de rijbaan dan op de digitale snelweg. Mijn vriend heeft niets met paarden, maar des te meer met computersystemen. Hij ziet deze digitalisering als een echte must en snapt werkelijk niet waarom zoiets nog niet bestaat.

Waarschijnlijk zijn de meeste ruiters en amazones er na een jaar ook aan gewend en vragen we ons af: ‘Waarom is dit niet jaren geleden ingevoerd?’ Per 1 januari 2012 is het al zover. Ik ben heel benieuwd hoe de invoering en vooral de uitvoering zal gaan. Het zal een nieuw soort dimensie geven aan het rijden van wedstrijden en het organiseren ervan. Ik stap er in ieder geval blanco in, dat heb ik me voorgenomen. Want zeg nou zelf; een ‘digitale startpas’, dat is toch echt iets van deze tijd.

Lees ook:
KNHS gaat digitaal, startcoupon per 2012 verleden tijd

Melanie Brevink, redacteur
Deze column verscheen 14 oktober 2011 in De Paardenkrant

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

7 reacties op “Nieuwe dimensie

 • anoniem

  Te snel?! Ik had het al minstens 2 jaar eerder verwacht. Gezien de technische mogelijkheden loopt de KNHS nog gewoon achter. Alle technologie is voor handen. Met de implementatie is natuurlijk veel tijd/geld gemoeid maar het benutten van de mogelijkheden is een kwestie van het inhuren van de juiste mensen.

  Mag overigens hopen dat de KNHS genoeg expertise heeft ingehuurd. Geen cowboys die zichzelf het vak thuis achter de pc hebben geleerd. Hoogopgeleiden die verstand hebben van meerdere technieken. En ook niet alleen icttechnici maar ook implementatie en coordinatie deskundigen die het hele proces overzien. Anders voorspel ik chaos.

 • elly

  Te snel met oog op de tijd tussen bekend worden en invoeren. Dit geeft een wat rommelige en onrustige indruk.

  Aan de andere kant had het jaren eerder ingevoerd mogen worden en de automatisring kan wat mij betreft niet ver genoeg doorgevoerd worden.

 • Ypke

  Het is inderdaad niet te snel om in te voeren, maar wel te snel tussen het bekend maken en daardwerkelijk gebruiken van het systeem. Ik denk dat iedereen hier baat bij gaat hebben. Ik heb alleen notabene 2 dagen voor bekendmaking 2 nieuwe setjes coupons besteld, 16x springen en 16x dressuur. Ik kan dalijk van elk 12 stuks weggooien?! Jammer, je moet mensen wel de kans geven hier nog iets mee te kunnen doen, of toen de mensen die bestellen al iets laten weten en kleinere setjes uitgeven zodat je nog even vooruit zou kunnen tot januari.

 • Linda

  Ypke ik had ook net een week voor bekendmaken voor 2 paarden 32 coupons in huis gekregen. Had er gelijk genoeg besteld omdat ze voorlopig toch blijven lekker makkelijk dacht ik toen. Nu blijkt dus dat ik ze dus voor niets heb maar wel een flinke rekening die gewoon betaald moet worden omdat de KNHS in 2 maanden tijd alles om gaat gooien. ik zou hier wel graag een regeling voor zien maar ben bang dat we dan wel kunnen vergeten

 • M

  misschien domme opmerking maar hoe krijg je na een wedstrijd je punten terug??? kan hier nergens wat over vinden. Maar zonder coupons?? waar laat de jury zijn punten en aantekeningen??

 • John

  Melanie,
  Naar foto’s van de Ibop Brummen ben ik erg benieuwd. Heb je die op een site staan of kun jij mij die mailen.

  Mvg.

  John Ankoné

Reacties zijn uitgeschakeld.

Lees ook