Ga naar hoofdinhoud

Werth wint weer, Graves zilver, Dujardin brons

Liveblog
Isabell Werth met Bella Rose Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De negende Wereldtitel voor Werth!  Isabell Werth en Bella Rose (v. Belissimo M) winnen na teamgoud ook de eerste individuele gouden medaille met 86,246%, zilver voor Laura Graves met Verdades (81,7%), brons voor Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle (81,4%) en een ondankbare vierde plaats op mini afstand voor Sönke Rothenberger met Cosmo (81,2%). Wat een niveau in deze Grand Prix Spécial: vier paarden over de 81% en negen boven de 77%. Voor veel combinaties kan het nog beter, de dressuursport wordt mooi de komende jaren!

Gisteren kwam alles er uit bij Isabell Werth. Al die jaren dat ze bleef geloven in haar lievelingspaard. In haar Bella Rose. De merrie die ze als driejarige in het voorjaar van 2007 bij familie Strunk aan de longeerlijn zag. Hoe vaak zullen mensen niet achter haar rug om hebben gezegd dat ze in sprookjes geloofde met haar comeback van Bella Rose. Die comeback kwam dit jaar op het Swarovski-concours in Oostenrijk en nu staat ze er weer helemaal. Wat een vakvrouw en wat een proef. Het kan nog beter, de merrie kan in de uitgestrekte draf nog meer loslaten en hetzelfde geldt voor de wisselseries. Maar ach, de kür komt nog zondag!

Podium WEG 2018 Grand Prix Spécial: 1 Isabell Werth, 2 Laura Graves, 3 Charlotte Dujardin Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De 15 combinaties voor de kür

Over die kür: daar mogen de beste 15 combinaties van de Grand Prix Spécial van vandaag aan de start komen. Dat zijn drie Duitsers, drie Zweden (!), twee Amerikanen, twee Spanjaarden, twee Britten, een Australische, een Ierse én natuurlijk onze eigen Edward Gal die met Zonik op de 7e plaats eindigt net zoals gisteren in de Grand Prix. Voor Hans Peter Minderhoud (20ste), Madeleine Witte-Vrees (22ste) en Emmelie Scholtens (25ste) stopt het WEG-avontuur hier.

1.Isabell Werth met Bella Rose (86,246%)
2.Laura Graves met Verdades (81,717%)
3.Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle (81,474%)
4.Sönke Rothenberger met Cosmo (81,277%)
5.Patrik Kittel met Well Done de la Roche CMF (79,726%)
6. Kasey Perry-Glas met Goerklintgaards Dublet (78,541%)
7.Edward Gal met Glock’s Zonik (77,751%)
8.Juliette Ramel met Buriel K.H. (77,28%)
9.Carl Hester met Hawtins Delicato (77,219%)
10.Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD (75,821%)
11.Dorothee Schneider met Sammy Davis jr (75,608%)
12.Kristy Oatley met Du Soleil (74,605%)
13.Claudio Castilla Ruiz met Alcaide (74,103%)
14.Beatriz Ferrer Salat met Delgado (74,103%)
15.Judy Reynolds met Vancouver (73,982%)

Alle uitslagen


Negenjarige (!) Freestyle op podium

Met 9 jaar is Charlotte Dujardins Mount St. John Freestyle (v. Fidermark) het allerjongste paard vandaag in de Spécial en waarschijnlijk ook het jongste dressuurpaard dat op het WEG-podium heeft gestaan. Ongelooflijk wat Charlotte Dujardin hier vandaag laat zien met deze jonge merrie. De Fidermark-dochter duwt Cosmo met 81,474 van het podium – tenzij Isabell Werth met Bella Rose onder de 81 blijft.

De merrie blijft veel gelijker in de passage dan in de Grand Prix en in de laatste uitgestrekte draf laat Dujardin de merrie nog even alles uit de kast halen. Dressuur wordt echt weer spannend de komende jaren: wat een talent wordt hier getoond door de jonge sterren.

Score: 81,474%

Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Geniale Cosmo onder Verdades

In het eerste gedeelte van de proef van Sönke Rothenberger en de elfjarige geniale ruin Cosmo (v. Van Gogh) staat de voorlopige score steeds op 85%. Maar dan gaat het even mis in de piaffe en vervolgens gaan ook beide enerseries de mist in (twee juryleden zien de fout in de eerste serie niet en geven toch 10-en). In de laatste lijn komen er weer 10-en bij voor de geweldige passage, waarin Cosmo speelt met zijn lichaam. Met 81,277% blijft hij net onder Verdades.

Qua aanleg hoort Cosmo natuurlijk altijd boven Verdades te staan, maar het gaat niet alleen om aanleg in de Grand Prix. Het gaat ook om de exacte uitvoering van de oefeningen. Toch is er wel wat te zeuren over de jurering: het Zweedse jurylid Annette Fransen-Iacobaeus – die er overigens al een paar keer eerder op dit WK flink afweek van haar collega’s – geeft maar 77%. De rest van de juryleden zitten tussen de 80 en de 82%. Zonder Fransen was Cosmo zeker over Verdades gegaan.

Score: 81,277%

Sönke Rothenberger met Cosmo (v. Van Gogh) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl</a

Het hagelt 9’s voor Verdades en Graves

De eerste 80+score staat: 81,748% voor Verdades (v. Florett As) en Laura Graves. De juryleden buitelen over elkaar om 9’s te geven aan de uit een tuigpaardmoeder gefokte ruin die ontzettend precies en met bijna onzichtbare hulpen gereden wordt door Graves.

De dikke 81% is hoog, maar zeker niet onverslaanbaar. Gisteren werd Laura Graves met ‘Diddy’ tweede in de Grand Prix met ook dik 81%, maar de Spécial – die ligt Cosmo wel… En dan komt natuurlijk Bella Rose nog.

Score: 81,847%

Laura Graves met Verdades Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Kittel maakt het af voor Zweden

De komende jaren worden interessant in de dressuursport! Een boel jonge dressuurpaarden melden zich in Tryon aan het absolute front. De tienjarige merrie Well Done de la Roche CMF  (v. Fürstentraum) komt met Patrik Kittel bijna aan de 80%.

Well Done de la Roche heeft dit seizoen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De merrie die vorig jaar mei in Compiègne debuteerde op het hoogste niveau, piekt echt precies op het juiste moment. Patrik Kittel, die sowieso al wat te vieren had met het Zweedse team vandaag (leerlinge Juliette Ramel en landgenote Therese Nilshagen naar kür), zet in Tryon gewoon even 2-3% bij zijn gebruikelijke scores op. De merrie, die nog wat meer kan ontspannen in stap (wat sowieso geen sterk punt is van de merrie) en wat meer rust kan krijgen in de piaffe, krijgt van vier van de zeven juryleden al een score boven de 80%. Anne Gribons, Susan Hoevenaars en hoofdjury Hans-Christian Matthiesen durven het nog niet aan en blijven net daar onder.

Score: 79,726%

Patrik Kittel met Well Done de la Roche CMF Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Gal en Zonik doen er schepje bovenop in Spécial

Edward Gal doet er met Glock’s Zonik N.O.P. (v. Blue Hors Zack) een schepje bovenop in de Spécial. Het eerste drafgedeelte doen Nederlands beste dressuurruiter en de Deense hengst op dik 80% belandden. Na de stapreprise en de twee piaffes gaan er zoals gebruikelijk wat punten vanaf, maar na de uitgestrekte draf en de passage (en helaas ook een beetje piaffe)-AC-lijn komen er weer wat bij. Met 77,736% is de kür zeker.

Stukken meer vanzelfsprekend dan in de Grand Prix gaat Zonik door de baan en het jurylid bij E, Susan Hoevenaar (Australië), geeft bijna 80% voor de Spécial. In het laatste stukje is de vermoeidheid iets te zien, maar de pirouettes zijn iets minder dan in de Grand Prix grote-passen-snel-thuis. Een knappe proef, een knappe score en zondag kür!

Score: 77,736%

Edward Gal met Glock’s Zonik Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Delicato in tweede Spécial ooit naar dik 77%

Wat de Nederlanders op dit moment nog helemaal niet lukt – er weer staan met jonge paarden – lukt de Britten wel. Dat onder aanvoering van Carl Hester, die er ook al bij was op de eerste Wereldruiterspelen in 1990. Zijn tienjarige Hawtins Delicato (v. Diamond Hit) liep vandaag in Tryon zijn tweede (!) internationale Spécial en liep daarbij alsof hij de proef al jaren loopt. Enig minpuntje was een fout in de wissels, anders had het nog meer dan 77,204% kunnen zijn.

Carl Hester heeft ook al enige tijd kunnen oefenen, maar wat kan de man rijden! Een drafreprise met prachtig vloeiende overgangen en ook in de galop – waarin de jeugd van de Hannoveraan Hawtins Delicato iets meer naar boven komt – stuurt hij de Diamond Hit-zoon knap door. Een foutje in één van de series kan hij niet voorkomen, maar wat een proef! Carl Hester neemt Delicato als het ware aan de hand en loodst hem door de proef.

Score: 77,204%

Carl Hester met Hawtins Delicato Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Perry-Glas maakt het weer goed!

De Amerikanen Steffen Peters en Adrienne Lyle staan onderaan de uitslagenlijst (met beide scores onder de 70%), maar Kasey Perry-Glass maakt ’t weer even goed voor het thuispubliek. De Amerikaanse rijdt met Goerklinkgaarts Dublet (v. Diamond Hit) de Spécial van haar leven: 78,526% en de Amerikanen uit hun dak. Als ze geen foutje in de tweeërs had gemaakt had er waarschijnlijk wel een score richting de 80% in gezeten.

Deze Spécial-score is geen record voor de Amerikaanse combinatie: in Aken ging ze er met een paar tienden van een procent overheen (3e plaats, 78,787%). Maar de Spécial ligt dit Deense paard en Perry-Glas haalt er – afgezien van die fout – alles uit.

Score: 78,526%

Kasey Perry Glass met Goerklintgaards Dublet. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dalera niet zo scherp als in Grand Prix

TSF Dalera BB (v. Easy Game) liep in de Grand Prix met Jessica von Bredow-Werndl de proef van haar leven. De dochter van Van Uytert-hengst Easy Game was in de Spécial niet zo scherp als in de Grand Prix en daarmee is het dus waarschijnlijk kür voor Schneider in plaats van van Von Bredow-Werndl.

Een foutje in de eners, scheef op de AC-lijn, een beetje verzet in stap voor de piaffe. Al met al niet zo scherp en strak als in de Grand Prix. Wel weer een mooi ontspannen beeld. Swingend door het lichaam én met de oren, zoals het een Trakehner beaamt. Met 73,875% nog wel net boven Blue Hors Zack.

Score: 73,875%

Bachmann-Andersen en Blue Hors Zack laten steken vallen

Op de Grand Prix van Blue Hors Zack (v. Rousseau) en Daniel Bachmann Andersen was werkelijk niets aan te merken.  Een proef uit het boekje, precies gereden, alles zoals het hoort. In de Spécial gaat er wel één en ander mis en het zou zomaar kunnen dat Denemarken – na het mislopen van het Tokyo-ticket – straks helemaal geen combinatie in de kür heeft. Het is maar de vraag of de 73,602% genoeg is.

Score: 73,602%

Schneider met rijkunst naar 75,638%

De 75,638% van Dorothee Schneider met Sammy Davis jr (v. San Remo) is heel behoorlijk, maar misschien niet genoeg om de kür te halen. Per land mogen er namelijk maar drie combinaties naar de kür en Schneider heeft de ‘pech’ dat ze een Duitse is. Dalera TSF, Cosmo en Bella Rose komen nog.

Dorothee Schneider verstaat de kunst van het paardrijden. Sammy Davis jr is niet het paard dat van nature het meest bergopwaarts loopt en Schneider moet hem regelmatig helpen – toch ziet het er harmonieus uit. De elegante ruin maakt een foutje in de serie op de AC-lijn tussen de pirouettes en de eerste piaffe is een beetje aarzelend, desalniettemin een mooie proef.

Score: 75,638%

Dorothee Schneider met Sammy Davis Jr. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Buriel K.H. naar dik 77%

De overstap naar Patrik Kittel dit voorjaar legt Juliette Ramel (die voorheen bij Nicole Werner trainde) geen windeieren. Na de dikke 75% in de Grand Prix (eigenlijk iets ondergewaardeerd) wordt het dik 77% voor Buriel K.H. (v. Osmium) in de Spécial. De door Jonna Schelstraete opgeleide ruin passageert en piaffeert fantastisch, en laat dat nu net veel in de Spécial zitten.

Met de 77,295% neemt Juliette Ramel de leiding over van haar landgenote Therese Nilshagen en daarmee gaan er sowieso twee Zweedse combinaties mee naar de kür. Dat lukt de topcombinatie voor Zweden vast ook en daarmee laat Zweden duidelijk zien dat ze niet voor niets op de vierde plaats stonden gisteren (met minieme afstand tot Groot-Brittanië).

Na Ramel is er overigens een korte pauze: Spencer Wilton heeft zijn Super Nova II (v. De Niro) vlak voor de proef teruggetrokken, zoals hij ook al eerder in landenwedstrijden deed. In de Grand Prix hielp hij het Britse team nog aan de zilver door 74,581% te scoren in de Grand Prix.

Score: 77,295%

Juliette Ramel met Buriel Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl</a

Spanning wordt Amerikanen teveel

Na een duidelijk mindere proef van Steffen Peters en toptalent Suppenkasper, is het vandaag ook niet de dag van Adrienne Lyle en Salvino (v. Sandro Hit). De hengst die gisteren met 74,86% nog behoorlijk bijdroeg aan de Amerikaanse zilveren medaille, heeft in de Spécial veel te veel spanning. Hij staakt in één piaffe en dan gaat het hard naar beneden met de punten, want zowel onvoldoendes voor de piaffe als voor de overgang.

Aan het einde blijft er net zoals bij Peters en Suppenkasper geen 70% over. Geen kür dus voor Lyle. Sterker nog, voorlopig de laatste plaats met net aan 69%.

Score: 69,043%

Adrienne Lyle met Salvino (v. Sandro Hit) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dante Weltino steeds gecontroleerder

Dante Weltino OLD (v. Danone I) heeft zoveel dynamiek in z’n bewegingen, dat hij af en toe de controle over de achterbenen verliest. Daar kan Dressurpferdeleistungszentrum Lodbergen-cheffin Therese Nilshagen (Zweden) steeds beter mee omgaan. Ze zorgt dat hij niet té groot gaat en alles beheerst blijft. In het laatste deel gaat het nog een schepje bovenop met de pirouettes, de uitgestrekte draf en de passage en daarmee komt de score op 75,836%.

Dante Weltino en Therese Nilshagen groeien er – nog altijd onder de begeleiding van Klaus Balkenhol – steeds meer in. De elfjarige hengst wordt gaat steeds beheerster lopen en komt met een zeer goede Spécial naar dik 75%. Daarmee direct na de middagpauze de voorlopige eerste plaats. Dat is sowieso genoeg voor de kür.

Score: 75,836%

Therese Nilshagen met Dante Weltino OLD Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Viva España, dik 74% voor Ferrer-Salat en 73% voor Jurado Lopez

De Spanjaarden hebben hun Tokyo-ticket op zak en zijn niet te stoppen in de Spécial. Na de dikke 74% van de Lusitano-hengst Alcaide en Claudio Castilla Ruiz doet rounitier Beatriz Ferrer Salat het kunstje met Delgado (v. De Niro) nog eens over. 74,119% en daarmee laat Spanje zien het Olympische ticket echt verdiend te hebben. De (op papier) beste combinatie voor Spanje: Severo Jurado Lopez met Deep Impact komt er niet over met 73,166%.

Spanje stond in de landenwedstrijd met de zesde plaats nog achter Nederland, maar vandaag gaan de Spaanse combinaties dik over Team NL heen. De beste Nederlandse combinatie tot nu toe (Hans Peter Minderhoud en Dream Boy) kwam op 72,052%, de minste Spaanse combinatie zit vandaag dik over de 73%.

Score Ferrer Salat en Delgado : 74,119%/ Score Severo Jurado Lopez en Deep Impact: 73,116%

Severo Jurado Lopez met Deep Impact Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Suppenkasper: wereldpaard maar geen wereldproef

Een brede glimlach op het gezicht van Steffen Peters na een toch niet zo heel geslaagde Spécial. Te begrijpen: hij heeft namelijk een wereldpaard onder zijn kont. De in Nederland gefokte Suppenkasper (v. Spielberg) heeft ontzettend veel talent, maar loopt vandaag geen topproef. In piaffe, waarin Suppenkasper echt op een dubbeltje gaat (net zoals Rosamunde) komt er verzet en een soort bokje. De score gaat dramatisch omlaag en na nog een paar fouten blijft er aan het einde geen 70% over.

Score: 69,073%

Cennin onder Dream Boy met 71,489%

In de Grand Prix was de mond van Cennin (v. Vivaldi) nog vaak geopend en leek de elfjarige hengst wat zwaar in de aanleuning. In de Spécial was het beeld dat de vos gaf beter en tot en met de tweede pirouette stond er ook een behoorlijke score op het bord. Die tweede pirouette ging de mist in en daar bleven dure punten liggen. Met 71,489% zit er waarschijnlijk ook geen kür in voor Cennin en Madeleine Witte-Vrees.

Met die score komen Witte-Vrees en Cennin niet boven Hans Peter Minderhoud en Dream Boy uit. Zoals verwacht lijkt het er niet op dat er – buiten Edward Gal die straks om 22.20 uur aan de beurt is – nog een tweede Nederlander naar de kür gaat.

Score: 71,489%.

Madeleine Witte-Vrees met Cennin. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Spécial valt Dream Boy zwaar

Dream Boy (v. Vivaldi) is nog maar 10 en de Grand Prix Spécial in de hitte in Tryon valt hem zwaar. In de proef, waarin de zwarte hengst steeds meer op zijn tandvlees lijkt te lopen onder Hans Peter Minderhoud, sluipen richting het einde steeds meer foutjes. Beide series gaan kapot en het ziet er naar uit dat Dream Boy met deze Spécial ook niet meer in actie hoeft te komen in de kür met een score van 72,052%. Nog steeds een behoorlijke score voor een proef met fouten.

Er zit nog best wat in het vat, maar op dit moment moet Hans Peter Minderhoud er nog teveel aan rijden om het er vanzelfsprekend en licht uit te laten zien. Zich meten met de absolute wereldtop is op dit moment nog niet aan de orde.

Score: 72,052%

Hans Peter Minderhoud met Dream Boy Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl</a

Bel voor Vilhelmson

Met 73,016% was het Zweedse streepresultaat in de Grand Prix voor Tinne Vilhemson-Silvfén en Don Auriello (v. Don Davidoff). Daarmee was de kans sowieso al klein dat ze door mocht naar de kür aangezien er per land maar drie combinaties door mogen. Maar de Zweedse verknalt het zelf in de Spécial, ze begint met een serie waar het galopappuyement is gevraagd en daarmee klinkt de bel. -2% dus en zo blijft er 71,632% over.

Score: 71,632%

Alcaide doet alles voor Castilla Ruiz

De mogelijkheden als dressuurpaard van Alcaide (v. Lobito) zijn niet enorm, maar deze Lusitanohengst doet echt alles om het zijn ruiter Claudio Castilla Ruiz naar de zin te maken. Een echt team om naar te kijken en daarmee wordt het vanzelf mooi. De jury komt uit op 74,103 % en het publiek gaat op de banken. Overigens is de publieke belangstelling ook bij de Grand Prix Spécial, net zoals de twee dagen Grand Prix, matig te noemen voor een Wereldkampioenschap.

Score: 74,103%

Claudio Castillo Ruiz met Alcaide Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Geen revanche voor Scholtens en Apache met 70,562%

Je kunt er de meest Oranje bril voor opzetten, maar ook met die bril is er maar een conclusie. Emmelie Scholtens en Apache (v. UB40) presteren – ten opzichte van hun prestaties in het afgelopen seizoen – onder hun kunnen in Tryon. Er verschijnen onvoldoendes op het protocol voor de piaffes (waarin de takt ontbreekt) en de twee enerseries gaan de mist in. Het wordt 70,562% in de Spécial en dat is zo’n 2 a 4 procent lager dan eerdere scores in dit seizoen.

Na het kapot gaan van de eerste serie eners, toont Scholtens op de AC-lijn maar zeven in plaats van negen wissels. De dikke 70% is niet genoeg om bij de beste 15 te komen en dat betekent dat de Wereldruiterspelen hier ophouden voor Scholtens en Apache.

Score: 70,562%

Apache (v. UB40) en Emmelie Scholtens
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl</a

Je moet er van houden: Mister X en Inessa Markulova

Je moet er van houden, Mister X en Inessa Markulova. De juryleden doen dat vaak en ook in Tryon scoort de Russische combinatie behoorlijk punten. Bijna 72,5% om precies te zijn.

Score: 72,477%

Bijna 74% voor Vancouver en Judy Reynolds

De door Gerard Korver gefokte Vancouver K (v. Jazz) heeft met Ierlands dressuurtrots Judy Reynolds al eens hoger dan 74% gelopen in de Spécial, maar voor dit seizoen is de 73,997% in ieder geval de beste GPS-score. De ruin, die door Reynolds al regelmatig is omschreven als een compleet gekkenhuis, heeft weer een mooie prestatie op zijn lijstje erbij: na een Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen (Rio de Janeiro 2016) heeft hij nu ook op de Wereldruiterspelen gelopen en het zou zomaar kunnen dat hij ook naar de kür mag. .

Score: 73,997%

Faurie en Dono di Maggio niet naar kür

De 70,35% voor de Brit Emile Faurie met Dono di Maggio (v. Dimaggio) is niet genoeg to make the cut. In de Grand Prix kwam Faurie nog op een 22ste plaats terecht met bijna 73%, maar deze score in de Spécial (met foutjes) doet het duo (voorlopig) onderaan de uitslagenlijst belanden.

Score: 70,35%

Kittel-clan stijgt boven zichzelf uit

Patrik Kittel steeg gisteren enorm boven zichzelf uit door naar dik 78% te rijden met de merrie Well Done de la Roche CMF (v. Fürstentraum), waar hij eerder dit seizoen steeds zo rond de 75% zat. Maar ook de rest van de Kittel-clan doet het goed in Tryon: dat gold zeker voor de tot vorig seizoen door Nicole Werner gecoachte Juliette Ramel met Buriel KH (75,248% in de Grand Prix), maar ook voor het nichtje van Kittels vrouw Lyndal Oatley. De Australische Kristy Oatley komt met Du Soleil (v. De Niro) op 74,59% in de Spécial, een nieuw PR  voor de combinatie.

Score: 74,59%

Laurence Roos met Fil Rouge naar 70,471%

Laurence Roos was met Fil Rouge (v. Stedinger) de beste combinatie voor België in de Grand Prix en haalde met 70,978% (29ste plaats) als enige Belgische de Spécial. Voor de kür is de 70,471% in de GPS van vandaag niet genoeg, maar de hand van Roos gaat trots omhoog na de proef. De amazone die het afgelopen seizoen steeds zo rond de 70% heeft gescoord, doet dat in Tryon ook twee keer.

Score: 70,471%

Laurence Roos met Fil Rouge
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

15 naar kür

Voor 47 dressuurcombinaties zit het hele Tryon-avontuur er na zes minuten in de Grand Prix al weer op. Van de 77 combinaties in de Grand Prix, mogen er vandaag namelijk maar 30 in de baan komen in de Grand Prix Spécial. Om 16.30 uur (Nederlandse tijd) gaat de strijd om de individuele medailles én één van de vijftien plaatsen in de kür los. Horses.nl houdt een liveblog bij.

Op basis van de verrichtingen in de Grand Prix is het waarschijnlijk dat Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Britannië en Zweden elk drie combinaties (maximale aantal per land) door krijgen naar de kür. Op basis van de uitslagenlijst van de Grand Prix zouden de drie overgebleven plaatsen dan voor Severo Jurado Lopez met Deep Impact (v. De Niro), Edward Gal met Glock’s Zonik (v. Blue Hors Zack) en Zonik’s vader Blue Hors Zack (v. Rousseau) met Daniel Bachmann-Andersen zijn. Maar zelfs in de dressuur is niet alles te voorspellen – een fout is, zelfs voor topcombinaties, snel gemaakt.

Live uitslag

Klik hier voor de (live) uitslagen

Starttijden Nederlandse combinaties

Emmelie Scholtens en Apache (v. UB40) – Grand Prix: 72,733% (23ste plaats) – Starttijd: 17.40 uur
Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy N.O.P. (v. Vivaldi) – Grand Prix 73,649% (17e plaats) – Starttijd: 18.30 uur
Madeleine Witte-Vrees en Cennin (v. Vivaldi) –  Grand Prix: 72,997% (20ste plaats) – Starttijd: 18.40 uur
Edward Gal en Glock’s Zonik N.O.P. (v. Blue Hors Zack) – Grand Prix: 77,175% (7e plaats) – Starttijd: 22.20 uur

Vanaf 22.00 uur is de Grand Prix Spécial te volgen op Eurosport. Voor wie alles wil zien, is de livestream van FEI.tv de enige optie. 

Format dressuur in Tryon

Woensdag 12, donderdag 13, vrijdag 14 en zondag 16 september zijn de dressuurdagen. Op 12 en 23 september wordt de landenwedstrijd Grand Prix verreden, waarna de teammedailles worden verdeeld. Vrijdag 14 september is de Grand Prix Special, waarin de beste 30 combinaties uit de Grand Prix aan start komen. Zondag 16 september is de kür op muziek, waarin de beste 15 combinaties uit de Special starten, met een maximum van drie combinaties per land.

Handige links

Klik hier voor het verslag van het eerste deel van de Grand Prix

Klik hier voor het verslag van het tweede deel van de Grand Prix

Programma
Startlijsten
TV-tijden
Livestream

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

4 reacties op “Werth wint weer, Graves zilver, Dujardin brons

 • Nick

  We moeten ons toch zo langzamerhand wel achter de oren gaan krabben. Waar gaat het mis met de Nederlandse dressuursport?? Onze ruiters hebben de beste sponsoren maar bij lange na niet de beste paarden. En dan de manier van rijden….. echt niet de fijnste manier van voorstellen. Een uitzondering daar gelaten. Ik vind het zorgwekkend dat dit team op dit moment het beste zou zijn wat Nederland te bieden heeft. Trainers en ruiters: kijk eens verder dan je neus lang is. Er rijden een aantal prachtige voorbeelden mee in Tryon die laten zien hoe het wel hoort!!

 • Adri Zekveld

  Dat ben ik roerend met je eens, Nick. De N.L.fokkers daarentegen doen het zo slecht nog niet.

 • Lin

  Klopt Nick. Van een strijd om plaats 1 en 2 naar misschien brons en nu mogen we dolgelukkig zijn als er überhaupt een Nederlander in de individuele finale staat. En dat binnen 10 jaar…
  Maar is dit geen landelijke trend in de totale dressuursport? Ik zie alleen nog maar individuen op hun eigen eilandje (ivoren toren?), met dure spullen en dure paarden, maar echt paardrijden?
  En als ik goed luister: de echte paardenmensen van vroeger hebben er geen verstand van en wij wel.
  Kijk maar hoe gevestigde namen in de paardenwereld steeds aangevallen worden. Maar wat is er mis met wat gezond verstand en (daar gaan we weer…) klassieke inzichten?

 • Alvera

  Helemaal met Nick eens. Goede rijkunst is er genoeg te bewonderen in Tryon.
  Maar wat een verschil met wat er gewaardeerd wordt in Nederland. Balans, harmonie en hals lengte zijn ver te zoeken. Kort in de hals en in een zeer hoog tempo paarden voorstellen daarentegen wel. Dat wordt omhoog gepunt. Als de basis verkeerd bezig is dan houd ik mijn hart vast voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.