Ga naar hoofdinhoud

Mark van de Donk: ‘Alles behalve een NK is voor mij een oefenrondje’

Mark van de Donk, hier met Christon B Vosbergen. Foto: in2dressage
Op de nieuwe Subtopwedstrijd in Hoevelaken reed Mark van de Donk met Christon B. Vosbergen (v. Sandro Hit) vandaag voor de eerste keer de Intermédiaire I en sloot dat debuut gelijk af met de winnende score van 67,05%. De foutloze Prix St. Georges met Zoya Sollenburg (v. Metall) werd met maar liefst 7 procent juryverschil nogal wisselend beoordeeld, waardoor het duo uitkwam op 64,21% en de tweede plek.

Mark van de Donk bracht Zoya Sollenburg vandaag voor de tweede uit in de Prix St. Georges. “Zoya liep echt goed en het was een mooi gladde proef zonder fouten. Daar ben ik super blij mee”, vertelt Van de Donk enthousiast over de dertienjarige merrie van Adri Zekveld.

Stabiel

Het duo scoorde hoge cijfers voor de sterke galoptour met fraaie wissels en pirouettes. “Van het begin tot het eind was ze heel stabiel, met een mooie aanleuning en tact. Daar scoort ze echt mee. En het is natuurlijk fijn rijden met een paard dat drie goede gangen heeft.”

Juryverschil

De hoofdjury beloonde de proef met 67,63% en de eerste plaats, maar de jury bij H vond het niet meer 60,79% en de tiende plaats waard. “Voor mijn gevoel was het een proef van ongeveer 67 procent. En meestal klopt mijn gevoel wel”, vervolgt Van de Donk die op zijn protocol zag dat het jurylid bij H voornamelijk op zessen bleef hangen. “Ook volgens de omstanders was het een dijk van een proef. Het is natuurlijk jammer van het juryverschil maar ik ben heel blij dat Zoya het zo goed doet.”

Motoren aan

Volgens Van de Donk zijn zowel Zoya als Christon B. Vosbergen paarden die alle motoren aanzetten. “Alleen bij Christon ben ik de handrem nog wel eens kwijt”, lacht de ruiter over de sensibele Sandro Hit-zoon. “Hij is niet stout en bedoelt het goed maar er hoeft maar iets te gebeuren en hij is weg. Maar ik ben over beide paarden heel tevreden en zolang het geen selectie of een NK is, beschouw ik alle wedstrijden als een oefenrondje om uiteindelijk tot een beter resultaat te komen.”

Weg kwijt

Met Christon rijdt Van de Donk het selectietraject voor het NK en besloot met oog op het kampioenschap de Intermédiaire I te rijden. “Mochten we ons plaatsen voor het NK, dan leek het me handig om alvast een keer de Inter I te rijden”, aldus de ruiter die de ruin vorig jaar op het NK in het ZZ-Zwaar reed. “Christon liep fijn en de proef was goed genoeg maar hij was een beetje de weg kwijt. Met de hele pirouettes en andere lijnen was de proef anders dan hij gewend was.”

Ticket NK

“Christon heeft voor een paard op dit niveau nog vrij weinig draaiuren, maar wat hij doet doet ie erg goed. Hoewel het steeds beter gaat moet hij nog wat meer concoursen lopen om echt stabiel te worden. Het is nu nog een beetje zoeken maar ik heb er alle vertrouwen in.” Van de Donk is met de zevenjarige hengst Dahlhoff (v. De Niro), die hij voor Stal van Silfhout rijdt, al verzekerd van een ticket voor het NK in de klasse ZZ-Zwaar. “Het zou mooi zijn als Christon ook mee mag.”

Lees ook:
Willem Joëzer de Jong in ‘no time’ van Haflinger naar Lichte Tour

Klik hier voor de uitslagen.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.