Ga naar hoofdinhoud

Op de koffie bij beoordelings- en trainingsdag TP-hengsten

Kane BFT (Bocellie x Unieko) - Foto: Jacquelien van Tartwijk
Vandaag werden de twee oudere tuigpaardhengsten beoordeeld door voorzitter Johan Hamminga en Lammert Tel, bijgestaan door senior inspecteur Wim Versteeg en freelance inspecteur Joop van Wessel. Gert Jan Hermanussen en op de KWPN site vermelde (Lubbert van Oene en Manon Veerrman) gastrijders waren niet aanwezig. Voor de vierjarige herkanser Kane-BFT (Bocellie x Unieko) van Brian Franken was dat de laatste beoordeling (Kane zou al eerder door gastrijders gereden zijn) voordat hij maandag om 14.00 uur eindexamen mag doen.

De grote langgelijnde donkerbruine hengst van wie vorig jaar de verstrekte cijfers (allemaal 7, behoudens voor actie voorbeen 8 en looplust 7,5) van het eindexamen in de prullenbak werden gegooid (na niet inschrijving in het stamboek) daar de eigenaren een mondprobleem aan het licht brachten. Toentertijd werd besloten om de hengst alle kansen op herstel te geven en geen nieuw na-examen te laten doen, maar nu in het voorjaar weer aan te bieden.

Vandaag werd de Kane-BTF dressuurmatig (begeleiding van de zweep) voorgesteld door Demi van Nispen en werd de hengst eenmaal op en neer tuigtypisch over het zandpad voor het centrum langs gepresenteerd. Hij verraadt in het voorbeengebruik (zweefmoment) iets zijn hackneyvader en het achterbeen zou nog iets resoluter onder de massa mogen komen. Het front was verbeterd. Vergelijkende met de inschrijvingen van het vorig jaar (Jesse James, Kornuit en Kordaat) verdient de Kane-BFT, mede gezien de voorgeschiedenis, het brevet. De mond blijft een delicaat onderwerp van gesprek.

Jean Pierre

Er was ook een beoordelingsmoment voor de vijfjarige Jean Pierre (Avion Pierre x Vikking) alhoewel de jury hiervan de eigenaren (om de stand van zaken te bespreken) in eerste instantie niet bij zich riep. Op verzoek van Calis gebeurde dit achteraf alsnog. Jean Pierre liet zich verbazingwekkend goed zien op de harde bodem en Demi durfde het aan met hem viermaal op en neer het pad af te gaan. Hij blijft, daar hij als vijfjarige geen sportprestaties op zijn naam heeft staan, in Ermelo om de vijftig dagen vol te maken en gaat nu gelijktijdig met de twee driejarige getraind en beoordeeld worden. Demi kreeg het front erop en het voorbeen werd in verhoogd tempo (dressuurmatig oogt hij wat beperkt in de schoudervrijheid) mooi weggezet.

Bij de neus genomen

Voor de beoordeling waren zo’n dertig toeschouwers toegestroomd en voelden zich behoorlijk bij de neus genomen toen bleek dat voorafgaand ook de twee driejarige dressuurmatig getraind waren. Waarom stond dat nu niet op de website? Voor de tien toeschouwers die training aanschouwden was er van Wim Versteeg koffie, maar dat was eigenlijk nog des te wranger voor de later toegestroomde.

Las Vegas

De in verband met mondproblemen later aangeleverde Las Vegas (Eebert x Plain’s Liberator), halfbroer van Idol, werd – nadat hij eerder al een keer was teruggegaan naar de stallen (om vermoedelijk het bit te verwisselen) alleen in een laag tempo dressuurmatig voorgesteld en geen tuigtypische drafmomenten getoond. De zweep bleef in de standaard. Sneu voor Piet de Groot uit Leerdam die speciaal voor zijn fokproduct uit Leerdam was gekomen. Duidelijk werd geen risico genomen met de mond, maar velen hadden graag even een ‘paar’ aantrekkende passen gezien.

Kampioen Lanto HBC

Die werden wel getoond bij de kampioen van de keuring de zwarte Lanto HBC (Delviro x Patijn) van HBC Stal. Bij de zes passen in verhoogde actie, klom hij erin, kwam het achterbeen er onder en viel een plezierig orenspel met een mooie staartdracht in cadans van de beweging op. De weg is nog lang en duidelijk werd dat men geen onnodige risico in de training wil nemen, alhoewel de toeschouwer graag wat schakelmomenten (al waren het maar zes passen) had gezien.

Belofte van Versteeg

Versteeg beloofde op verzoek genoodzaakt dienend dat op de website van het KWPN in vervolg ook andere deelnemers gemeld zullen worden om teleurgestelde toeschouwers te voorkomen.

Bron: Horses.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook