Ga naar hoofdinhoud

Tristan Tucker uitgesloten vanwege belonen paard

Foto: Melanie Brevink-van Dijk
Tristan Tucker werd op het CDI in Uggerhalne uitgesloten omdat hij zijn paard Jewels Sir Weibach (Sir Donnerhall uit Weihegold) in de proef beloonde. "Hij was een beetje nerveus in de proef en hield zichzelf wat vast voor de laatste keer uitstrekken. Daarom besloot ik hem even aan te raken om hem zo op zijn gemak te stellen en hem te laten ontspannen." Die beslissing moest Tucker met een diskwalificatie bekopen. 

Tucker klopte Sir Weibach niet alleen op zijn hals, maar ook op zijn kont. “Na de proef kwam de hoofdjury naar me toe en hij liet me weten dat dit niet toegestaan was en we gediskwalificeerd zouden worden. We zijn de dag dus geëindigd met een blij paard, maar zonder score”, schrijft Tucker op zijn Facebook-pagina.

FEI reglementen

In de FEI reglementen staat vermeld dat ruiters te allen tijde met beide handen de teugels moeten vasthouden (uitzondering in kür op muziek). Door de gerustelling op de hals en kont van Jewels Sir Weibach had Tucker korte tijd de teugels in een hand vast in de uitgestrekte draf.

Lichte Tour

De in Nederland woonachtige Australiër, vooral bekend van zijn grondwerkmethode (TRT),  startte Jewels Sir Weibach in de Lichte Tour in Uggerhalne. In de eerste proef op donderdag, de Prix St. Georges, scoorde het duo 65,711%. In de Intermediaire I op vrijdag werd het duo gediskwalificeerd.

Bekijk hier de video (inclusief het belonen, 0,33 sec)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Facebook

16 reacties op “Tristan Tucker uitgesloten vanwege belonen paard

 • Adri Zekveld.

  t’Is toch wat, belonen, dat kan zomaar niet! Dan dat hakken met wielsporen in de proef, aan de zijde waar geen jury zit, dat is veel beter.

 • Yves Meyer

  Helemaal mee eens! Wat een belachelijke reden om gediskwalificeerd te worden… Gebeuren wel ergere dingen dan een paard belonen tijdens een proef

 • jos wouters

  Belachelijk,dierwelzijn paard op gemak stellen kun je oprotten,had zeker al een te goeie deel van de proef gereden.

  Jury leden moeten altijd de grote man uithangen.

 • Maarten van Stek

  Ik kan wel inpakken als die regel van twee handen aan de teugels streng doorgevoerd wordt… 😉 Maar wat een zieligheid weer om iemand hier op te diskwalificeren! Welzijn en harmonie staat toch niet zo hoog op de prioriteiten lijst van jury’s als we mogen hopen….

 • M. de Boer

  Nóg een reden waarom ik mijn paard nooit binnen de hekjes zijn kunnen hoeft te vertonen. Gelukkig zijn er nog legio andere soorten van paardensport, waar je je paard wél gerust mag stellen, indien nodig.

 • B. van den Hoven

  Als dit een reden is om gediskwalificeerd te worden, dan is er heel veel mis met de spelregels.

  Absurd.

 • Louise

  Belachelijk dat je hier op gediskwalificeerd kan worden. Bizar dat het even gerust stellen van je paard zó wordt afgestraft! Maar vaak genoeg geruk, gepluk en gehak op wedstrijden ongestraft voorbij zien komen. Paardenwelzijn heeft duidelijk nog steeds niet de prioriteit in de wedstrijdsport.

 • Tom Janssen

  Beste ,
  Reactie op het belonen van Tristian Tucker , als het FEI in zijn reglementen zegt ” ten alle tijden met 2 handen aan de teugels ” , hoe moeten de ruiters dan groeten ?

  Met vriendelijke groeten Tom Janssen

 • Marlene

  Dit is toch echt het dieptepunt van haantjes gedrag vd juryleden. Ik snap dat t niet mag maar als je paard gespannen is en je wil m vertrouwen geven in de wedstrijd ring moet een jurylid toch niet zo n groot probleem van maken? Geef m een waarschuwing! Dit is echt geen reclame en dat hele jury korps wat daar gezeten heeft moet eens een bak stront over zich heen krijgen, zoals ruiters die paarden met spanning nog een trap na geven!!!! Heel triest dit.

 • pieter

  belonen ok
  en ik sta niet achter de diskwalificatie
  maar waarom zo’n uitgebreide beloning ook achter t zadel? snap wel dat n jury dat niet waardeert

 • Alvera

  Hij beloont het paard achter het zadel tijdens het uitstrekken en moet iets achterover hangen om dat te doen. Dat lijkt mij niet goed voor de balans en de rug van het paard.
  Daarnaast doet hij dat om op te vallen net als in zijn shows met (belachelijke) grote machines in de baan….of dat zo positief is vraag ik mij af.

 • MJ Kochx

  Je zou de man juist moeten waarderen voor het feit dat hij zijn paard op zijn gemak wil stellen! Oke, dat klopje op de achterhand is niet de meest gebruikelijke beloning, maar wat is erop tegen? ’t moet niet veel gekker worden.

 • Sanne

  Tja…. waar stel je de grens… het gaat er mij niet eens om of je 2 handen aan de teugels moet houden of niet, want ik denk dat we eerder al gezien hebben dat er ruiters waren die juist op de laatste lijn in de passage de teugels in 1 hand namen en er een show van maakten naar de jury toe om te laten zien dat ze super controle hadden. Echter vind ik deze reactie van achter het zadel overbodig een klopje op de hals lijkt mij voldoende. (Het ziet er ook niet echt charmant uit al zeg ik het zelf) Echter is Tristian weer een nieuwe wind die de beloning wil benadrukken, maar overdrijven kan kennelijk dus ook. Echter uitsluiten lijkt mij wat overdreven, waarschuwing had mij in deze voldoende geleken.

 • martine spaans Saeys

  Wat een onzin om iemand daar voor uit te sluiten! En wat met the happy horse!!!Het is belonen, ze zouden beter al diegene die met zware bitten, zwepen en wielsporen rijden uitsluiten!!!

 • eddy crul

  Allemaal waar hierboven. Maar reglement is reglement.Trouwens misschien wordt het woordje belonen wel een beetje uit zijn context getrokken en misplaatst gebruikt.De uitsluiting is er gekomen om de teugels met één hand los te laten en niet om zijn paard te belonen.Typisch voorbeeld hoe de media de waarheid min of meer in kleurt. vr gr EC

 • Ulrike Thiel

  Ik heb de persmededeling gelezen en ik heb de film meerdere malen goed bekeken.. En ik wil graag als ex-dressuurruiter en ex jurylid het volgende opmerken: (1) ikzelf zal hier voor dit onderdeel puntenaftrek gegeven hebben maar dat is een punt die in de verantwoording van de jury zelf ligt en er zijn meerdere mogelijkheden open. (2) als ik de gehele proef en ook de situatie voor en tijdens het “geruststellen” of “belonen” bekijk zie ik, dat de spanning wel mede veroorzaakt is door een behoorlijk strak staande stang, terugwerkende hand en een zit ver achter de loodlijn. (3) tijden het “belonen” naar de croupe wordt het paard nog meer gestoord (4) om het paard gerust te stellen zijn er dus ook mogelijkheden die conform met het reglement zijn, zoals zit corrigeren, hand naar voren, bovenbenen loslaten en stang losser laten in combinatie met lichte stempulp. Dat zou wellicht zelfs effectiever werken en niet met de regels collideren, en al dat toneel was voor niets nodig geweest :)Wellicht zou het los van dit geval wel zinvol zijn in het reglement eenduidige uitspraken te doen over wat aan belonen of geruststellen van een paar (nog) toegestaan is tijdens een proef en wat niet om voor gelijke behandeling van verschillende ruiters te zorgen, want anders hadden al meerdere Wereld en Olympische Champioens gedisqualificeerd moeten worden 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.