Ga naar hoofdinhoud

Ely VDL luidt IBOP-jaar uit met topscore

Foto De Paardenkrant

Zirocco Blue-dochter Ely VDL slaagde vorige week met 89 punten voor de IBOP-test in Tolbert. Hiermee behaalde het fokproduct van VDL Stud de hoogste IBOP-score van de driejarige springmerries in 2012. “Een zeer compleet springpaard uit één van de beste bloedlijnen van Nederland”, oordeelde Henk Dirksen, die met Arnold Kootstra en Bart Henstra de beoordeling verzorgde. Veertien van de 21 springpaarden en negen van de zestien dressuurpaarden slaagden. 

Ely VDL, een dochter van het internationale springpaard Lely VDL (v. Emilion), liet een top verrichting zien. “De Zirocco Blue-dochter laat zich uitstekend rijden en bewerken en staat zeer goed aan de hulpen. Ze galoppeert met zeer veel kracht en balans. Bij het springen is ze ongelofelijk vlug van de grond. Ze springt goed met de schoft omhoog, opent achter zeer goed, drukt krachtig af en toont veel vermogen. Een heel compleet paard met veel gemak”, sprak Dirksen lovend. Ely VDL verdiende een 8,5 voor galop en een 9 voor de overige onderdelen.
Volgens Eelke Bruinsma, die samen met amazone Elisah Aarts de merrie voor de IBOP klaarmaakte, leek Ely VDL van begin af aan al goed. “Deze merrie heeft haar lichaam heel erg mee, waardoor ze zich goed laat bewerken.” De merrie is nu drachtig van Everglade VDL (v. Kashmir van Schuttershof) en wordt waarschijnlijk fokmerrie. “Als fokker wil je een beste merrie voor de fokkerij bewaren, maar eigenlijk horen die beste paarden in de sport. Dat blijft een moeilijke afweging”, aldus fokker en eigenaar Wiepke van de Lageweg.

Een andere topper was Dartuna-E (v. Colman), die met 80 punten slaagde. Dartuna-E viel met name op door haar vermogen, waarvoor ze een 9 verdiende. “De Colman-dochter is een goed, compleet springpaard. Aanvankelijk twijfelden we of ze vlug genoeg zou zijn, maar hoe moeilijker en hoger de hindernissen werden, hoe vlugger zij werd”, aldus de jury.

Bij de dressuur slaagden twee merries met 80 punten: de achtjarige Zuloma (v. Sandro Hit) en de over veel dressuurallure beschikkende Erinosa (v. Wynton). “Hoewel de achtjarige Sandro Hit-dochter pas kort onder het zadel is, liet zij zich goed rijden en bewerken. Haar stap is zuiver en actief en in de draf toont ze een goede beentechniek”, vertelt Dirksen.
De driejarige Erinosa (v. Wynton) leek in de proef erg gespannen, maar in de groep verbeterde zij zich sterk en ontspande ze. “In de stap laat ze vanwege spanning nog wat punten liggen, maar in draf heeft ze een goed achterbeengebruik en valt haar goede gedragenheid op. Haar galoppade is actief en goed van ruimte”, lichtte Dirksen toe. Door te slagen voor de IBOP is Erinosa elite. Eerder dit jaar werd ze reservekampioene van de centrale keuring in Drenthe.

Lees zaterdag meer over de IBOP in Tolbert in De Paardenkrant.

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook