Ga naar hoofdinhoud

HK Westfalen: Venijn zit in de staart

Update
Cat.nr 43 (Vitalis x Ampère) - Foto: still ClipMyHorse.tv
Cat.nr 43 (Vitalis x Ampère x First Final), zelfgefokt door Eugène Reesink, stelde zich met zijn presentatie aan de longeerlijn en op de straat kandidaat voor de kampioenstitel op de Westfaalse keuring. En ook twee andere zeer opvallende dressuurhengsten hebben een Nederlands tintje: cat.nr 42 (Van Vivaldi x Fidermark) en de fantastische uitsmijter cat.nr 44 (Zack x Don Schufro). Morgen wordt de keuring vervolgd met het vrijbewegen en -springen. Volg het live via ClipMyHorse.tv

Niets zit cat.nr 43 in de weg om kampioen te worden. Hij is Westfaals geregistreerd, vader Vitalis staat met zijn prestaties op Lichte Tour-niveau weer helemaal in de spotlights en uit de directe moederlijn komen twee Grand Prix-paarden (onder andere Artemis van Richard Davison). Bij de andere dressuurhengsten is sport in de moederlijn – overigens net zoals in Oldenburg – vaak ver te zoeken.

Reesink is een van de weinigen die Vitalis in 2013 heeft kunnen gebruiken (en dus in 2014 een veulen had), dat was het eerste jaar dat hij in Amerika stond.

‘Nog nooit zo’n drafwonder gehad’

Reesink verkocht de helft van deze cat.nr 43 dit najaar aan Andreas Helgstrand. De hengst die Valverde gaat heten wordt niet verkocht en gaat waarschijnlijk ook naar de KWPN hengstenkeuring, zo laat Reesink weten. Ondanks de grote (internationale) belangstelling, wil Andreas Helgstrand niets van verkopen weten: “Ik heb nog nooit zo’n drafwonder gehad. Eerst zelf voor de fokkerij inzetten en genieten”, aldus Helgstrand.

Dat kan hem eventueel nog parten gaan spelen als het wel of niet inbrengen in de veiling net zoveel invloed heeft op de primering/plaatsing als in Oldenburg.

Venijn in de staart

Het venijn zat in de staart op de Westfaalse keuring, waar de kwaliteit van de dressuurhengsten na de eerste dag iets meer over lijkt te houden dan in Oldenburg. In rap tempo volgden een paar kwalitatief zeer goede hengsten elkaar op aan de longe: De Vitalis van Reesink, de complete, degelijke en goed stappende(!) cat.nr 42 (Van Vivaldi x Fidermark) uit de fokkerij van Nel ten Heuvel, de moderne en soepele cat.nr 47 (Zonik x Florestan I) en de geweldige uitsmijter cat.nr 44 (Blue Hors Zack x Don Schufro x Brentano II), uit een interessante Trakehner moederlijn. Zijn moeder is de volle zus van de hengst Dannebrog. Deze Hannoveraans geregistreerde hengst komt overigens ook niet in de veiling.

Staprondes na longeren bieden veel informatie

De staprondes na het longeren boden veel informatie over de stap van de hengsten. Normaal gesproken stappen de hengsten in een groep, waar ze zich vaak enigszins opnaaien, maar nu was de stap in alle rust goed te beoordelen. Onder andere cat.nr 32 (Quaterhall x Wolkenstein II) viel op in de stapronde, nadat hij ook al een goed achterbeen had getoond aan de longe. Ook vanmorgen op de straat kon deze voshengst van Andreas Helgstrand en Christa Linsenhoff overtuigen.

Veel Nederlandse invloed

Op de keuring in het Duitse grensgebied is ook dit jaar weer veel Nederlandse invloed. Niet alleen wat betreft bloedlijnen, maar ook qua inzenders en fokkers. Eugène Reesink heeft maar liefst vier hengsten op de keuring. Het gaat om cat.nr 30 (Jazz x Flemmingh), cat.nr 34 (San Amour x Ehrentanz I), cat.nr 45 (Zatchmo x Sorento) en de door hem zelf gefokte cat.nr 43 (Vitalis x Ampère), die hij samen met Andreas Helgstrand voorstelt.

De VDL Stud heeft in cat.nr 46 (Glock’s Zonik x Don Schufro) een zelfgefokte dressuurhengst op de keuring.

Nel ten Heuvel

Nel ten Heuvel uit Fluitenberg is met twee inzendingen de best vertegenwoordigde fokker. Van haar komen cat.nr 40 (Sorento x Belissima v. Belissimo M) en cat.nr 42 (Van Vivaldi x Finlay v. Fidermark) in de baan. Beide hengsten worden voorgesteld door Mathieu Beckmann.

F. Nobach uit Opende fokte cat.nr 3 (Apache x Houston). Deze hengst van Gestüt Gut Neuenhof werd in 2014 voor 45.000 euro verkocht op de Starsale.

Springhengsten

Bij de springhengsten zijn er geen hengsten van Nederlandse eigenaren, maar wel drie hengsten van Nederlandse fokkers. Het gaat om cat.nr 57 (Dantos HBC x Veron) die werd geboren bij J. Veurink uit Loozen, de door E. Vriend uit Ruinen gefokte cat.nr 62 (Etoulon VDL x Sheraton) en de door G.M. Spronk uit ‘s-Heerenberg gefokte cat.nr 67 (Verdi TN x Heartbreaker).

Bekijk hier video’s van de Nederlandse inzendingen

Programma en handige links

De keuring begint vandaag (21 november) om 11.30 uur met de presentatie op de straat, gevolgd door het vrijbewegen van de springhengsten (14.00 uur) en het longeren van de dressuurhengsten (16.30 uur). Op 22 november wordt de keuring vervolgd met het vrijbewegen en -springen van de dressuurhengste (9.00 uur) en de springhengsten worden vanaf 15.30 uur beoordeeld. Aansluitend aan elke ring wordt bekend gemaakt welke hengsten worden goedgekeurd. De keuring wordt woensdag afgesloten met het plaatsen van de premiehengsten en de veiling. Klik hier voor het programma en de indeling.

Livestream ClipMyHorse.tv

Klik hier voor de collectie(met video’s)
Online catalogus
Klik hier voor de collectie op HorseTelex.nl

Trailer:

Lees ook:
HK Westfalen: Collectie met video’s online
Westfalen kleurt Oranje op hengstenkeuring

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.