Ga naar hoofdinhoud

Ontknoping WB Dressuur: Werth flikt het, mét foutje

Liveblog
Isabell Werth en Weihegold OLD Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Isabell Werth scoort de hattrick! Met Weihegold OLD (v. Don Schufro) laat ze een steekje vallen in de eners, maar de waanzinnige piaffe-passagetour brengt haar bovenaan het scorebord. "Ik was zo dichtbij de perfecte rit! En toen maakte ik dat foutje in de eners. Maar de rest was perfect", lacht ze na afloop. Laura Graves scoorde ook een hattrick, maar dan in tweede plaatsen: net als in Omaha en Parijs staat ze tweede achter Werth. Als laatste starter stootte Helen Langehanenberg met Damsey FRH nét Daniel Bachmann Andersen en Blue Hors Zack van het podium, en wint tot haar grote vreugde het brons.

Langehanenberg op het podium

19.22 uur: Een vloeiende kür van Helen Langehanenberg en Damsey FRH (v. Dressage Royal) brengen hen op het podium! De aanleuning kan bijna niet stiller, de stap is zoals altijd enorm en foutjes maken doet Langehanenberg ook niet. Mooie wisselseries, kleine pirouettes. De moeilijkheidsgraad ontvangt de ultieme tien. Wat probleempjes met de rem aan het einde van haar kür doen haar bijna op de jurytafel van voorzitter Magnus Ringmark belanden. De amazone is dolgelukkig met 86,571%. “Ik heb hier geen woorden voor. Er is gebeurd wat ik bijna niet voor mogelijk had gehouden.”

Werth met fout naar leiding

19.12 uur: Waar Weihegold OLD (v. Don Schufro) gisteren nog iets ’terughing’ in de piaffes is daar vandaag geen sprake van. De piaffe en passagetour waren zoals alleen Weihegold dat kan. Werth maakt het héél spannend door een steekje te laten vallen in de eners, waar twee foutjes in sluipen. Een reservelijn heeft Werth niet in haar kür, dus overdoen kan niet. Voor de rest kon het beeld bijna niet meer vanzelfsprekend. De 90%-score wordt het vandaag niet, maar de 88,871% is genoeg om boven Graves te komen.

Perry-Glass en Dublet net onder Zack

19.02 uur: De piaffe-passagetour van Goerklintgaards Dublet (v. Diamond Hit) onder Kasey Perry-Glass ziet er absoluut moeiteloos uit. Verder een correcte draftour, die misschien nog net iets aan expressie mag winnen. Dublet staat heel klein aan de hulpen, is licht in de aanleuning en de hele ronde doet daardoor zeer harmonieus aan. Prachtige piaffepirouette als afsluiter! 84,975%

Nieuw PR voor Bachmann Andersen & Zack

18.52 uur: Daniël Bachmann Andersen, de jongste deelnemer in Gothenburg, en Blue Hors Zack (v. Rousseau) De passages zijn uit het boekje: actief, opwaarts en gedragen. De piaffes correct, maar niet het meest expressief. Hoge moeilijkheidsgraad, met onder andere een galop zig-zag afgewisseld door pirouettes. Mooi opwaartse series. Prachtig staaltje rijden! Het publiek is het daarmee eens en applaudisseert al ruim voor het afgroeten. 85,468%, waarbij drie juryleden hem boven Graves zien.

Laura Graves legt de lat hoog

18.42 uur: Op heroïsche muziek gaan Laura Graves en Verdades (v. Florett As) vol power naar het einde van hun kür. De eerste tienen verschijnen op het scorebord. Grote wisselseries, kleine pirouettes. In de serie om de pas is één wissel achter wat klein. Graves laat verder niets aan het toeval over en rijden een krachtige, vloeiende ronde. 87,179%. ‘Always a bridesmaid…’, reageert Graves met een iets wrange glimlach na afloop.

Minderhoud voorlopig vijfde

18.33 uur: Glock’s Dream Boy N.O.P. (v. Vivaldi) en Hans Peter Minderhoud maken het gelijk aan het begin van de kür even spannend door kort stil te vallen voor de eerste piaffe. Ook in de tweede piaffe zit een hapering. Passages zijn wel enorm van de grond, en de hele proef oogt los door het lijf. Heel kleine hapering aan het einde van de tweeërs, en ook de eners (met name naar rechts) zouden mooier doorgesprongen kunnen zijn. Mooie verruimingen en zijgangen, super laatste lijn piaffe en passage. Met 80,286% voorlopig vijfde.

Apache in topvorm

18.22 uur: Emmelie Scholtens en Apache (v. UB40). Zijn in zeer goede vorm! Prachtig silhouet en een expressieve draftour, hoewel de piaffes iets voorwaarts zijn. In de uitgestrekte stap is Apache iets afgeleid, maar blijft doorstappen. Goede en foutloze galoptour. Op de laatste lijnen piaffe-passage verliest Apache even het ritme en galoppeert aan, maar dat was dan ook de enige smet op deze prachtige kür. Ook het publiek kan hun enthousiasme amper inhouden en barst al voor het halthouden in klappen uit. 80,782%

Kittel krijgt ovatie

18.11 uur: De 12-jarige hengst Salvino (v. Sandro Hit) en de Amerikaanse Adrienne Lyle herhalen hun sterke punt, de piaffe en passage, regelmatig. Geen fouten, mooie drafappuyementen, ook in passage en de hele proef een mooie stille aanleuning. De stap oogt wat gespannen, maar is zuiver. De series zijn iets onzeker, maar allemaal goed doorgesprongen. 81,832%.

18.02 uur: Patrik Kittel en Delaunay OLD (v. Dr. Doolittle) laten zeker een meer sprankelend en opwaarts beeld zien dan in de Grand Prix gisteren. Op muziek van Guns ’n Roses laten ze een sterke kür zien. De verzamelde stap is wat gespannen, de piaffes goed van de grond maar iets onrustig in de aanleuning. De laatste piaffe wordt met een struikel ingezet. De wisselseries zijn groot doorgesprongen, maar mogen meer bergop, vooral de tweeërs. Het thuispubliek geeft de zeer blije Kittel een staande ovatie. 82,464%.

Tinne Vilhelmson en Don Auriello als leiders de pauze in

17.30 uur: Zweedse routiniers Tinne Vilhelmson-Silfvén en Don Auriello (v. Don Davidoff) rijden een gladde kür, hoewel de passage van de inmiddels 17-jarige ruin wel wat aan uitdrukking heeft verloren. Technisch kent hij zijn taak en laat dan ook geen steken vallen. Pirouettes met één hand gereden, mooie piaffes (inclusief een goed gedragen piaffepirouette) en het Zweedse thuispubliek barst al in applaus uit ver voor het afgroeten. 80,718%.

17.19 uur: Na een heel sterk seizoen zijn Daily Mirror (v. Damon Hill) en Benjamin Werndl uitgerekend tijdens de finale niet in hun absolute topvorm. ‘Ken’ oogt erg fris, maar loopt in de galoptour – waar ze normaal in uitblinken – tegen wat foutjes aan. De tweeërs gaan mis en Daily Mirror verliest impuls net voor de tweede galoppirouette. Mega uitgestrekte stap, mooie appuyementen en een goede passage. De piaffe mag meer afdruk hebben. Met 79,118% net onder Reynolds.

Reynolds herpakt zich

17.09 uur: Maria Caetano en haar imposante Lusitano schimmelhengst Coroado (v. Rubi) rijden een harmonieuze, correcte ronde, maar de hele kür, op muziek van de Pirates of the Caribbean, oogt wat mat. Met 76,393% scoren ze dan ook wat onder hun kunnen.

16.59 uur: Waar Judy Reynolds en Vancouver K (v. Jazz) gisteren nog bomvol spanning zaten, is ‘JP’ vandaag veel meer op zijn gemak. De mond is nog steeds erg onrustig en de eerste piaffe wat onzeker in het ritme, maar verder een een goede kür zonder grote fouten. 79,35%.

16.50 uur: De tegenwoordig voor Frankrijk rijdende Morgan Barbancon Mestre en Sir Donnerhall II OLD (v. Sandro Hit) beginnen hun kür direct met een mega uitgestrekte galop, gevolgd door een pirouette en een wisselserie. De moeilijkheidsgraad ligt hoog (potentieel een 10), maar technisch kan er nog wel wat beter. De aanleuning is wat wiebelig en het verzamelde werk nog erg voorwaarts. 74,511%.

De eerste starters

16.39 uur: De Zuid-Afrikaanse Tanya Seymour bijt met de 17-jarige Ramoneur (v. Rohdiamant) het spits af, maar heeft – net als gisteren – wat problemen in de aanleuning en met het ritme van de piaffe: 65,164%. De Russin Regina Isachkina en de beeldschone Sun of May Life (v. San Amour) zijn wat beter in vorm dan gisteren, maar de pas tienjarige hengst wil nog iets te graag naar beneden duiken in de aanleuning: 69,325%. Direct daarna zien we weer een San Amour-zoon in de baan: Sandro D Amour onder Olga Safronova. Ze rijden een kür op dramatische muziek, waarbij de ruin een mooie piaffe-passage in huis heeft, maar gespannen stapt, onrustig is in de mond en staart en wisselfoutjes maakt: 67,886%. De voor de Dominicaanse Republiek uitkomende Yvonne Losos de Muniz en de  in Nederland door Fransje van der Meer opgeleide Aquamarijn (v. United) hebben ook vandaag last van spanning. De talentvolle merrie is kort in de hals, heeft vaak de mond open en komt weinig tot dragen: 68,868%.

Hattrick voor Isabell?

16.10 uur: Isabell Werth kan vandaag in een uitverkocht Scandinavium met Weihegold OLD de hattrick van gewonnen wereldbekerfinales op een rij volmaken, iets wat alleen Anky van Grunsven eerder deed, zowel met Salinero (’04, ’05 en ’06)  als met Bonfire (’95, ’96 en ’97). Alle 18 deelnemers van de Grand Prix van gisteren haalden de kürfinale (de eis was een minimale score van 60%), en komen vandaag zodoende allemaal aan start. Er is geloot op volgorde van de uitslag van gisteren, onderverdeeld in groepjes van vijf. De beste 5 van gisteren komen dus vandaag in de laatste groep aan start.

Handige links

Klik hier voor de starlijst

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de Livestream (FEI TV – Betaald)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.