Ga naar hoofdinhoud

Even Drachten bellen

Opinie
Het nieuws over het WFFS (Warmblood Fragile Foal Syndrome) volgt elkaar snel op. Bij Horses.nl besteden we – mijns inziens terecht – volop aandacht aan dit genetische defect. Het NRPS, het KWPN en individuele hengstenhouders begonnen de afgelopen weken met het testen van hun dekhengsten om de fokkers ook eindelijk te gaan informeren. Dan zijn ze bij het KFPS toch al een stukje verder...

Mijn collega Jacquelien van Tartwijk schreef vorige week een column waarin ze weliswaar erkende dat WFFS een probleem is, maar toch ook stelde: “Als het echt relatief veel voorkwam … dan zouden in de wandelgangen de alarmbellen toch echt eerder hebben geklonken en waren de veterinairen in Nederland vast beter geïnformeerd.”

Niet gemerkt

Je zou het inderdaad hopen, maar het stuk dat Dirk Willem Rosie eerder schreef over de ‘Dovemansoren’ van het KWPN en het feit dat er toch steeds meer meldingen komen van populaire hengsten die drager zijn van het gen, doen anders vermoeden. Veulens kunnen al in een eerder stadium van de dracht geaborteerd zijn, waardoor niet elke fokker gemerkt heeft wat er precies aan de hand was en dierenartsen niets gezien hebben. In haar column uitte Van Tartwijk ook haar zorgen over onderzoek naar collageenafbraak bij Friezen. Dat levert weliswaar geen dode veulens op, maar uit zich bij volwassen paarden in allerlei (ernstige) aandoeningen. Zij ziet dit als een veel groter probleem dan WFFS en dringt aan op nader onderzoek.

Inspanningen

Het was wellicht niet zo bedoeld, maar als Friezenliefhebber vond ik deze U-bocht in haar redenatie toch wat cru. Als er nou één stamboek is dat zich de laatste jaren uitputtend heeft ingespannen om genetische defecten aan te pakken, tests beschikbaar te maken voor alle fokkers en openheid van zaken te geven over dragerschap van haar dekhengsten dan is het wel het KFPS.

Samen met onder meer de Universiteit Wageningen en de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is het genoom van het Friese paard al in een vroeg stadium ontrafeld. Onderzoek naar de genen voor dwerggroei en waterhoofd bij veulens heeft ertoe geleid dat elke Friese merriehouder al jaren eenvoudig kan uitvinden of zijn paarden drager zijn. Vorig jaar is zelfs besloten dat alle nieuwe stermerries standaard getest worden, evenals alle merries waarvan een veulen wordt geregistreerd. Ook is van alle beschikbare dekhengsten de dragerstatus bekendgemaakt.

Dragers óók waardevol

De communicatie van het Friese stamboek is er bovendien op gericht om paniek over dragerschap bij dekhengsten te voorkomen. En om duidelijk uit te leggen dat ook hengsten die drager zijn van het gen dat één van deze defecten veroorzaakt, waardevol kunnen zijn. Zolang je ze maar gebruikt bij geteste merries, die géén drager zijn.  Voor een stamboek met een beperkte genetische basis, zoals het Friese stamboek, is het van groot belang om geen veulens met het badwater weg te gooien. Dragerhengsten kunnen veel andere waardevolle eigenschappen hebben die je graag wilt behouden in je fokkerij.

Niet opgehouden bij dwergen en waterhoofden

Het KFPS is overigens niet opgehouden bij dwerggroei en waterhoofd, aandoeningen die voorheen tot veel problemen bij Friese veulens leidden. Het onderzoek naar aortarupturen en zomerexceem is nog in volle gang. Hopelijk leidt dit tot een nog gezondere populatie, zonder de genetische basis van het ras verder te versmallen. En hoewel de kans minimaal is dat ook Friezen drager kunnen zijn van het WFFS-gen, heeft het stamboek wel direct besloten om een steekproef te doen. Jacqueliens oproep om vooral door te gaan met onderzoek is in Friesland dan ook níet aan dovemansoren gericht.

Telefoontje

Omdat er met enkele populaire rijpaardhengsten bijzonder veel gefokt is, bestaan ook binnen de andere Nederlandse stamboeken zorgen over versmalling van de genetische basis. Het belang van het inperken van inteelt staat echter niet overal prominent op het netvlies. Met het opduiken van het WFFS-probleem zullen veel fokkers geneigd zijn bepaalde hengsten en lijnen te gaan mijden. Dat kan betekenen dat inteelt een prominenter probleem wordt voor bijvoorbeeld het KWPN. Mochten stamboekbestuurders nu met hun handen in het haar zitten over hoe ze verder moeten met de ophef rondom WFFS, dan heb ik nog wel een tip. Bel even met het Drachten, daar hebben ze ruimschoots ervaring met dit soort dingen.

Mirjam Hommes
Freelance-medewerker Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

3 reacties op “Even Drachten bellen

  • Rixt

    Een goed stuk. Zat ook met verbazing de column van Jacquelien te lezen. Veel stamboeken kunnen inderdaad nog wat van het KFPS leren.

  • Erna

    En hoe zit het met de aandoening slokdarmverlamming, denk dat daar ook is onderzoek naar moet komen, vooral als een populaire hengst zoiets zou doorgeven

  • Arie

    Klopt, de Friezen zijn veel radicaler met het uitroeien van ongewenste eigenschappen. Het vos-gen is vrijwel uitgebannen, de witte haren worden ook flink aangepakt. Nu nog de echte erfelijke gebreken net zo voortvarend te lijf gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook