Ga naar hoofdinhoud

Mening

Twee oude mannen zaten een poosje geleden op een Australische website wat voor zich uit te babbelen over de dressuur. Hoe verschrikkelijk die was toen de Hollanders nog aan het bewind waren. De vooringenomenheid jegens Edward, Hans Peter, Adelinde en Anky SPATTE er werkelijk van af. Eén van die mannen was Leif Törnblad, een jurylid dat bij wijze van spreken morgen Edward, Hans Peter of Adelinde in de ring kan krijgen.

En jawel hoor! De discussie ging vervolgens niet over de vraag of een actief 5*-jurylid zich dit kan permitteren, maar over de zeer gespannen Hollandse paarden en over hoe onwenselijk het is dat Nederlandse ruiters clinics in het buitenland geven.

Nog nooit zo mooi

Merkwaardig hoe vergeetachtig deze twee moreel verontwaardigde hoeders van de dressuur zijn. Ik zal hun geheugen wat opfrissen. Chris Hector, de andere zure oude mopperkont, vloog in 2009 als journalist naar het andere eind van de wereld, speciaal omdat hij zo dolgraag de Nederlandse paarden live in actie wilde zien. Chris raakte op het EK in Windsor niet uitgepraat over Edward en Totilas. En hij was zo mogelijk nog uitbundiger over Adelinde en Parzival. Dit had hij nog nooit gezien, dressuur was nog nooit zo mooi geweest, aldus Chris.

Goud met wereldrecords

Ver zat hij er toen niet naast, onze Australische kenner. De Nederlanders dolven goud met wereldrecords. Er is naderhand geen geestesziekte geconstateerd bij de juryleden van het EK in Windsor.

Vijf Wereldbekers

Misschien kunnen deze uit de Muppet Show weggewandelde oude brompotten eens naar www.youtube.com gaan. En dan in dat vakje met die loep ‘Bonfire’ intypen. Dan kunnen ze nog eens zien hoe ‘gespannen’ dat paard was toen hij vijf Wereldbekers won. Ook de juryleden die dit op hun geweten hadden zijn niet op non-actief gesteld.

Klacht

Dat lijkt me ten aanzien van Leif Törnblad een passende maatregel. Hulde aan de KNHS dat ze een klacht tegen hem hebben ingediend. De Deen zei op de site van Chris Hector dat hij over dit soort dingen nadacht en zijn mening uitte om met zijn medejuryleden op één lijn te komen. Meneer Törnblad, als jurylid moet u niet denken en er al helemaal geen mening op na houden. Juryleden moeten maar één ding doen: het protocol uitvoeren. Daar staat niet (om uw bewoording te gebruiken) ‘kracht tegenover lichtheid’, daar staat ‘kracht én lichtheid’.

Onsportief

Als u het protocol niet duidelijk vindt, moet u bij de FEI zijn. Als uw collega’s het anders uitvoeren, moet u bij uw collega’s zijn. Maar wat de sport niet nodig heeft zijn juryleden met een mening. Daar wordt de dressuur een grabbelton en de sport bijzonder onsportief van.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Reageren? Dat kan hier.

Lees ook