Ga naar hoofdinhoud

16 dressuurhengsten door op dag 4: ‘Een dag met ups en downs’

Cat.nr 473 Looney Tunes (Governor x Sir Sinclair) - Foto: Jacquelien van Tartwijk

De hengstenkeuringscommissie dressuur kwam vandaag met een gemengd gevoel de baan uit. In de laatste groep presenteerde familie Andeweg uit Randwijk cat.nr 473 Looney Tunes (Governor x Sir Sinclair) – de smaakmaker van de dag en de enige hengst die de handen op elkaar kreeg – die geen doorverwijzing naar Den Bosch kreeg vanwege een bemerking op het fundament. "Daar balen wij ook als een stekker van", zegt commissievoorzitter Bert Rutten. Zestien hengsten, daarvan zes Governors, mogen wel naar Den Bosch. 

Wat de bemerking precies inhoudt, wil de hengstenkeuringscommissie in de persconferentie niet zeggen. “Hij is niet correct en het systeem is nu eenmaal zo dat we hier selecteren op de correctheid van het fundament. Als wij de correctheid niet binnen de grenzen van het toelaatbare vinden passen, kunnen we zo’n hengst niet aanwijzen voor Den Bosch. Als het heel even had gekund, hadden we het echt gedaan”, zegt Rutten. “Dit was in beweging misschien wel de opvallendste hengst van de dag. Het is balen, voor ons net zo goed als voor de fokkers.”

Franse stand

Volgens Ad Valk, die de hengst met de familie Andeweg op de keuring voorbereidde, gaat het om de franse voorstand van de hengst. “Dat is echt heel minimaal”, zegt Valk, die de hengst meteen nog maar even uit de stal trok en een foto maakte van zijn voeten.

De voorstand van cat.nr 473 (Governor x Sir Sinclair) – Foto: Ad Valk

‘Geen al te rijke oogst’

Verder spreekt Rutten over een ‘niet al te rijke oogst’ op deze voorselectiedag waar onder andere de nafok van Governor (15 waarvan er zes werden genomen), Glamourdale (acht waarvan er vier werden genomen) en Glock’s Toto jr (negen waarvan er drie werden genomen). Verder mogen nog twee George Clooneys (uit zes) en een All at Once naar Den Bosch. “We begonnen de dag goed met mooie modellen op de straat, maar een aantal van die hengsten kon het niet waarmaken in de kooi en bewoog te weinig de berg op. Ook daar baalden we van.”

De hengsten die in menig catalogus een (klein) plusje kregen waren cat.nr 442 Lennon (Glamourdale x Jazz), cat.nr 443 Lance V.O.D.(Glamourdale x Davino V.O.D.) uit de fokkerij van de familie Van Os, 464 Lloyd (Governor x Charmeur) van Governor-eigenaar Gerard Korbeld en cat.nr 471 Lananco.A  (Governor x Ferro) van fokker A.D.A. Augustinus.

Stand op 72

Met de zestien doorverwezen hengsten van vandaag staat de stand voor Den Bosch op 72. Morgen is de laatste reguliere voorselectiedag, maandag volgt nog de nakeuring.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook