Ga naar hoofdinhoud

Sanne Voets: ‘Lichte Tour is niet ons eindstation’

Sanne Voets met Demantur. Foto: FEI/Lizz Gregg
Het gouden Paralympische duo Sanne Voets en Demantur (v. Vivaldi) wonnen vandaag met 68,29% de Prix St. Georges in Etten-Leur. Hoewel deze zomer de focus ligt op de internationale Para-dressuurwedstrijden, is Voets er ook van overtuigd dat ze met de Vivaldi-zoon veel verder kan komen dan de lichte tour: “Dit is niet ons eindstation!”

Met de mooie score van ruim 68% schreef Voets haar eerste Lichte Tour-rubriek ooit op haar naam. Ze vertelt dat Demantur de laatste tijd veel progressie maakt: “Ik kan goed merken dat hij steeds sterker wordt. Niet alleen in de beweging, maar ik kan hem ook in de proef steeds mooier op lengte houden. We hadden nog wel en paar stomme kleine foutjes, zoals dat we over X stonden met halthouden bij het binnenkomen en een taktfoutje in de uitgestrekte draf. Verder pakte hij alles mooi op en ook op de pirouettes, die nog wel eens moeilijk waren, scoorden we nu al een paar achten.”

Veel bravoure

De pirouettes gaan Voets en Demantur dus steeds beter af: “Dat is echt een oefening die voor ons beide moeilijk was. Demantur miste nog een beetje de kracht en ik heb zelf ook niet de kracht in mijn benen om dat te corrigeren” legt Voets uit. Inmiddels ontwikkelt Demantur, die in eigendom is van de heer Reuzenaar, steeds meer kracht. “Ook in draf merk ik dat, hij heeft zoveel beweging en komt met deel bravoure en gedragenheid binnen.”

Lichte Tour geen doel op zich

Voets begint naar eigen zeggen steeds beter te begrijpen hoe ze Demantur het beste voor kan stellen op wedstrijd en wat voor trainingsschema ze moet aanhouden. “Ik werk nu in periodes van wat meer doortrainen met hem, dat je echt naar een piekmoment zoals een wedstrijd toe traint, en daarna weer een weekje de druk eraf: “Lekker in het bos en de wei.” Voets start de reguliere wedstrijden tussen de Para-wedstrijden door om Demantur scherp te houden en kracht op te bouwen. “Maar de lichte tour is geen doel op zich. Het is natuurlijk leuk als het goed gaat, maar ik zie dit echt als een losse wedstrijd waar ik de focus kan leggen op mijn eigen doelen, zoals de pirouettes vandaag. Mijn belangrijkste focus voor dit jaar is het EK, maar dit soort wedstrijden wil ik ook mee blijven pakken.”

Geen eindstation

Voets denkt dat er bij Demantur nog meer in het vat zit dan de Lichte Tour: “Elke dressuurruiter wil natuurlijk ooit Grand Prix rijden. We zijn daar thuis stiekem ook wel eens mee aan het knutselen. Demantur kan waanzinnig passageren, en ik geloof dat de rest ook nog wel gaat komen. Zijn mindset is ook een stuk verbeterd, dus als er fysiek niets in de weg zit dan weet ik zeker dat hij zijn best gaat doen. Maar pas als je het echt rijdt weet je of het gaat lukken” lacht ze.

Overige rubrieken

In de Prix St. Georges werd Jessica Nijpjes tweede met Balorig Z (v. Balougan Z) en de derde plaats ging naar Jazmin Yom-Tov en de voorheen door Thamar Zweistra uitgebrachte Oldi 67 (v. Swagman). Nijpjes en Balorig wonnen ook de eerste Intermédiaire I-groep. Daniëlle Houtvast won met Alfresco (v. Jazz) de tweede groep met net geen 68%. De gecombineerde rubriek voor Intermédiaire A, B en II werd gewonnen door Denise van den Dries met Argo (v. Krack C).

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.