Ga naar hoofdinhoud

17 hengsten door op mindere derde dag

48 (v. Chaman) Foto: Jacquelien van Tartwijk

Op de derde dag van de KWPN Hengstenkeuring werden 17 van de 44 hengsten in de kooi doorverwezen naar de tweede bezichtiging. De jury zag ’s ochtends een wisselend beeld op de straat, en dat beeld werd in de springkooi bevestigd. We zagen een paar goede hengsten, maar ook een aantal mindere goden.

De middengroep was duidelijk minder dan voorgaande dagen, meende de jury. Twee hengsten die wel beschikten over de nodige springcapaciteit en een mooie afstamming werden niet doorverwezen vanwege een toontredende stand van de voorbenen.

Meer macht

Cidane, Carrera VDL en Chaman waren met respectievelijk twee, drie en drie doorverwezen hengsten de vaders die de beste zaken deden op deze donderdag. De eerste nakomelingen van Cidane, die opvallen met een mooie voorhand, beschikken niet allemaal over evenveel vermogen. Juryvoorzitter Cor Loeffen: “Ze mogen soms wat meer macht op de sprong laten zien.”

Moederlijn telt

De hengsten van Carrera VDL waren over het algemeen atletisch en lieten goede sprongen zien. Zo ook Kruimeldief, cat.nr 39 (Carrera VDL X Little Rock), maar deze kreeg toch geen groen licht. Dat kreeg de wat gewoon aandoende Kincsem, cat.nr 40 (mv. Ginus), wél, maar deze hengst werd door de jury geroemd vanwege zijn natuurlijke sprongen en de moederlijn met veel prestatie. Loeffen: “In negatieve zin letten we nu nog niet op de moederlijn – dat komt straks in Den Bosch. Maar een lijn met veel prestatie heeft nu uiteraard al wel een streepje voor.”

Ruig

Het beeld dat de nakomelingen van Chaman lieten zien was wisselend, zegt Loeffen. “Het exterieur valt niet altijd mee, dus we zijn heel blij als deze hengsten goede sprongen laten zien.” Cat.nr 48, Kaiden GPH (mv. Crawford) gefokt door Sannah Angenent-de Bruijn en in eigendom van Rinus Blom uit Etten-Leur, sprong het meest in het oog. “Hij lijkt het meest op zijn vader en sprong ruig”, aldus Loeffen.

Veel indruk

Een applaus(je) was er voor nummer 35 (Carembar de Muze x Argentinus), gefokt door C. Fleming en in eigendom van Van Kooten en Tewis. De vos maakte dan ook veel indruk met zijn mooie techniek. Datzelfde geldt voor cat.nr 31, de stoere bruine hengst Kay (v. Carambole x Chin Chin). De hengst is gefokt door en in eigendom van Gerard Korbeld in Nijverdal; de eigenaar van Carambole.

Klik hier voor de overzichtspagina.
Klik hier voor de liveblog van de derde dag.

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook