Ga naar hoofdinhoud

OO Seven’s op kop in Aalsmeer

Foto Lonneke Ruesink

Veel kwaliteit zaterdag op de Subtopwedstrijd in Aalsmeer zaterdag. De juryleden in zowel het ZZ-Zwaar als de Lichte Tour waren enthousiast over de fijne paarden in de ring. Dat kwam nog niet tot uiting in heel hoge scores, maar dat was vooral te wijten aan onervarenheid. Seth Boschman wist de Prix St. Georges te winnen met de nog wat groene Bon Passa en ook in het ZZ-Zwaar stond een OO Seven-nakomeling vooraan. Het oranje lint in die klasse ging naar Lischa de Vos met Bretagne. OO Seven tekende eveneens voor het vaderschap van twee andere prijswinnaars in die klasse.

Stoere draf
Pas voor de tweede keer kwam Bon Passa aan de start in de Prix St. Georges, onder Seth Boschman. Hoofdjury Dirk de Haas was enthousiast: “Wat een stoer bewegend paard is dat! Hij heeft heel veel go en gaat met zóveel afdruk door de baan, dat is echt mooi. De jeugdigheid zit ‘m nog in het gebrek aan kracht om de hele proef echt gesloten te blijven. In het meer verzamelde werk krijgt de nieuwe topper van Boschman wat slordigheidjes, zoals een pirouette die wat groot werd. Maar dat weet zijn ruiter heel goed en netjes af te werken, zodat er toch een constant, stil beeld bwaard blijft.” Nummer twee werd Astrid Langenberg met de pas zevenjarige Celana T (v. Florencio). Ook bij deze merrie is veel kwaliteit aanwezig. De Haas: “Onder Astrid liet ze heel ruige bewegingen zien. Ze kan ontzettend groot gaan maar misschien dat ze daardoor juist moeite had met het sluiten. De amazone stelde haar paard fijn voor met een stille aanleuning en het is zeker een heel goed paard dat nog veel meer kan dan dit. Toch had ik de merrie graag meer gesloten gezien op dit niveau.”
De Intermédiaire I was een prooi voor Patricia Salman en Salman’s Unique (v. Métall). Deze combinatie toonde een expressief beeld, waarbij de beweging wel nog wat meer van achteruit mocht komen, en oogstte complimenten op de vooruitgang van de aanleuning. Die was nu duidelijk stiller en fijner dan voorheen. Toch zat Koosje Mulders haar op de hielen met haar Businesswise Wim (v. Rubels). Het duo gaf elkaar weinig toe. Mulders had een meer opwaarts beeld en heel mooi silhouet door de hele proef, waar Salman juist wat meer expressie toonde. Ze vormden samen in ieder geval duidelijk de kopgroep in deze klasse. De andere deelnemers wisten niet boven de 60% te scoren.

Veel kwaliteit in ZZ-Zwaar
In het ZZ-Zwaar werd, in tegenstelling tot de trend, goed gescoord. Sinds deze klasse de laagste Subtopklasse is geworden, is het toch vaak de klasse waarin echt hoge punten uitblijven. In Aalsmeer ging de eerste prijs met bijna 69% overtuigend naar debutanten Lischa de Vos en Bretagne (v. OO Seven). Een combinatie om in de gaten te houden; twee jaar geleden liep de imposante zwarte met zijn amazone nog M2-dressuur. Afgelopen Hippiade belandden zij nog net naast het podium in de klasse ZZ-licht. Hoofdjury mevrouw Lindemann roemde vandaag de ruim geschaarde drafappuyementen, goed bevestigde galopwissels en mooi gedragen pirouettes. “De proef was heel mooi afgewerkt en Lischa liet een heel mooi opwaarts beeld zien. Voor mij was ze de duidelijke winnaar van de rubriek. Het zag er al heel geroutineerd uit en het is zeker een kwaliteitsvol paard. Dat geldt eigenlijk voor alle drie de hoogstgeplaatste paarden.”
Op enige afstand volgde Elisabeth Posmus, die met Johnson-zoon Captain Cooks Aav dik 66% bij elkaar reed. Dat deed ze met name in de indrukwekkende drafreprise en met mooi kleine pirouettes. Het witte lint ging naar Sabine Oord en Blof (v. Painted Black). De combinatie scoorde exact 66%. Dat had hoger kunnen uitpakken; aan het einde ontstonden enkele kleine storingen in de proef.

Uitslagen
ZZ-Zwaar, proef 36:
1 Lischa de Vos, Bretagne (v. OO Seven) 68,71; 2 Elisabeth Posmus-Penterman, Captain Cooks Aav (v. Johnson) 66,57; 3 Sabine Oord, Blof (v. Painted Black) 66,00; 4 ea Maarten van Stek, William (v. Worldly), Patricia Salman, Zassefras (v. OO Seven) en Cyrilla-marion Jonk-Schuurman, Veni Vidi Vici (v. Flemmingh) 65,14; 7 Carlijn de Boer, Wimbledon (v. Painted Black) 65,00; 8 Rinske Steenhuis, Winston Sollenburg (v. OO Seven) 64,00.

Intermédiaire I:
1 Patricia Salman, Salman’s Unique (v. Métall) 64,47; 2 Kooske Mulders, Businesswise Wim (v. Rubels) 63,82.

Prix St. Georges:
1 Seth Boschman, Bon Passa (v. OO Seven) 65,20; 2 Astrid Langeberg, Celana T (v. Florencio) 63,49; 3 Sabine van den Heuvel, Ultimate (v. Olivi) 63,03; 4 Tessa Koning, Sylkorine (v. Flemmingh) 61,97.

Bron: Horses/ Sanne Voets

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook