Ga naar hoofdinhoud

90/90-merrie Jillz S wint ook op Dag van het Gelders Paard

Geert van der Es en zijn fokproduct Jillz S

Jillz S (Alexandro P x Jetset-D x Zep) ontving op de stamboekkeuring in Didam al de megascore van 90/90 en was vandaag opnieuw de beste. De merrie die nauw verwant is aan WK-selectiewinnaar Henkie (v. Alexandro P) en de afgelopen voorjaar goedgekeurde Jupiler S (v. Charmeur) werd op de Dag van het Gelders Paard in Ermelo twee keer gehuldigd als kampioene, bij de driejarigen en in het dagkampioenschap. 

In een kopgroep van vijf merries, ging de voorkeur van de jury uit naar de door Geert van der Es uit Een gefokte Jillz S – die net zoals de veulenkampioene komt uit de Amanda-stam van de familie Hekkert. Jillz S van voormalig KNHS-penningmeester en huidige voorzitter van de stichting N.O.P., Ieko Sevinga uit Nijkerk (die zelf zijn merrie geen kampioen zag worden omdat hij op vakantie is in Italië) werd door de jury beschreven als een merrie met veel lengte die zeer goed kan bewegen. “Ze staat goed in het Gelderse type, heeft uitstraling, lengte, een zeer goede stap en draven doet ze met ruimte, bergop en krachtig.”

In het algemeen kampioenschap won Jillz S opnieuw, nu van de kampioene bij de oudere merries, Iareska (Vitens x Fortissimo) van R.G. van der Schaft uit De Meern.

Vijf merries naar NMK

Alle vijf de merries in de kopgroep mogen het op de NMK nogmaals tegen elkaar opnemen. Tweede werd de Danser-merrie Josephine (Zendgraaf x Nando) van C.F. Post uit Eemnes, die subliem in het Gelderse type staat, maar het van Jillz S verloor op de lengte in het lichaam en de bewegingen. Derde werd Jo-Amanda (Alexandro P x Amanda II), de volle zus van de kampioene bij de veulens. Zij werd geboren bij de familie Hekkert en staat net zoals Jillz S op naam van Ieko Sevinga. De kopgroep werd gecompleteerd door Jorien Tilde (Rubus B x Koss) van H.J. en F.J. Peters uit Stokkum en de Gelderse fokker van het jaar Gerrit te Bokkel uit Eerbeek en Jia-Lia van de Kranshoeve (Ginus x Koss) van J.J. van Arkel uit Daarle.

Veulens

Veulenkampioene Mia-Amanda

Gouden ‘Hekkert-combinatie Alexandro P x Amanda II levert weer kampioen

De gouden combinatie van Alexandro P x de ster preferente Amanda II (Farrington x Zep) heeft voor de zoveelste keer een kampioen opgeleverd. Op de Dag van het Gelders Paard in Ermelo mocht Mia-Amanda, geboren in de stallen van broer en zus Henk en Ria Hekkert uit Wijhe, naar voren komen als kampioen. Een week voorafgaand aan de keuring werd het merrieveulen al verkocht aan René Grijzenhout en Steven en Dominique Ruiters.

De combinatie van Alexandro P en Amanda II leverde alle voorgaande keren een grote, lang gelijnde bruine veulens op met veel front. Mia-Amanda is de eerste vos uit de combinatie. Ze heeft op stand de hals er net even wat minder opstaan, maar in beweging maakt ze dat helemaal goed: “Bewegen doet ze met veel houding, bergopwaarts en daarin kan ze zeer goed schakelen”, aldus juryvoorzitter Reijer van Woudenbergh.

Reservekampioen van Floris

In de kampioensring nam Mia Amanda het met succes op tegen het kopnummer van de hengstveulens Monter van Heemstate (Floris BS x Upperville x Ahoy), gefokt bij J.G.B. de Korte in Leende en geregistreerd bij Wemke Staatsen in Emmer Compascuum. “Een correct gebouwd veulen, lang gelijnd en met veel front. Bewegen deed hij met veel expressie en altijd bergop”, aldus de voorzitter.

Veel kwaliteit bij de veulens, 16 door naar Ermelo

De kwaliteit bij de veulens was hoog dit jaar op de Dag van het Gelders Paard. Alle veulens gingen naar huis met een eerste premie, 10 merrieveulens mochten terugkomen in de kopgroep en bij de hengstveulens lag dit aantal op 8. Zowel bij de merrie- als bij de hengstveulens mogen 8 veulens door naar Ermelo, waarmee dus in totaal 16 veulens zijn doorverwezen.

Klik hier voor de catalogus en uitslagen (zodra beschikbaar hier te vinden)

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook